Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Epäilevä kotipuutarhuri

  • Tänään.
    Tänään.
  • Eilen.
    Eilen.

Puutarhassa aika rientää mukavasti. Eilen ja tänään minäkin olen tarttunut haravaan ja valmistellut pientä kasvimaatani tulevaa varten. Yritin poistaa rikkaruohon juuria ja taisi se onnistua aika hyvin.

En vielä tiedä mitä viljelen. Viime vuonna meillä oli etupäässä herneitä. Ehkä tänä vuonnakin, mutta salaattiakin pitäisi olla. Kuulin eilen, että salaatin siemenet voi jo laittaa maahan. Minua mietyttää, koska yöllä on vielä pakkasia.

Koska en ole puutarhan ammattilainen, kaikki neuvot ja vinkit ovat tervetulleita!

Video tämän aamun lintujen laulusta.

 

Espanjaksi: Jardinería

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hanki kaiken varalle hallaharsoa. Salaatti voi pintaan tultua paleltua helposti. Hallaharso nopeuttaa kasvua. Minulla on ollut myös läpinäkyvästä muovista kasvuputki, kasveille on tehty lava eli puusta alusta, jonka sisällä on multaa ja putki sovitettu kaarevaksi sen ylle. Nopeuttaa sekin kasvua.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ana Maria

Nuo kohopenkit, joissa mullassa on mukana reilusti hiekkaa sopii parsan viljelyyn. Aika vaivaton, jos kärsivällisyys riittää.

http://www.biolan.fi/suomi/puutarhaharrastajat/puu...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä idea Heikiltä. Parsa kasvaa hyvin ja tuottaa vuosittain satoa. Kestää vain useamman vuoden, että satoa alkaa tulla. Omat parsat ovat parhaat. Sellaisia herkkuja ei kaupasta saa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Herne on hyvä maanparannuskasvi, mutta tuo multa näyttää muhevalta muutenkin. Istuskassipulit on helppo tapa aloittaa maanviljely. Myös porkkana ja muut juurekset, kuten punajuuri, nauris, lanttu ja mustajuuri.

Itse tykkäsin hernelajikkeesta Early Onward, mutta viimevuosina olen kylvänyt Ylistalon herneitä, jota myydään ruokakaupassa hernekeittoon ym muuhun ruoanlaittoon. Ei tarvitse tukea kun kylvää sopivan leveästi, kärhöt tukevat silloin herneet toisiinsa.

Salaattia kannattaa kylvää pieni erä muutaman päivän välein niin saa tuoretta salaattia jatkuvasti pitkin kesää eikä tuho ole suuri jos ensimmäiset kylvöt paleltuvat. Itse kylvän nykyisin salaatin hajakylvönä niin ei rikkaruohot kasva lävitse.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näitä myös kannattaa laittaa, eli lipstikka, kirveli, tilli, kumina, basilika , persilja, ruohosipuli, papu, härkäpapu ja avomaan kurkku.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, ja monivuotiset kuten suureksi puskaksi kasvava lipstikka ynnä raparperi kannattaa laittaa johonkin reunaan, eikä keskelle kasvimaata. Samoin monivuotiset sipulit.

http://www.meillakotona.fi/puutarha/kasvit/monivuo...

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos neuvoista! Laittoin raparperit pihan reunalle, mutta ne ovat aika laihoja, ehkä maaperä ei ole parasta. Naapurin raparperit ovat komeita. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ana, tämä on tietysti osaksi mainos, mutta noin niin kuin periaatteessa:)

http://www.biolan.fi/suomi/puutarhaharrastajat/puu...

- netissä voi tietty olla muuallakin.

Käyttäjän amgs kuva

On kyllä. Kiitos kuitenkin!
Taidan siirtää omiani parempaan paikkaan. Tuon linkin perusteella maa on liian savipitoista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Raparperin kasvualusta kannattaa tehdä niin, että ensin kaivaa syvän kuopan, tosi syvän, kuopan pohjalle lehtikopostia paksu kerros, sitten hyvin palanutta hevosenlantaa (en laittaisi kananlantaa) sitten taas lehtikompostia, ja päälle hyvää vahvaa multaa. Siihen alustaan kun raparperin juurakon istuttaa se antaa satoa parikymmentä vuotta, ehkä kauemminkin. Syyslannoite syksyllä ja keväällä tuhkaa, ja kevätlannoitetta tai hyvin kompostoitunutta hevosen lantaa. Lantakompostin päälle kannattaa aina laittaa ohut kerros multaa niin kasvi pysyy terveenä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

En ole raparperin kasvatukseen sen kummemmin perehtynyt, kunhan on kasvanut, mutta se syvä istutuskuoppa ja syyslannoitus on jäänyt mieleen. Ja se, että lannan päälle multaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

En koskaan ole noin hyvin lannoittanut enkä edes istuttanut ja satoa on tullut ja isoksi ovat kasvaneet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Juu, en minäkään ja ovat kasvaneet, mutta voimaa raparperi tarvitsee.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Maaperä yksin ei ehkä vaikuta raparperin kokoon. Minulla on laihaa ja lihavaa, ihan eri rotua. Saitko alun naapurilta vai jostain muualta? Jos naapurilta ja siellä viihtyy, voi maaperä olla laihuuden syynä. Oikea lannoitus auttaa silloin.

Käyttäjän amgs kuva

Siirsin ne vanhalta tontilta uuteeen ja ne eivät olleet kovin paksuja vanhassa paikassa.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat