Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Karjala takaisin

  • Karjala takaisin
  • Kuva on otettu lehtimainoksesta.
    Kuva on otettu lehtimainoksesta.

Ei, otsikko ei ole poliittinen kannanotto (en ole se, joka asettaa naapuruussuuhteet koetukselle näin uudenvuoden juhlien alla) vaan se on ollut ilotulitteen nimi. Siinä missä muut keskittyvät tarkastelemaan mitä olisi hienoin ilotulite, itse haen myyntikojuista mainoksia ilotulitteiden nimien takia.

Tänä vuonna en ole nähnyt vielä, että niitä ”karjaloita takaisin” olisivat myynnissä. Olen myös ihmetellyt missä on ”äkäinen anoppi”, ”salsa” ja ”rumba”.

Tänä vuonna myynnissä on esimerkiksi ”pioneerin eväät”, ”palmupata”, ”tajuton tälli”, ”täyspotti”, ”ääll stars”, ”tähtien sota” jne.  Ne ovat muodikkaita nimiä, mutta pidän enemmän niistä nimistä, jotka ovat keksitty kieliposkella.

Kuka niiden nimet keksii? :) Jos saisit keksiä ilotulitteille nimiä, millaisia ne olisivat?

Iloista uudenvuoden odotusta kaikille!

Kiinnostuneille, tässä espanjaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Ja nyt MTV:n varoitus: "Kolme Kunkkua -patasarjaa on myyty myös rinnakkaisella nimellä Evoluutiopakkaus. Palautusmenettely koskee molempia tuotenimiä."

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ostitk...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei tämäkään "Karjala takaisin" ole poliittinen kannanotto:

https://www.youtube.com/watch?v=AQRb6bZJk1U

Käyttäjän amgs kuva

Ha, ha, tämä laulu oli mennyt minulta ohi. Kuuntelen Goodmanin lauluja ilman mitään estoja, koska kenties tiedän hänestä vain tärkeintä. Pidän hänen laulutyylistä ja erikoisista sanoituksista, jotka antavat välillä miettimisaiheita. :)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onhan se väärin, että vain rentunruusulaulaja voi Suomessa käsitellä suuren kansanryhmän sortoa edes viitteellisesti imperialismin tuomitsevassa sävyssä tulematta leimatuksi poliittisesti epäkorrektiksi. Turhaa Ana Maríakin mielestäni kainostelet sanomasta suoraan, että otsikkosi oli jonkinlainen hienonhieno rauhanomainen oikeudenmukaisuusvetoomus tuonne Kremlin sotahaukkojen suuntaan... Karjala-keskustelua maansisäisine evakkoteemoineen vältetään Suomessa muutenkin aremmin kuin vaikkapa Aleppon kv. pakolaisongelman ruotimista.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

'Rakettikeiu' (sic!) saa sympatianobelini erehtymättömästä huumorintajusta tuotenimissään ja retuperämäisissä 'esittäiesssään'. Muuten en kyllä juuri voi ymmärtää, miksi järeitä "ilo"tulitteita edelleen myydään jopa juopuneille, joilla ei ole minkäänlaista räjähdekoulutusta eikä edes aseenkantolupaa. Tässä olisi asiallisen kiellon paikka enemmän kuin tuhannessa muussa kohtaa.

Ana María kirjoittaa: "Ei, otsikko ei ole poliittinen kannanotto (en ole se, joka asettaa naapuruussuuhteet koetukselle näin uudenvuoden juhlien alla)."

- En oikein jaksa olla hämmentymättä blogistin oman otsikkonsa kommentin helposti vähätteleväksi tulkittavasta suhtautumisesta maansisäisten pakolaistemme eli 420 000 Karjalan evakon kotiseutuasiaa kohtaan. Missä mielessä Karjala takaisin -keskustelu voisi vaarantaa naapurisuhteita tai mitään muutakaan? Kyllähän Viipurin läänin ja Petsamon ym. alkuperäisten laillisten alueittemme palautushanke on rauhanprojekti ja myönteinen skenaario jos mikä kaikkine molemmille osapuolille koituvine win - win -etuineen. Viipurissamme syntynyt rauhannobelisti Martti Ahtisaari sanoi eräässä presidenttikautensa puheessa Karjala-keskustelun olevan paitsi sallittua myös velvollisuutemme.

Toki on tiedossamme, että asumme pian sadatta itsenäisyysvuotta arvaamattoman ja aggressiivisen roistovaltion naapurissa. On totta, että se on tuon tuosta uhannut itsenäisyyttämme ja yrittää kaiken aikaa rajoittaa ja tuhota sitä. On totta, että Vladimir "Iljitsh" Putin on tuhonnut suhteensa kaikkiin demokraattisiin kansakuntiin ja syventänyt kaltaissympatioitaan muiden hirmuhallintojen kanssa (al-Assad, Kim Jong-un, Lukashenka, chavistit, sandinistit, castrolaiset...)

Silti ja siksi on rauhanomainen ja kiihkoton Karjala takaisin -keskustelu täysin käypä ja korrekti ja suositeltavakin teema sekä mediassa että esimerkiksi vuodenvaihteen itäturistien kanssa juteltaessa. Aina ei riitä, että puhutaan vain säästä ja ruplankurssista ja Putin-juuston prosenteista tai Aleppon Groznyi-tyylisestä pommittamisesta. Suomalaisten näkökulmasta on nyt itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 aiheellisempaa ja ajankohtaisempaa käsitellä omia vaiettuja teemojamme - kuten nostaa näkyvästi esiin Suomineidon luomumuodot, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228634-h...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nyt ei ole kyllä itse keksittyjä "Blondi suihkussa" ja "Mamman mielihyvä" ja voisihan se tällainenkin olla "Jytkyjen jytky".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Rakettikeiu-niminen ilotulitefirma julkaisi takavuosina aivan tajuttoman hauskoja esitteitä. Lieneekö niitä vieläkin? Jutun juju oli todella hervoton nimikkeistö. Päivitettynä se voisi olla vaikkapa...

Trumpin Kuontalo, Best Of Brexit, Talvi-Vaara, Reservin Marsalkka, Mersulla Mehtään, Aarnion Pako.

Nimien keksiminen on epäilemättä tarkkaa puuhaa, enkä yrittäjänä rohkenisi eriasteisten oikeustoimien pelossa käyttää kaikkia ylläolevia esimerkkejä. Yleinen hienotunteisuus ja tilannetaju estäisivät lisäksi ainakin Aleppon, Syyrian ja Länsirannan mainitsemisen ilotulitteiden nimissä.

Käyttäjän amgs kuva

Aarnion pako! :) Miltä kuulostaisi Sipilän viestit?
Sanoit, etä yleinen hienotunteisuus ja tilannetaju estäisivät lisäksi ainakin Aleppon, Syyrian ja Länsirannan mainitsemisen ilotulitteiden nimissä. Olen samaa mieltä.

Mietin, että, jos ilotulitteiden ostosta menisi muutamia euroja hyväntekeväisyyteen, niitä ostettaisiin nykyistä enemmän.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Rakettien hinnoista puheen ollen:

Imatralla marketmyyjä esitteli tulitevalikoimaa, ja sanoi kalleimpien rakettien olevan jo lopussa. Ihmettelin, että jopa 150 euron hintainen setti tekee kauppansa. Ostajat ovat kuulemma venäläisiä, ja aloin epäillä, onko hurjien tulitemäärien kuljettelu rajan yli mahdollista. "He viettävät vuodenvaihteen Suomessa, ja ampuvat rakettinsa täällä", oli vastaus. Niinpä tietenkin, venäläinen juhlajakso on pitkä ja perusteellinen, ortodoksiseen jouluun (7.1.) asti - vähintään.

Juha Sipilän nimiin voisi todellakin koota jonkinlaisen pommin, ja ehkä jopa presidentillinen status olisi yhdistettävissä rakettipakkaukseen: Lennun Läähätys?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Ha, ha, kiitos taas naurusta! Lennun Läähätys!
Tuotakin mietin Facebookin kavereiden päivityksistä, joissa sanotaan joulun olevan jo ohi, ettei se näin onneksi ole. Joulua saa juhlia loppiaiseen asti. Espanjalaisille lapsille loppiainen on juhlista mahtavin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #8

Ja venäläisillä varsinainen joulu on sikäläisen ortodoksisen vanhakalenteriperinteen mukaan vasta viikko pari meidän joulun jälkeen eli loppiaisemme tienoilla ja heidän uusi vuosi siis viikko sen jälkeen, joten pauketta helvetti sentään riittää vielä viikkoja...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Taas kerran raflaava otsikko, jonka sisältä löytyy silkkoa!

Kyllä olisi ollut Ana Maria syytä keksiä asiaan paremmin liittyvä otsikko blogiisi.

Evakot ja heidän jälkeläisensä eivät, en ainkaan minä, ymmärrä tällaista huumoria, niin vakavasta asiasta otsikossasi on kyse.

Kun juhlimme itsenäisyytemme 100 vuotta, on Karjalan palautus-asia syytä tuoda esiin hieman toisessa muodossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin ikään evakon jälkeläisenä ymmärrän miltei kaikenlaista huumoria - tällaistakin. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö minunkin mielestäni Karjalan palautusta pitäisi tuoda esiin myös toisessa muodossa.

Siirtokarjalaisten keskuudessa oli kahdenlaista kulttuuria - luterilaista ja ortodoksista. Äitini suvun ortodoksihautajaisissakin naureskellaan ja kertoillaan vitsejä sen jälkeen kun itkut on itketty. Luterilaiset eivät saa edes hymyillä tuollaisissa tilaisuuksissa, jossa kerrankin on miltei koko suku yhdessä koolla.

Käyttäjän amgs kuva

Ymmärrän pointtia, mutta tuolla perusteella raketin ja kaljan nimen pitäisi kieltää ja myös Irwin Goodmanin laulun.

Kaikki evakot ja heidän jälkeläisiä eivät haaveile paluusta tai Karjalan palauttamista. Olen keskustellut varsinkin jälkeläisten kanssa ja moni on sitä mieltä, että Karjalan palautus olisi kallis operatio Suomelle.

En muista milloin ennen Karjalan kysymys olisi ollut esillä eri tiedotusvälineissä. Silloin kun Johannes Virolainen eli asiasta jopa keskusteltiin. Virolainen: "Karjala on niin arvokas maakunta Suomen, Venäjän, Euroopan ja koko maailman kannalta, että sen kohtalo tulevaisuudessa ei voi olla sen täydellisen rappiotilan jatkumine, joka siellä nyt vallitsee."

Olen samaa mieltä Pertti Rampasen kanssa siitä, että Karjalan palautus-asiasta pitää keskustella, mutta keskustelun paikka on Puheenvuoro, jossa keskustellaan poliittisista kysymyksistä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Karjalan palautus olisi kallis operaatio Suomelle." Höpö...löpö!

Kun pakkoluovutettujen alueiden menetyksen arvoksi on laskettu nykyrasitteena 500 miljardia euroa, niin ei mukamas kannata ottaa alueita takaisin. Arvotonta kaikki tyynni!?? Yksinomaan alueen metsäarvot ovat miljardeja.
Eihän alueita ole syytä alkaa heti laittaa priimakuntoon.

Kaikenlaiset Irvinit ja muut laulunrenkuttajat eivät kuulu asiaan.

Monet evakot ja heidän jälkeläisensä viis veisaavat kotikontujensa ja perintömaidensa palautuksesta. Totta! Mutta suurin osa on toista mieltä.

Karjalan asioista voit lukea Ana Maria "Karjalan kuvalehdestä". Siellä palautusasia on jatkuvasti esillä.

Tässä vastapainoa Irvinin renkutuksille:
https://www.youtube.com/watch?v=aJmciMialNy

Kun kerran aloit vitsailla tässä osiossa, niin eikö kommentit ole syytä esittää myös täällä? Jos muutat blogisi otsikon, niin minä poistun takavasemmalle.

Kun ihmisoikeuksien puolustamisen koet tärkeäksi, niin eikö evakoilta ryöstetyn omaisuuden, jonka nämä kansainvälisten lakien mukaan edelleenkin omistavat, palauttaminen tai sovitusti ryöstäjän suorittama täysimääräinen korvaaminen, ole ihmisoikeuksien puolustamista parhaimmillaan?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #12

P.S. Ei näköjään tuolla linkillä avaudu Raita Karpon laulu. Mutta YouTubesta kauniita esityksiä kyllä tällä nimellä löytyy.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #17

Kiitos Veikko linkistä!

Omistan tuon vinkkaamasi Raita Karpon levyn. Kaunista laulutulkintaa, ja soitantaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

"Eihän alueita ole syytä alkaa heti laittaa priimakuntoon."

Valtion osuus rajoittuisi kuitenkin vain perusinfran parantamiseen, tiestöön y.m. Muut investoinnit tehtäisiin yksityisten sijoittajien ja rakennusten omistajien toimesta. Tämä puolestaan vireyttäisi Suomen taloutta kokonaisuudessaan, muuallakin.

Metsillä on oma laskennallinen arvonsa, mutta esimerkiksi turismiteollisuuden kannalta Laatokalla, Viipurilla ja vaikkapa Terijoella olisi merkittävä kansainvälinen arvo. Puhumattakaan sitten, jos mukaan luetaan Petsamo ja sen läpi vuoden jäätymätön satama. Sallan alueella ei niin suurta merkitystä olisi, mutta pääsisihän ainakin joulupukki takaisin Korvatunturille sieltä Ounasvaaralta ...

Materiaaliset arvot siis puoltavat palautusta, mutta tärkeämpiä kuitenkin olisivat kulttuuriarvot, nostalgia-arvot ja vääryyden oikaiseminen sinänsä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #19

Täyttä asiaa Juha!

Jos meillä olisi Petsamo, niin jo se yksinomaan toisi miljardien tulot kalastuksesta, turismista ja mahdollisesti öljynporauksesta. Jäättömine satamineen. Mutta ei kannata ottaa takaisin vaikka heti meille tyrkytettäisiin, toteaa moni suomalainen. Miksi?!!

Todettakoon, että palautusasia riippuu monesta seikasta, ei ole prosessina yksinkertainen, eikä ehkä toteudu kokonaisuudessaan vuosikymmeniin, mutta kunhan edes osittain. Saa kai siitä haaveilla? Pitää asiaa vireillä, niin suurista rahallisista, kulttuurisista ja luontoarvoista on kyse. Eikä vähiten Juhan viimeisinä mainitsemista syistäkin. Ei kai aluepalautus ajatuksena ole keneltäkään pois!
Maailma on muuttunut monta kertaa yllättäen, ehkä tässäkin asiassa.

On tämä Suomi kumma maa. Suuri osa kansalaisia ei halua ryöstettyä valtioaluettamme takaisin!?? Ei varmasti ole toista tässä asiassa näin tyhmää kansaa. Japanikaan ei ole solminut edes rauhansopimusta Venäjän kanssa, koska Kuriilien ryöstettyjä eräitä saaria ei ole sille palautettu takaisin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #21

"On tämä Suomi kumma maa. Suuri osa kansalaisia ei halua ryöstettyä valtioaluettamme takaisin!??"

Perustuuko tuo väite tutkituun tietoon? Itse kommentoin vain sen pohjalla mitä minulle on sanottu ja siihen mahtuu myös myönteisiä kannanottoja. Aihe on kiinnostava ja monille tärkeä. Se on yksi fakta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #22

Ei tutkittuun tietoon vaan havainnointiin. Varsinkin mielipidekirjoitusten seurantaan. Monilla eri foorumeilla on näitä "ei kannata ottaa takaisin"-näkökantoja esittäviä henkilöitä pilvin pimein. Ja useimmat ilman mitään järkeviä perusteluja tai sidettä evakkouteen.

Olen asiasta itsekin kirjoitellut myönteisessä mielessä, palautusta kannattamalla, ja olen jopa mahdolliseen palautukseen evakon poikana osallinenkin, ja aina on löytynyt noita vastaan vänkääjiä olemattomin perustein. Pelkän vastaanväittämisen ilosta, sanoisin.

Aluepalautuksen kannattavuudesta on tehty asiallisia laskelmia. Ne osoittavat ehdottoman kannattavuuden.

Älä Ana Maria usko kaikkea mitä Sinulle kerrotaan. Etsi itse tutkittua tietoa asiasta ja muodosta sitten vasta oma mielipteesi.

Aihe on kiinnostava ja tärkeä. Totta! Pidetään se sellaisena. Vitsaillaan jostain muusta. Tämä oli minun pointtini ensimmäiseen kommenttiinikin.

Anteeksi, että vedätin keskustelun blogista sivuun. Varmasti palaan vielä asiaan montakin kertaa, mutta sitten tuolla palstan poliittisemmalla puolella, niin kuin toivoit.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat