Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Slussenin ja muille isille

 • Rakennustyömiehillä (isiä, ehkä) on paljon töitä.
  Rakennustyömiehillä (isiä, ehkä) on paljon töitä.
 • Slussen muuttuu.
  Slussen muuttuu.
 • Slussenin ja muille isille
 • Kohti Slussenia.
  Kohti Slussenia.
 • Slussenin seinämaat.
  Slussenin seinämaat.
 • Slussenin ja muille isille
 • Tukholma on kaunis ja toivottavasti päiväsikin on kaunis!
  Tukholma on kaunis ja toivottavasti päiväsikin on kaunis!

”…Toiset lähtee kuuhun ja toiset Ruotsiin.
Toisilla vaan pienempi palkka on.
Isä lähti viis vuotta sitten Ruotsiin -
Äiti oli silloin jo onneton...”

Melkein jokainen suomalainen tietää mistä kappaleesta nuo sanat ovat ja melkein jokainen suomalainen, joka on matkustanut Ruotsiin Viking –laivoilla tietää missä Slussen on ja miltä se näyttää tai oikeastaan kohta pitää sanoa miltä se näytti.

Tukholman Slussen, se vanha Slussen johon myös jotkut suomalaiset pakenivat yöpakkasia viime vuosisadalla on muuttumassa. Sitä puretaan ja rakennetaan uudestaan, koska se vanha asema oli osoittautunut liian heikoksi ja varalliseksi ohikulkijoille, matkustajille.

Pystysuorat seinämaat jäävät kuitenkin sellaisina ja kun matkustaja saapuu Tukholmaan laivoilla ja näkee nuo seinämaat tietää että Slussenissa ollaan.

Slussen on osaa myös suomalaisten siirtolaisten historiasta. En näe sitä niin pahana asiana, kuten jotkut antavat ymmärtää. Elämä on joskus hyvin ankara ja hyvinvoivien kelkasta voi pudottaa kuka tahansa, joka astelee vääriin polkuihin, kuten vaikkapa alkoholiin tai huumeisiin. Tärkeintä on kuinka ihminen nousee pohjasta eikä se kuinka hän sinne pääsi.

”...Ja isä meni Ruotsiin,
Äiti lensi taivaaseen
Ja pappi sai taas kahvia juodakseen...”

Juon kahvia ja sitten lähden pihalle lumienkeleitä tekemään. EI voi odottaa, että tuuli tekisi niitä puolestani. <3

Tänään myös ruotsalaiset, virolaiset ja norjalaiset viettävät isänpäivää. Kaikki isät eivät ole menestyneitä, mutta he silti rakastavat lapsiaan ja pystyvät auttamaan ja kasvattamaan heitä. Hyvää isänpäivää kaikille isille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Puheenvuoro on kuin myrsky ja Vapaavuoro kuin rauhallinen meri...<3
Kommenttien määrä ei kerro blogistin tekemästä työstä mitään. Tämän vapaavuoron kirjoitus vaatii minulta paljon töitä, mutta Puheenvuoron kirjoituksen kommenttien määrään vaikutti taikasanan maininta ja tällä kerralla se sana oli: Trump.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Totta ja sinne mahtuu vain yksi taikasana kerrallaan.

Käyttäjän amgs kuva

Poliisin virhe tai tieliikenteen kameravalvonta! Olen lukenut hyviä juttujasi. :) Valitettavasti välillä en vain ehdi kommentoida. Minulla on jopa yksi kuva Ruotsin kameroista ja laitan julki joskus, kun ehdin. Hyvä, että otat ongelmia esiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämän kunniaksi pitää vielä pukata 60-luvun Junnun biisi Slussenin Sissit:
https://www.youtube.com/watch?v=RzMUgjls50o

(P.S. Kun toiset lähti kuuhun ja toiset Ruotsiin, niin kummalla se pienempi palkka oli? Suomalaiset raksamiehet ja Volvon rakentajat saivat suomalaisittain mahtavaa palkkaa, mutta USA:n astronautit olivat armeijan palkoilla ja saivat kuussa käydessään vai normaalit matkapäivärahat.)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Astronautit valittiin pääosin USA:n ilmavoimien lentäjistä. Lentäjät olivat upseereja joiden palkat näkyvät tästä https://www.navycs.com/charts/1968-military-pay-ch.... NASAN astronauttien palkoista oli arvio että heille maksettiin noin $ 17.000 vuodessa + että saivat $ 8 päivärahana. Koska NASA, joka oli valtion organisaatio, tarjosi heille ylläpidon tehtävän aikana palkasta vähennettiin ylläpitokustannukset mutta sen määrästä en saanut tietoa. Valtion byrokratia toimi siis moitteettomasti Apolloprojektin aikana. $ 17.000 vastannee noin $110.000 vuonna 2016. $ 17.000 Suomen markoissa vuonna 1969 oli suunnilleen FIM 71.400. Ei nyt ihan umpisurkea palkka kuitenkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ei surkea, mutta onko se niin tyystin eri linjoilla suomalaisten urakkaa paiskineiden duunareiden palkasta Ruotsissa, että Hectorin kannatti tuota palkkaeroa laulussaan korostaa? Sikäli kun siinä todellisuudessa edes eroa aina oli.

Semminkin, kun objektiivisesti ottaen astronautit olivat valmiit ottamaan melko suuren henkilökohtaisen riskin omassa projektissaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen
Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Irja, ennen kuin istuin kirjoittamaan, kävin lukemassa eri keskustelupalstoista Slussenista ja aihe on yhä monille arka. Jossain kysytiin, että pitäisikö vanhasta Slussenista säilyttää jotakin tuleville sukupolville. Minusta ne seinämaat ovat vankka muisto. Lukeehan jossain melkein Viking -terminaalin vastapäässä isoilla kijaimilla "Pelle". Luulin, että se tarkoitti Pelle Miljoonaa, mutta se ehkä tarkoitti muuta. Suomenkielinen sana siinä kuitenkin. :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pelle on miehen etunimo. Liekö joku Pelle-niminen halunnu nimensä vain näkyviin? Suomessakin ruotsinkielisillä käytössä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Useimmat Pellet ovat oikeasti Per -nimisiä. Pelle on siitä väännetty kutsumanimi. On niitä oikeitakin Pellejä kyllä.

Tämän blogin suosituimmat