Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Metsäkansalainen Ikkalasta

  • Ikkalalainen maisema.
    Ikkalalainen maisema.
  • Metsäkansalainen Ikkalasta
  • Metsäkansalainen Ikkalasta
  • Eilesiä löytöjä.
    Eilesiä löytöjä.

"Metsässä linnut laulavat ja siinä puiden huminan keskellä mustikat, sienet, itikät ja minä. Se rentouttaa. Olen metsäläinen ja asun kunnassa jonka nimi on ollut Metsäkansa." Näin kirjoitin eilen Facebookin seinälleni hienon metsäretken jälkeen.

.

Kaunis metsäpolku.

Metsäkansa on nykyisin Pusula. Vuonna 2010 muutimme perheen kanssa Ikkalaan. Ikkala on ollut Pusulan kunnassa, sitten Nummi-Pusulassa ja nykyisin Lohjan kaupungin alueella.

Tälläpäin on ollut aina merkityksellisiä nimia. Silloin kun muutimme Ikkalaan sain entiseltä pusulalaiselta Osmo Jussilan kirjoittaman Pusulan historia- kirjan ja kirjoitin aiheesta Uuden Suomen blogiin. Tänään kävin tuota blogikirjoitusta lukemassa ja sieltä löytyy myös mielenkiintoisia kommenteja eri paikkakuntien nimistä. Oi, kuinka se aika rientää! Tässä ote kyseisestä blogikirjoituksesta:

 

”Tyhmä nimi”, sanoi entinen pusulalainen. Ehkä hän tarkoitti sitä, että nimi viittaa liian pehmeään asiaan. Toiset tykkäävät nimestä ja toiset eivät. Kuulun ensimmäiseen ryhmään, ja olisin valmis jopa ehdottamaan Nummi-Pusulan kunnalle, että mainostaisivat postikortissa kaunista Pusulan kylää Suomen virallisena suudelmapaikkakuntana.

Jussilan mukaan Pusulassa on jopa aikaisemmin suunniteltu nimen muuttamista toiseksi ”vähemmän veistelyyn aihetta antavaksi”. Yksi nimiehdotus on ollut nimi ”Metsäkansa”, jolla seudun asukkaita kutsuttiin 1600 luvulla. Kirjan mukaan ”toisenlaista suhtautumista on. Ehdotettiin jopa pitäjän vaakunaksi suutelijoita, vaikka sitten valittiinkin vesuri”.

Nimittäin perinteiseen metsätalouteen perustuva luonnonkaunis Pusulan nimi tulee mitä ilmeisemmin sanasta pusuttaminen, joka ennen vanhaan tarkoitti usuttamista. Muita teorioita nimen alkuperästä on olemassa, mutta tätä kenties koiraan liittyvää pidetään lähimpänä oikeaa versiota.

Tässä tämä idea pusulalaisille aktiiveille ja Lohjan kaupungin matkailusta vastaaville. Mietin vain, että jos Pusulan keskustassa olisi rakastavaisten patsas niin ehkä Pusulan kirkosta tulisi hyvin suosittu hääpaikka ja Pusula rakastavaisten retkikohde.

Muuten, Valkeskoskella on Metsäkansa niminen kylä ja siksi tämä kirjoituksen otsikko.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Onhan tuo Pusula, Ikkala ja Karkkilakin varsin tuttua. Pusulassa ja Karkkilassa olen käynyt torilla (Karkkila) ja Pusulassa markkinoilla. Usein reissuillani kulki reittini Ikkalan kautta. Aki Kaurismäki puolisoineen tuli hyvinkin tutuksi parinkymmenen vuoden aikana.

Pusulan Krouvin logona oli silloin isot "pusuhuulet", omistaja vaihtui, liekkö enää pusuhuulet olemassa?

Tämän blogin suosituimmat