Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Luonto on hyvä humanismin koulu

  • "Laguna de Apoyo" on tuliperäinen järvi tai lampi.
    "Laguna de Apoyo" on tuliperäinen järvi tai lampi.
  • Valoisa maa ja aamu.
    Valoisa maa ja aamu.

18 vuotta sitten Nicaraguan ja Hodurasin itärannikolle rantautui hurrikaani Mitch. Arvioiden mukaan 10 000 ihmistä kuoli ja 9 000 katosi. Mitch on eniten ihmisiä surmannut hurrikaani yli 200 vuoteen. Mitch syntyi hurrikaanikauden loppuvaiheessa, marraskuun alussa vuonna 1998. Olin Suomessa ja muun muassa Suomi-Nicaragua –seura keräsi apua hurrikaanin uhreille.

Eilen Nicaragua oli samassa tilanteessa kuin 18 vuotta sitten. Hurrikaani Otto oli kuitenkin jo rannikon tuultaessa heikompi kuin Mitch, mutta silti se epätietoisuus siitä mitä tulemaan pitää raastoi hermoja. Samoilla hetkillä kun hurrikaani oli rantautunut maahan länsirannikolla, Nicaraguan ja El Salvadorin edustalla Tyynellämerellä iski maanjäristys ja maahan annettiin tsunamivaroitus. Presidentti Daniel Ortega julisti hätätilan. Kaikki tämä tapahtui muutamissa tunnissa.

Soitin kotikylään, mutta linjat eivät toimineet. Viestittelin Facebookin kautta muutamille sukulaisille. Yön aikana oli tullut rauhoittavia viestejä. Hurrikaani oli jo poistumassa maasta.

Ehkä joku teistä on jo kuullut uutisista, mutta kerron, koska elämä voi muuttua yhtäkkiä. Vielä eilen aamulla harmittelin, että kuinka pimeä tämä marraskuumme oli. Hetken myöhemmin olin hyvin kiitollinen siitä, että olin Suomessa pimeässä, mutta turvassa.

Yksi tuttavistani kirjoitti: ”Luontomme on paras humanismin ja empatian koulu”. Kaikki olivat valmiita auttamaan toisiaan. Nicaragualaiset selvisivät nyt säikähdyksellä. Nyt Ikkalassa maa on valkoinen ja valon määrä kasvaa.

 

Uutislähteet:

http://yle.fi/uutiset/3-9315097

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1479968716690?jako=9645a2591004de51044fdba742...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Hei US: n toimitus, olisiko mahdollista saada kirjoituksen aiheksi luonto? Sellainen aihe ei ole muiden aiheiden joukossa ja aina välillä, kuten tässä tapauksessa, se olisi se osuvin aihe.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Että luonto hyvä hymanismin ja empatian koulu?

Äärimmäisten ilmiöiden, luonnonkatatstrofien kohdalla saattaa hyvinkin olla. Mutta kylmyyden ja pimeyden arvelen osaltaan koulineen suomalaista luonnetta jöröyteen, impivaaralaisuuteen, jääräpäisyyteen ja kaikkeen vieraaseen hitaasti tutustuvaksi.

Käyttäjän amgs kuva

Ovatko kylmyys ja pimeys luonnon luonnonkatastofeihin verrattavissa? Ehkä otsikossa piti lukea luonnonkatastrofi, luonnon sijasta .

Tämän blogin suosituimmat