Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Pääsiäispäivän tuhkamunat

  • Tuhkamunia.
    Tuhkamunia.
  • Pääsiäismuna.
    Pääsiäismuna.
  • Valkohäntäpeura.
    Valkohäntäpeura.
  • Pääsiäispäivän tuhkamunat

Tuntuu siltä, että tänä pääsiäisenä sää on muokkautunut pääsiäisen kristilliseen kertomukseen. Eilen lauantaina ja varsinkin perjantaina sää oli synkkä.

Eilen lauantaina monissa paikoissa poltetiin pääsiäiskokkoja, mutta me vasta tänään. Siihen meni koko aamupäivä. Perinteeseemme kuuluu paistaa makkaroita. Tänä vuonna paistoimme myös munia, söimme siis tuhkamunia ja ne olivat todella maukkaita.

Kun makkarat ja munat oli syöty ja kokko sammutettu, huomasimme naapuripelolla peruran. Hieno, kaunis eläin ei ujostelut meitä vaan katsoin meitä päin ja jatkoi puuhastelunsa. Kuvittele millainen etuoikeus meillä oli tänään ja ihan kuin luonto palkitsisi meitä.

Ihanaa ja hyvää pääsiäistä teillekin!

Kiinnostuneille, tässä espanjaksi: Semana Santa de huevos

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Söimme tuhkamunia, olipa erinomainen juttu;)))

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuhkamunan kaksi merkitystä; tuhkissa kypsytetty kananmuna ja impotentti mies. Meillä muuten kuului aikoinaan pääsiäisperinteeseen syödä aamiaiseksi kukon munimia munia.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

Väärin. Tuhkamuna on hedelmätön mies. Termi ei siis kuvaa seksuaalista kyvykkyyttä. Naisellinen vastine tuhkamunalle on maho.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sekoitat nyt impotentin impotenssiin, saman kuuloisrt mutta silti eri merkitys. Impotentti tarkoittaa juurikin hedelmätöntöntä kun puolestaan impotenssi yhdyntä kyvytöntä miestä.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #17

Niinpäs onkin, olet oikeassa. Rakkaalla vaivalla on monta nimeä.

Käyttäjän amgs kuva

Ari, kiusaus oli suuri sanoa otsikossa niin, mutta aavistin, että moni ajattelisi niitä muita tuhkamunia. Blogimaailmasta tiedän, että asioita ei oteta aina vastaan kuten itse haluaisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hmm, olet omassa blogissa joten voit poistaa tupla vastauksen!

Tuhkamunat, minulla on niille vain yksi merkitys. Nuotiomunat ja nuotioperunat kyllä tiedän.

Käyttäjän amgs kuva

Uunissa valmistettu broileri on uunibroileri ja grillissä valmistettu broileri on grillibroileri. Miksi tuhkassa valmistettu muna ei saisi olla tuhkamuna?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Hyvällehän tuo tuhkamuna kuulostaa. Suomenkielessä jokin sana voi tarkoittaa monia eri asioita. Riippuu vain yhteydestä, jossa sanaa käytetään, miten se on ymmärrettävä. Sellainen on vaikkapa maali. Aine, jolla käsitellä vaikkapa aita tai paikka minne potkaista jalkapallo. Näitä löytyy.

Tuo tuhkamuna otsikko toi ajatuksiini myös kirkon polton. Sen verran hurja tapahtuma, että ajattelin, että siitä kirjoitat myös.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Ihan oikeasti ja tuhkasta uusi kirkko nousee. Vanhan puukirkon poltto on vakava rikos.

Muuten, oletan, että munien paistaminen tuhkassa on paljon vanhempi asia kuin tuo kirosana

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Minulle sopii tuhkamunan käyttö vallan mainiosti, en loukkaannu tuhkamunaksi tästä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

:) Kuulemma turvapaikanhakijoitakin kutsutaan tuhkamuniksi. Samalla heistä sanotaan hurjia juttuja, jolloin heitä ei voi sanoa tuhkamuniksi, jne. Eli tuhkamuna tarkoittaa vaikka mitä, mutta sillä haukutaan miehiä va voiko sanoa naisiakin tuhkamuniksi?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #10

Itse olen ymmärtänyt että tuhkamunaa käytetään siloteltuna kiertosanana impotentille jota olen kuullut käytettävän enemmän haukumanimenä. Impotentti tarkoittaa normaalisti lisääntymiskyvytöntä miestä, mutta sanankuuleminen esim lääkärin suusta saattaa hätkähdyttää ja suututtaa ihmisiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Daniel tuossa sanookin jo, mutta minusta tuhkamunalla tarkoitetaan miestä, joka kyllä osaa ja pystyy naimaan, vaan ei saa jälkeläistä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #12

Näimpä. Tein muuten pari kuuklausta ja huomasin blogistin tarkoittama ruoka olisi kieliopillisesti "nuotio muna" mutta kaippa tuo tuhkamuna käy nimeksi myös vaikka sillä onkin tuo toinen merkitys.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #13

Daniel, olen vain kerran tehnyt tuhkamunia tai nuotiomunia ja siksi en tiedä, mutta mitä tapahtuu, jos jättää munia kuumaan tuhkaan hyvin kauan? Kuivuvatko ne silloin? Arvelen niin ja arvelen myös, että ensin oli se varsinainen tuhkamuna tai nuotiomuna ja vasta myöhemmin keksitiin käyttää termia kun puhutiin lisääntymiskyvyttömästä miehestä. Minusta on mielenkiintoista kuinka sanojen merkitys muuttuu ja laajenee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Olet Ana oikeassa munasta jää vain kuoret jäljelle jos jättää munat liian pitkäksi aikaa kuumaan tuhkaan. Olen syönyt paljonkin nuotiomunia, mutta perunat minusta siellä tuhkassa ovat parhaita. Myös kalan, kun käärii voipaperiin ja sitten tiukasti märkään sanomalehteen saa maukkaaksi nuotionpohjassa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #16

Miksi märkään sanomalehteen? Kuivuuko kala ilman sanomalehteä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Kuiva voi syttyä tuleen kuumassa tuhkassa. Silloin palaa kala pilalle.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #20

70-80-luvun käänteessä purjehdusretkillä syötiin usein nuotiohaukea juuri kuten Ari kuvailee. Se oli todellista lähiruokaa. Hauki merestä, ruohosipuli kalliomättäistä ja suola, ei muuta. Kala oli muistaakseni mehukasta ja maukasta, vaan enpä tiedä miten siihen nykyään suhtautuisi, kun on kokkaillut jekurasta niin paljon kaikenlaista muutakin.

Nykyään ei edes nuotion teko saariin ole likimainkaan yhtä "luvallista" kuin silloin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tietääkö kukaan miten kiinalaisia "satavuotiaita munia" tehdään? En usko että niitä sataa vuotta pitää tänä päivänä odotella.

Ne on hienoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yleeensä niitä pidetään tuhkapitoisessa maassa muutamia kuukausia, jolloin munien keltuainen saa erittyvästä ammoniakista makunsa. Ne muuttuvat myrkyn vihreiksi väriltään ja maistuvat lähinnä makeuttamattomalta salmiakilta maustetuilta munilta.

Ensi maistamalta ne ovat yleensä länsimaalaisten mielestä kuvottavan makuisia, mutta suomalaiset pystyvät salmiakkitottuneisuutensa kautta toisella kerralla jo nauttimaan makuelämyksestä, koska silloin tietää jo mitä odottaa. Loppujen lopuksi niitä alkaa jo kaipaamaan.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ok, jotenkin tuo tuhkamuna saikin muistelemaan. Ne mitä minä söin olivat ehkä vähän vihreitä joo keltuaiseltaan, mutta hienot niistä teki läpikuultava valkuainen, aivan kuin lasitaidetta tai tummennettua polykarbonaattia ainakin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #24

Pystyisköhän niitä tekemään tuhkassa? tai tuhkan ja jonkin maa-aineksen seoksessa?

Tämän blogin suosituimmat