Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Kohti joulukuuta ja Nicaraguaa

  • Achupassa muutamaa vuotta sitten. Kylä on elävä. siellä on kaksi kirkkoa, terveyskeskus, kaksi koulua, kaupungintalo ja lukuisia kauppoja.
    Achupassa muutamaa vuotta sitten. Kylä on elävä. siellä on kaksi kirkkoa, terveyskeskus, kaksi koulua, kaupungintalo ja lukuisia kauppoja.

Olen menossa Nicaraguaan äitiä ja muita sukulaisia katsomaan. Valitettavasti en voi käydä siellä edes joka vuosi. Nyt se on mahdollista ja iloitsen siitä. :)

Osaan arvata mikä minua odottaa, ja pienen pikkukylän ja sen väen katsominen ja heidän elämänsä seuraaminen on vain monen vuoden jälkeen odotettava hetki.

Joulukuussa Nicaragua tuoksuu ruudille, juhlalle ja herkuille. Kuten Suomessa, Nicaraguassakin joulukuussa on muitakin suuria juhlia kuin joulu.

Tämä kirjoitus on siis kuin ilmoitus lukijoille tulevasta. En lupaa kirjoittaa joka asiasta, vaan jos ehdin, kerron mitä näen ja koen viimeistään palattuani Suomeen.

Välillä olisi mukava kertoa, mitä tähän asti en ole kovin paljon kertonut: Nicaraguasta ja muiden Keski-Amerikan maiden kulttuurista. Saattaa olla, ettei aihe ole eurooppakeskeisessä mediakentässä kovin kiinnostava. Noh, olen sanonut aiemmin, että jos vain yksi ihminen lukee kirjoituksiani on se sitten vaivan arvoista.

¡Hasta la vista, amigos y amigas de mi blog!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen erittäin kiinnostunut Etälä-Amerikan kulttuureista ja olen aina haaveillut pääseväni sinne. Minulla oli argentiinalaiset serkut.
Luen mielelläni kertomuksia kotimatkastasi.

Käyttäjän amgs kuva

Oooh, aika hyvä kommentti! Soitin nyt sinne, kuten tavallisesti joka viikonloppuna. Kuulemma, minun ei tarvitse tuoda sinne mitään, koska kaikki tarpeellista löytyy! Silti laukkuni on jo aika täynnä, kun jokaiselle haluaa viedä jotakin Suomesta. Piparkakut, mustikkamehutiiviste ja puolukkahillo ovat jo hankittuina, ym. Mietin vielä onko mahdollista viedä vaikkapa poronlihaa. Ehkä tyhjiöpakattuna säilyy.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Poron kuivalihaa Ana!

Aina kiva lukea juttujasi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joskus matkatavarat saattavat jäätyä, joten ota se huomioon kun pakkaat mehut ja hillot.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Pieni styrox-laatikko, tai sellainen usein jäätelöaltaan vieressä myytävä hopeanvärinen kylmäkassi eristää niin kuumalta kuin kylmältäkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Styrox suojaa pitempään, luulisin, ja myös kolhuilta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #16

Tuollaisia neuvoja odotin. Kiitos! Puolukkahillo, ym. ovat muovipulloissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Nicaraguasta ja muiden Keski-Amerikan maiden kulttuurista."

Koulussa sai valita esitelmän aiheen ja valitsin Keski- ja E-Amerikan intiaanit. Voin osaltani todeta että kulttuuri on siellä hyvin vanhaa perua, atsteekkien, mayojen, olmeekkien jne.:)

Hyvää matkaa!

Käyttäjän amgs kuva

Nicaraguassa elää mayojen kielti, nahuatl, mm paikkojen nimissä. Achuapa tarkoittaa "achioten" maa tai maa, jossa "achiote" kasvaa.. "Achiote" on kasvi. Wikipedian mukaan suomeksi sen nimi on "annatto" [2] (Bixa orellana).

"...piikikäs hedelmä on sydämenmuotoinen. Hedelmän sisällä on noin 50 pyramidin muotoista tiilenpunaista siementä. Mayaintiaanit ovat käyttäneet annatton siemeniä värjäykseen jo varhain ja etenkin sotamaalaus tehtiin usein juuri tällä ”tulen värillä”. Siemenet maistuvat hieman pippurilta, joskin jälkimaussa on muskottimainen aromi..."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Annatto

Me pienenä käytimme sitä huulipunana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Huulipuna-aineksia ei ole ollut, sen sijaan pari hopeista mayakalenteria, tuliaisina Meksikosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Maantieto ei ollut vahvoja aineitani koulussa. Eräs koulukaverini meni naimisiin hondurasilaisen naisen kanssa ja muutti sinne.
Nimenomaan nämä muinaiset intiaanikulttuurit ovat kiehtoneet minua.

Käyttäjän amgs kuva

Koulukaverisi meni naapurimaahan. Achupa ei ole kovin kaukana Hondurasin rajalta. Minulla oli setä, joka matkusti Hondurasiin ja takaisin hevosella. Tässä hyvä kartta:
http://mapasamerica.dices.net/nicaragua/mapa.php?n...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On jännää kun nykyisin melkein joka paikasta saa tuollaisia satelliitikarttoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Equadorissa on paljon intiaaneja. Kiinnostaa miten heidän vanha kulttuurinsa on säilynyt ja näkyy siellä arjessa. Ei ollut lastenvaunuja. Selkärepuissa pikkuset matkasivat aikuisten mukana. Päiväntasaajan kohdalla käynti oli mielenkiintoinen, samoin Amazonin alkuläheillä käynti. Paljon ihania muistoja ja niin upeat maisemat. Tulivuoria ja ihana Banos kaupunki ja kuumat lähteet. Kuvia on vaikka kuinka paljon, joten ehkä sinäkin jaat meille kuvia Nigaraguasta. Vävyni äiti on naimisissa nigaragualaiasen kanssa. Asuvat USA:ssa.

Käyttäjän amgs kuva

Irja, maapallo on nykyisin aika pieni. Teknologia on muutanut käsityksiämme ja jopa arkeamme. Kun 15 vuotta sitten jouduin odottamaan kirjeita ja äidin matka puhelinkeskukseen, nykyisin hetkessä puhun hänen kanssa. Äsken keskustelin Facebookin kautta kolmen eri kaverin kanssa. Yksi oli Miamissa ja kaksi Nicaraguassa!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Laittaisit niitä kuvia. Minua hirvittää sademetsien tuhoaminen.

Käyttäjän amgs kuva

Kameran akku on jo latautumassa ja tarkoitus on joitakin kuvia ottaa. Yritän laittaa tänne. En tiedä ehdinkö vai en, mutta katsotaan. Muuten, olin otettu, kun yhden Managuan yliopiston opettaja oli valmis järjestämään kanssani luennon poliittisesta keskustelukulttuurista, ym. Onko avoimuus lisääntynyt somen myötä vai ei? Aikataulu on tiukka ja siksi tilaisuudesta on luovuttu sopuisasti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Niitä odotan. Voisi Irjakin laittaa jotain kuviaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Ana, iso muistikortti mukaan myös. Tietysti niitä saa sieltäkin, mutta varmuusvarastoksi. Yksinkö lähdet vai lähteekö perheenjäseniä mukaan?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #20

uulisiYksi 32 GB ja pari muuta pientä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hyvää Joulua siellä ja hyvää matkaa. Matkakertomuksia odotellen.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Tämän blogin suosituimmat