Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Tulivuorten maa

 • Joulukuun alussa Momotombo -tulivuori purkautui yli 100 vuoden hiljaiselon jälkeen.
  Joulukuun alussa Momotombo -tulivuori purkautui yli 100 vuoden hiljaiselon jälkeen.
 • Kuva samasta Momotombo -tulivuoresta. Itse ajelin sen vieressä ja näin omin silmin kuinka savu nousi.
  Kuva samasta Momotombo -tulivuoresta. Itse ajelin sen vieressä ja näin omin silmin kuinka savu nousi.
 • Telica -tulivuori.
  Telica -tulivuori.
 • Erikoinen kuljetus upeassa maisemassa.
  Erikoinen kuljetus upeassa maisemassa.
 • San Cristóbal -tulivuori. Hyvin aktiivinen.
  San Cristóbal -tulivuori. Hyvin aktiivinen.
 • Oikealla El Hoyo -tulivuoro ja vasemmalla Las Pilas. "El hoyo" on reikä espanjaksi.
  Oikealla El Hoyo -tulivuoro ja vasemmalla Las Pilas. "El hoyo" on reikä espanjaksi.
 • Managuan lentokentän odotustiloista näkee Masaya -tulivuoren huippuja. Moni suomalainen on käynyt tuon tulivuoren kraaterin reunoilla.
  Managuan lentokentän odotustiloista näkee Masaya -tulivuoren huippuja. Moni suomalainen on käynyt tuon tulivuoren kraaterin reunoilla.
 • Olisihan mukava palata sinne. :)
  Olisihan mukava palata sinne. :)

Suomi on tuhansien järvien maa. Nicaraguassa sanotaan, että Nicaragua on tulivuorten ja järvien maa. Tulivuorista ei epäilystäkään, mutta miten on järvien suhteen?

Keski-Amerikan maiden keskuudessa Nicaragualla on kaksi erikoispiirrettä: tulivuorten runsaus ja järvien määrä. Nicaraguassa on noin 58 tuliperäistä vuorta ja 25 muodostettua tulivuorta, joista 7 on aktiivisia.

Nicaraguan järvet ovat Cocibolca eli Nicaraguan järvi ja Xolotlán eli Managuan järvi. Sen lisäksi on yksi tekojärvi, Apanás, ja noin 20 lampea, joista noin puolet tuliperäisiä. (Tässä linkissä hienoja kuvia Apanás -järvestä)

Kaikki on suhteellista ja verrattuna Suomen järviin Nicaraguassa on vain muutamia. :)

- Keski-Amerikan maat ovat Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua ja Costa Rica.

Lisää tietoa Momotombon purkauksesta:

http://natgeo.fi/tulivuori/tulivuori-purkautui-ensimmaista-kertaa-yli-10...

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Equadorissa on myös runsaasti tulivuoria. Kävimme yli 4000 metrin korkeudessa Cotobaxin rinteellä. Tulivuoren huippu on lumen peitossa. Bussi vei meidän ylös. Maasto oli melkoisen karua ja paljasta, laavakiveä. Cotopax näkyy hyvin laajalle. Useassa tulivuoressa on jonkinlaista elämää. Jollakin tavalla tuntuvat hurjille, mutta paikalliset ovat tottuneet elämään niiden rinteillä ja lähettyvillä. Näin varmasti on myös Nicaraguassa. Ei pelota, vaikka savuttavat ja ovat hiukan aktiivisia. Banoksessa, kaupungissa, joka on tulivuorten ympäröimä on kylpylöitä. MIten on Nigaracuassa. Onko maaperässä kuumia lähteitä?

Käyttäjän amgs kuva

Onhan Nicaraguassakin kuumia lähteitä. On se hurja kun näkee kuinka maa elää ja näyttää voimansa. Vaikka ihmiset ovat tottuneita tulivuorten purkauksiin, niin he pelkäävät silti ja ehkä se pelko vaikuttaa arkielämään niin, että jokainen päivä on juhlan arvoinen. Tutkijat ovat sitä mieltä, että pahin tulivuori on uinuva hirmu, joka sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Managuasta. Tulivuori näyttää järveltä, mutta on se silti tulivuori.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kun olin lapsi, tulivuoret olivat pelottavimpia asioita, joita osasin kuvitella. Olin ihan myyty, kun sain sukulaiseltani tuliaisena palasen kovettunutta laavaa. Silmissäni oli suurta sankarillisuutta mennä tulivuoren lähelle keräämään laavaa, olkoonkin sammunut tulivuori.

Nuo lapsuudenkuvat ovat jääneet niin mieleeni, että olisin varmasti peloissani, jos olisi edes teoreettinen mahdollisuus, että lähettyvillä oleva tulivuori voisi purkautua.

Pitää sanoa, että on tuo Ana melkoisen kova mimmi.

Käyttäjän amgs kuva

Tulivuorista pääsee karkuun, mutta maanjäristyksistä valitettavasti ei. Silloin kun maa järisee voi vain toivoa, että se ei kestäisi kovin kauan eikä olisi voimakasta.
Pitää sanoa, että tulivuoret herättävät yhä minussakin kunnioitusta. :)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllähän näin aikuisena saatu asiatieto vähän poistaa pelkoja, mutta jotenkin se tulta ja tuhkaa syöksevä tulivuori on pelottava näky. Suomessa ei onneksi tarvi pelätä oikeastaan mitään luonnonilmiöitä. Myrskytkin ovat todella lieviä muuhun maailmaan verrattuna.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Yhden hirmumyrskyn reunoilla olen ollut ja se oli arvaamatonta ja siksi pelottavinta. Kestääkö katto, kestävätkö seinät, lennänkö mukaan? Onneksi selvisimme. Hädässä ihmiset auttavat ja tukevat toisiaan. Suomessa saa ehdottomasti olla luonnon puolesta rauhassa. Valitettavasti ei voi sanoa samaa joistakin ihmisitä, mutta se on jo Puheenvuoron asia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei kai aina kaikista tulivuoristakaan jos asuu lähellä, laava voi tietääkseni virrata melkoista vauhtia.

Oletkos vaihtanut jonkun kuvan Ana, yritin näet aiemmin katsella joistain lehdistä että onkohan siinä jakaranda, kunnes luin että sitä kasvaa etelämpänä, olikohan pohjoisessa Argentiinassakin, ja sielläkin vähentynyt.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Hei Seija, en ole tehnyt mitään valokuvien suhteen. Katsoin myös kahden muun edellisten kirjoitusten kuvista oliko siellä jakarandoja, mutta ei niissä ole.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

No minä katsoin vielä kolmannenkin eikä siinäkään ole, mitähän minä nyt sekoilen:)

Tämän blogin suosituimmat