Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Jo 146 kuollut Nicaraguan väkivaltaisuuksissa

  • Kaupungit, joissa on ollut väkivaltaisuuksia.
    Kaupungit, joissa on ollut väkivaltaisuuksia.

56 päivän aikana nicaragualaiset ovat eri tavoin osoittaneet mieltä Ortegan hallintoa vastaan. Tietotoimisto EFE:n mukaan kuolleita on nyt 146.

Eri kaupungeissa protestoijat ovat rakentaneet tiesulkuja estääkseen poliisien, puolisotilaallisten joukkojen ja rikollisten pääsyn omiin kaupunginosiinsa terrorisoimaan siviilejä. Tilanne on riistäytymässä käsistä. Aseistetut Ortegan kannattajat ja poliisit ovat käyneet sitten tiesuluissa olevien ihmisten kimppuun. Tiesulkuja on syntynyt lisää.

Eilen illalla Suomen aikaan ja aamulla Nicaraguassa suuri poliisin iskuryhmä levittäytyi Managuan eri kaupunginosiin ampumalla ja pakottamalla ihmisiä kotiin. Useita protestoivia nuoria on viety vankiloihin. Hyökkäyksen tarkoitus oli selvästi tiesulkujen purkaminen ja pelon lietsominen. Eilen Managuassa kuoli kaksi poliisia.

Myös muualla maassa tapahtuu:

Masaya on monille suomalaisille matkailijoille tuttu paikka upeista käsityömarkkinoista. Masayan keskusta on nyt melkein täysin tuhottu. Masayalaiset ovat ympäröineet kaupungin itse rakentamillaan tiesuluilla, jotta poliisien ja sandinistien apuvoimat eivät pääsisi kaupunkiin terrorisoimaan ja tappamaan masayalaisia. Kuolleita on jo 15. Masaya on käytännössä kaupunkilaisten hallussa ja poliisiasemalla on noin 30 poliisia jumissa. Poliisit ampuvat sieltä masayalaisia ja kaupunkilaisten toive on se, että poliisit antautuisivat ja Masaya voisi julistautua vapaaksi. Masaya ei ole enää Ortegan hallussa. Toimittaja Carlos Fernando Chamorron mukaan vain Masayassa on noin 200 tiesulkua.

León on Nicaraguan toiseksi suurin kaupunki ja siellä on tänään yleislakko. Syynä on se, että Ortega on jatkanut väkivaltaisia toimiaan kansalaisia vastaan. Leónin maanomistajat ovat olleet Ortegan joukkojen hyökkäyskohteena ja he ovat suorittaneet useita maanvaltauksia.

Jinotega on pieni kaupunki vuoristoisella seudulla ja sinne Ortega lähetti viikonloppuna joukkonsa. Jinotegalaiset ovat seisoneet valkoisten lippujen kanssa kaduilla ja saaneet Ortegan iskujoukkoja perääntymään, mutta jinotegalaiset eivät ole välttyneet kuolemista.

Estelíssä aseitetut sandinistit ovat partioineet kaduilla ja heillä on listat ei-toivotuista kansalaisista. Listan kärjessä on Estelín piispa Abelardo Mata.

Nyt moni toivoo presidentiltä ratkaisuehdotusta, mutta hän on piilottautunut omaan residenssiinsä, vaikka viime viikolla hän lupasi vastata katolisen kirkon piispojen kirjeeseen. Vastauksen piti tulla viime lauantaina. Katolisen kirkon piispat ovat tällä hetkellä kansan äänitorvi. Nicaraguassa on nyt rauhanomainen kansannousu, jossa joka päivä Ortegan aseistetut joukut rikkovat ihmisoikeuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Vastaavasti Nicaraguan kolmanneksi vanhin tiedotusväline, Radio Darío, on poltettu. Ero on siinä, että Radio Daríolla ei ole samanlaisia rahavirtoja kuin Radio Nicaragualla on. Radio Nicaragua on ortegan palveluksessa. Radio Daríon pomon mukaan polton takana on sandinistinen kansanedustaja.
Muuten, hieno nettisivu!

Tämän blogin suosituimmat