Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Rauli "Badding" Somerjoki

Hän ei kaipaa esittelyä. Harvalla laulajalla on yhtä kaunis ääni kuin hänellä. Jo silloin, kun en ymmärtänyt pätkääkään hänen laulustaan, pidin hänen musiikistaan.

Sitten kun ymmärsin, sydämeni meni ja oli pakko hankkia Baddingin levyjä. Paitsi Paratiisi, Laivat ja Tähdet ovat sellaisia kappaleita, jotka ravistelevat aivoja ja sydäntä.

On vain yksi asia, joka minua harmittaa, ja se on se, ettei Badding nauhoittanut espanjaksi. Harmi, koska espanjankieliset jos ketkä pitävät sydänsuruisista kappaleista. Toki Rauli lauloi myös muusta kuin surusta ja rakkaudesta, ja aina hän laulaa, kuin se olisi viimeinen tilaisuus laulaa. Musiikista paistaa siis läpi se, kuinka taiteilija heittäytyy musiikin vietäväksi.

Vaikka Rauli poistui 25 vuotta sitten, hän elää. Eläköön myös muualla, ja siksi kirjoitin Raulin musiikista myös espanjaksi. Ehkä joku laulaja innostuisi tulkitsemaan Paratiisin sillä kielellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

tapio oksanen

Bändini esitti mm. badingin covereita. Ne olivat aina suosittuja. Aivan omaa luokkaa oleva artisti, jonka Turmiolan Tommi vei.

Käyttäjän amgs kuva

Hän meni pois liian nuorena. Kerran Hyvinkäällä tapasin nuoren, joka oli ihan saman näköinen kuin Badding. Minun piti oikein tarkistaa, ettei hän ollut sukulainen. Eikä ollut. Oli vähän hassu tilanne, koska tuijotin häntä todella pitkään ja epäuskoisena.

Facebookin profiiliin kirjoitin, että jos Badding olisi mennyt televisiokilpailuun, ehkä joku Nikula olisi vienyt pojalta luulot pois. Onneksi näin ei tapahtunut. Rauli on hyvä esimerkki siitä, että vaikka nuori olisi ujo, hän voi olla silti erinomainen laulaja ja laulujen tekijä. Artisti isolla.

Muistan sen kuin eilisen, kun ymmärsin paratiisin sanat, ja se vei. Tuossa espanjankielisessä blogissa kerron häpeämättä, että toivon, että kun koittaa lähtöni hetki, haluaisin lähteä tuon laulun soidessa. Toivottavasti näin se tapahtuu.

Kai Koikkalainen

Hän ei kaipaa esittelyjä, mutta yhden d:n lisää.

Käyttäjän amgs kuva

Tietääkö joku teistä, onko Baddingilla oma patsas ja jos on, mistä se löytyy? Jos ei ole, kummastelen.

"Somerolla on Baddingin muistoksi nimetty Rauli Somerjoen tie ja Badding Pappilankylän Rankkulaan ja vuodesta 2001 on somerolainen Illan varjoon himmeään ry järjestänyt Somerolla vuotuisen Somero soikoon -sävellys- ja sanoituskilpailun ja konsertin Rauli Somerjoen ja toisen tunnetun somerolaisen muusikon ja säveltäjän Unto Monosen kunniaksi.[56] Alkujaan Somerjoen kioskina tunnettu laulajan perheen kioski Helsingintien varressa Somerolla on kunnostettu, ja vuodesta 1997 Someron yrittäjät ovat pitäneet sitä avoinna kesäisin nimellä Baddingin kioski Paratiisi.[57" http://fi.wikipedia.org/wiki/Rauli_Badding_Somerjoki

Janne Kotilainen

Baddingilla ei omaa patsasta ainakaan Somerolla ole, jonne se kuuluisi. Ainakaan ole iskenyt silmään kun joka kesä siellä vietän vähintään kuukauden.

Badding on yksi suosikki artisteistani, kuten myös M.A Numminen joka on kotoisin Somerolta.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Someron Eskalliolla (tanssipaikka) on lasivitriini soittokorokkeen vieressä. Siellä seisovat rinnakkain Rauli Aarre Tapani ”Badding” Somerjoki ja Unto Mononen lähes luonnollisen kokoisina. Ilmeisesti vahakabinetin tyyliä jäljitellen.

Heikki Ojala

ainoa kultakurkkumme joka pystyi vetään suvereenisti (aiheuttamatta nolostumista ja myötähäpeää) vaikka Elvistä

Ari Hämäläinen

Ensin kiitokset Ana Marialle hienosta jutusta, Badding on minunkin suosikkejani. Blogissa mainittu herra olisi varmasti nuijinut Raulin pihalle jostain idols- tai vastaavasta idiootti-kilpailusta. Sairasta touhua!

Sitten Laurille: Badding pystyi todella laulamaan Elvistä, mutta on vahinko, ettei Elvis koskaan laulanut Raulin sävellyksiä. Tällainenkin suunnitelma Nummisella joskus oli, mutta se jäi toteuttamatta, uskon, että Elvis olisi kiinnostunut.

Käyttäjän amgs kuva

Janne Kotilainen, tuo Somero taitaa olla erikoinen ja erityinen paikka. Eikö myös Unto Mononen ole sieltä kotoisin? Somero ei ole kovin kaukana Helsingistä, ja sinne voitaisiin järjestää jotakin tosi erikoista myös matkailun edistämiseksi.

Lauri, myös Jorma Kariainen laulaa Elviksen lauluja tosi hyvin. Baddingin äänessä on silti sitä jotakin. Ehkä siksi, että Badding antaa parasta mitä hänellä on, eli äänensä, moni pitää häntä kaikista kirkkaimpana tulkitsijana. Silloin, kun tärkein työkalu on kunnossa, muu on sivuseikkaa.

Ilkka Järvelä

Minusta "Laivat" Baddingin esittämänä on kaunein laulu mitä meillä on. Taikka, tämän kanssa kilpailevat jotkut Tapio Rautavaaran esitykset.

Käyttäjän amgs kuva

Ilkka, tässä ole hyvä:
"Kaukaa, mastot esiin uivat takaa usvan niinkuin maasta menneisyyden.
Kaukaa, kajuutasta soitto kaikuu, tuuli kantaa tanne savelen.
Kaukaa, uivat laivat valkolaivat maasta jonka unhoittuneen luulin.
Takaa usvaverhojen, takaa maitten merien, takaa vuorten, maitten merien.

Kerro mista laivat myotatuulen purjeisiinsa saivat.
Mulle tuovatko ne viestin viela jostain kaukaisen.
Kerro uivatko mun luokseni, nain lapsuudesta laivat.
Kun lumivalkolaivat uivat sielta lailla pilvien.
Kun lumivalkolaivat uivat sielta lailla pilvien.

Jalleen, kastan hien, ruskotuksen naan ja neidot vilkuttavat kaukaa.
Jalleen, kangastukset saarten mua lupauksin luokseen houkuttaa.
Silloin, laivat minut jattavat, ne vaeltava tuuli kauas kantaa,
Taakse usvaverhojen, taakse maitten merien, taakse vuorten, maitten merien.

Kerro mista laivat myotatuulen purjeisiinsa saivat.
Mulle tuovatko ne viestin viela jostain kaukaisen.
Kerro uivatko mun luokseni, nain lapsuudesta laivat.
Kun lumivalkolaivat uivat sielta lailla pilvien.
Lumivalkolaivat uivat sielta lailla pilvien.

Kerro uivatko mun luokseni nain lapsuudesta nain laivat.
Lumivalkolaivat uivat sielta lailla pilvien."
http://www.lyricstime.com/rauli-badding-somerjoki-...

Heikki Ojala

ööh "kastan hien"? ei vaan "kastanjien" :-/

Ilkka Järvelä

Kiitos Ana Maria. Kiva kuunnella laulua Baddingin esittämänä ja lukea tästä samalla sanoja. :)

Harri Räsänen

Tästä Baddingin uran alkuvaiheessa tehdystä haastattelusta näkyy hyvin Rauli Somerjoen ujous. Kehonkieli kertoo, että haastattelutilanne ei tunnu hyvältä.

http://www.youtube.com/watch?v=2-icjdIyvIo

Matias Gerlich

Minä olen aina kokenut "hengen yhteyttä" espanjalaisiin, sillä vastoin yleistä suomalaista ja ehkä länsimaista harhaluuloa espanjalaiset ovat usein melankolisia, arkojakin, aivan kuten suomalaisetkin. Tosin meille on viime vuosina yritetty USA:sta tunkea tuota hammastahnakulttuuria sekä "positiivista ajattelua" mutta väitän että suomalaisten valtava enemmistö ei tule koskaan tuota pakettia ostamaan. Sorry kaikki valaistuneet vaihto-oppilaat.

Ana Marialle tiedoksi että Suomessa on aina käsitetty melankoolisuuden kauneus. Pohjanmaalla on tuttu sanonta jonka mukaan "parhaimmat kirjat ja laulut on suruista ja murehista tehty". Ja kuten jokainen jolla on vähänkään kauneuden ja estetiikan tajua ymmärtää hyvin ettei ole kauniimpaa asiaa kuin "toteutumaton" rakkaus. Minä koin sen Ranskassa 27 vuotta sitten. Sen salaisuus on kai vähän sama kuin mikä oli Raamatun Kirkastusvuoren tapahtumassa.

Käyttäjän amgs kuva

Otit hyvän asian esiin. Yleensä sanotaan niin, että etelässä ollaan iloisia ja ulospäin suuntautuneita. Ehkä jotkut ovat, mutta toiset eivät.

Muistan, kuinka toimittaja Ritva Cortés Téllez sanoi kerran minulle, että hän mietti kovasti, mitä kotoisaa oli siinä, kun hän kävi esimerkiksi Nicaraguassa. Selvisi, että se kotoisuus oli se, kuinka ihmiset katsoivat ensin hiljaa vierasta ja ujostellen lähestyivät häntä vasta kun oli tarpeeksi rohkeutta. Espanjankielisten sydänsurut käyvät ilmi lauluissa. Esimerkiksi Julio Iglesiasin suosio pohjautuu osittain siihen.

Väli- Amerikan maissa kapakoissa on tapana kuunnella meksikolaisia mariachilauluja, jossa yleensä mies laulaa menetetystä rakkaudesta, petollisesta naisesta jne. Ihmettelen miksi ne eivät ole vielä Suomessa saanut tilaa. Ehkä se päivä vielä koittaa. Riittää, että hyvä laulaja ryhtyy laulamaan niitä.

Seuraavan kommentin kirjoittajalle kiitoksia tuon laulun sanoista. Mielenkiintoista, että Suomessakin lauluja on sensuroitu tuolla perusteella. Muualla poliittisia lauluja sensuroidaan.

Matias Gerlich

Rauli "Bading" Somerjoki, samoin kuin vaikka Ismo Alanko, Juice Leskinen tai Syrjän veljekset on jatkumo siinä traditiossa jonka edeltäjiä oli mm. Matti Jurva ennen sotia ja Reino Helismaa heti sodan jälkeen. Helismaa lienee tässä suhteessa suurin kaikista. Esim. "Suutarin tyttären pihalla "

http://www.youtube.com/watch?v=8iWMjMw61aE

Tämä kappale oli mm. Yleisradiossa esityskiellossa jonkin aikaa ilmestymisensä jälkeen "sukupuolimoraalia turmelevan vaikutuksen takia". Laulun sanat:

Suutarin tyttären pihalla kasvaa kaunis pihlajapuu.
Suutarin tyttären pihalle paistaa keltainen täysikuu.
Hanurin hilpeä heläys jossain haikeeksi muuntautuu.
Kahdet askeleet maantien puolelta pihalle suuntautuu.
Kaunis pihlajapuu, taivaalla täysikuu.
Suutarin tyttären pihalta kuulu kuiskaus, "eikö juu?"
Suutarin tyttären pihalta kuuluu kuiskaus, "eikö juu?"

Suutarin tyttären pihalla kasvaa kaunis pihlajapuu.
Suutarin tyttären pihalle paistaa keltainen täysikuu.
Poika on potra ja tytöllä hehkuu sydän, silmät ja suu...
Jossakin haikea hanurin soitto vihdoinkin vaimentuu.
Narahtaa porraspuu, taivaalla täysikuu.
Suutarin tyttären aitasta kuuluu kuiskaus hiljaa "juu"
Suutarin tyttären aitasta kuuluu kuiskaus hiljaa "juu"

----------------

Kaunista, eikö totta?

"Poika on potra ja tytöllä hehkuu sydän, silmät ja suu... "

Käyttäjän jannepirinen kuva
Janne G Pirinen

Lapsukaisina kuunneltiin Kalmarinkadulla Peuran Matson ja Pursiaisen Ilen kanssa pienellä kasettisoittimella Baddingin hittikokoelmaa Muotokuva 1. Se kohta biisissä Niemisen Pojat ja Naapurin Äijä, jossa Naapurin äijä putos sontapyttyyn herätti runsaasti riemua pikkujätkissä. Muuten rokit oli rautaa ja sulamitit sun muut humpat ei oikein purru.

Vilho Juntunen

Melkein kaikissa espanjankielisissä iskelmissä esiintyy sana, "corazon".
Mitkä artistit ja kappaleet ovat tällä hetkellä suosiossa Nicaraguassa?
Jos voit laittaa tänne joitakin you tubesta? Ennakkoon vähän nostalgiaa.
Lähden viikon päästä neljäksi viikoksi Nicaraguaan.

Käyttäjän amgs kuva

Viljo, en tiedä mitä tällä hetkellä on suuressa suosiossa Nicaraguassa. Mejía Godoy – veljesten levy ilmestyi joulukuussa, mutta en ole kuullut millainen vastaanotto levy sai. Vuosi sitten siellä soi, laulettiin ja tanssittiin kaikkialla bachataa. Bachata on pehmeä ja hyvin romanttinen laulu- ja tanssityyli. Tässä näyte: http://www.youtube.com/watch?v=Wb5oKZExypo

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Linkki johti hienoon bachataesitykseen.

Kotiuduimme pari päivää sitten kylkiluun kanssa neljän viikon tangoreissulta Buenos Airesista. Siellä ei bachataa kuullut - cumbiaa kylläkin, vaikka joka iltaa luuhasimme tanssipaikoissa. Jostakin syystä pidän bachatasta enemmän.

Esimerkiksi Tanssikoulu Kokko Espoossa pitää bachataa vakio-ohjelmistossaan, joten kyllä sitäkin täällä Suomessa harrastetaan. Lavoilla harvemmin kuulee puhdasta 'tikkata-tikkataa'.

Käyttäjän Old55 kuva
Harry Rönnberg

Löytyykö vastaavaa tilannetta Suomesta että yleisö kerääntyy katsomaan tanssiesitystä niinkuin tekevät sun antamassa "Bachata-klipissä"?

Minä en moneen vuoteen ollut kuunnellut Rauli Badding Somerjokea, ja muistinkin ekaksi näita "Fiilaten ja höyläten", "Ja Rokki Soi" ja Bensaa Suonissa" kappaleita. Mutta sitten tutustuin uudelleen "Ikkunaprinsessa", "Paratiisi", "Laivat" ja "Tammerkoski" kappaleisiin.
En ollutkaan huonannut tätä puolta tässä taiteilijassa.

Jospa hän olisi saanut varttua vanhaksi konkariksi kuin nämä Ry Cooderin esiin tuomat kuubalaiset muusikot Buena Vista Social Club elokuvassa. Vaikka muutamilla heistäkin taisi myös olla menetettyjä vuosia viinan juontiin.
Topi Sorsakoski oli aika hyvä Raulin manttelinperijä, mutta hän ei yllä yhtä tunteikkaisiin tulkintoihin kuin Rauli.

Pistää välillä miettimään että meillä täällä Suomessa on ollut turhan montaa "Amy Winehouse - tapausta".
Amy lauloi "Our Day Will Come" ja toivoisin hartaasti että sekä hänelle että Raulille olisi koittanut se päivä jolloin he olisivat kyenneet sekä olemaan artisteja että elää rauhassa oman itsensä kanssa.

Kun ölen kuunnellut portugalilaista Fado musiikkia olen todennut että sekin joskus on hyvin lähellä suomalaista melankoliaa ja surullisten laulujen maata. Olen viime vuosina kuunnellut aika paljon Marizan levyjä vaikka hän laulaa kyllä paljon pehmeämpää fadoa kuin Amalia Rodriguez.

Kai Koikkalainen

Mitä helvettiä tämäkin tyhjänpäiväinen kirjoitus vielä keikkuu täällä karusellissa.

Ok, virheet on korjattu, mutta silti.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat