Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Laudalla Suomenlinnaan!

 • Suomenlinnan lautta
  Suomenlinnan lautta
 • Tämä paikka ei esittelyä kaipaa.
  Tämä paikka ei esittelyä kaipaa.
 • Laudalla Suomenlinnaan!
 • Viaporin tykistö.
  Viaporin tykistö.
 • Elokuun alkupuolella kukkaketo oli kauneimmillaan.
  Elokuun alkupuolella kukkaketo oli kauneimmillaan.

Se on hyvin mahdollista, mutta nopeammin pääsee luudalla ja varmemmin lautalla Kauppatorilta. Kyllä se suomenkieli tekee välillä kepposia tai noh, huolimattomuudesta se johtuu.

Blogistin uran aikana olen tehnyt lukuisia virheitä, kuten silloin kun vastasin yhteen kommenttiin, että "keskustellaan sioista" kun piti kirjoittaa, että keskustellaan asioista.  :) Onneksi kommentoija ymmärsi ja ilmeisesti hän nauroi yhtä paljon kuin minä, kun asia selvisi.

Suomenlinnasta vielä, että kuulemma on myös olemassa hoitotunneli Helsingin ja Suomenlinnan välissä. Olisi mielenkiintoista mennä sitä pitkin, mutta tuskin maisemat ovat yhtä upeat kuin meren yläpuolella.

Kävin Suomenlinnassa ja lautalla oli paljon turisteja. Vieressäni istui kaksi yhdysvaltalaista naista, jotka pomppasivat pystyyn, kun näkivät pienen punaisen torpan Suomenlinnan ja Helsingin välissä ja he huusivat, kiljuivat ja ihmettelivät. Pienestä se ilo ja mahatava kokemus oli kiinni. Suomenlinna ei ole mikään pieni mökki, mutta mahtava paikka silti.

Lisää tietoa Viaporin tykistöstä:

http://www.suomenlinna.fi/linnoitus/ruotsalainenkausi/viaporin-tykisto/

 

Tässä linkki niille jotka haluavat lukea espanjaksi (siellä on pari muuta kuvaa). Kirjoituksessa keskityn paikan nimeen ja vähäsen sen historiaan.:  En "Suomenlinna", la fortaleza de Finlandia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mainio otsikko Ana, ja onhan se Suomenlinna näkemisen arvoinen paikka. Ja kaikkea sitä ulkomailta tulleet ihmettelevät, tuttu jenkki kuvasi kauppahallissa leipähyllyjä:)

Käyttäjän amgs kuva

Tuon mökin kohdalla yksi turisti huusi "It's Crazy!". Olivat melko hysteerisia ja minä vieressä nauroin. Kun lähdet kauppatorilta, et odota sellaista pientä mökkiä vaan iso linnoitus. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On ne jenkit välillä hauskoja. Oltiin saksalaisen pariskunnan kanssa sikäläisiltä messuilta kiertoajelulla ja opas sanoi kunnioittavalla äänellä saluunasta että se on vanha, 1800-luvulta. Oli siinä hymyssä pitelemistä. Oltiin ainoat ulkomaanelävät ja kysyi mistä ollaan, vastattiin yhteen ääneen että Euroopasta. No, E-Amerikassakin on vanhempaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #3

Niinpä niin. Kaikkea vanhaa roinaa sitä palvotaankin, vaikka kilpailukyky ja tehokkuus kärsivät. Meillä Turussa sentään ymmärretään, miten asioita pitää hoitaa. Tuokin keskustassa oleva vanha mörskä (ajatella, epätasaiset seinät - kännissä muurattu, varmaan) saatiin pois häiritsemästä:

http://img.yle.fi/uutiset/turku/article5357302.ece...

Tilalle saatiin siisti ja moderni, tehokas ja kilpailukykyä edistävä maamerikki: http://d3ls91xgksobn.cloudfront.net/images/propert...

Ajatelkaa nyt vähän itsekin: kumpi on siisti ja kumpi turhaa krumeluuria?

Samaan käsittämättömään sivistymättömyyteen törmäsin myös Porvoossa, jossa kaiken maailman vanhoja talonrämiä oli säilytelty, "suojeltu". Vielä sivistymättömämpää oli Kotkassa, jossa keskelle kaupunkia oli veronmaksajien varoilla rakennettu PUTOUS, vaikka siihen olisi saanut vaikkapa teolllisuusvaraston tai uuden hiilivoimalan: https://c1.staticflickr.com/3/2304/1563124828_410c...

Aivan järjetöntä puuhaa. Meillä Turussa sentään osataan toimia edistyneesti ja sivistyneesti. Kaupungin maisemasuunnittelun ylpeydenaihe onkin modernisti hoidettu Topinojan alue:

http://www.aamuset.fi/sites/default/files/styles/n...

Ähäkutti, kaikki sivistymättömät ja ajasta jälkeen jääneet!!!

Edit: Sivistyksen leviämistä Turusta muualle Suomeen osoittaa, että Porvoossa on päätetty rakentaa tämä Albert Edelfeltin useassa taulussa näkyvä "kansallismaisema" - 15 omakotitaloa - ja kunnanisät kertovat, ettei se oleellisesti muuta maisemaa: http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc...

Kuka tuollaisia lätäköitä nyt tulisi Suomeen tiirailemaan, kun vaihtoehtona on Alvar Allon perillisten suorat viivat ja puhdas, tasainen betoni?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kannattaa viedä omat vieraansa Suomenlinnaan. Se on merkillisen vaikuttava paikka. Eilen oli joukko amerikkalaisia naisia kenkä Derbyssä hakaniemessä. Ostivat monta paria kenkiä. Eivät kengät täällä halpoja ole, mutta ovat aitoja kuten ovat maisematkin. Emme itse oikein näe paikkoja turkistin silmin. Erilaista kuten meillekin muualla. Minullekin on ollut monissa maissa paljon ihmeteltävää ja ihailtavaa. Euroopassakin sitä riittää, mutta muualla vielä enemmän.

Käyttäjän amgs kuva

Samalla lautalla oli 3 panamalaista, joista yksi asui Suomessa ja muut olivat sukulaisia, jotka kiersivät Suomea ja olivat seuraavaksi menossa Englantiin ja sitä kautta kotiin. Heidän mielestä Suomi oli hyvin kylmä, mutta kaunis maa. Olen pannut merkille, että eniten muualla maailmassa asuvien keskuudessa luontokuvat herättävät mielenkiintoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomenlinna on upea paikka. Helsingissä asuvalla siskollani on tapana käydä siellä kun sireenit kukkivat.
Hienoja kuvia, varsinkin kivirakennelmista.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Itse asiassa sitä on ihan oikeasti menty laudalla Suomenlinnaan. Talviaikaan, kun vesi oli muuten jäässä, oli kuitenkin laivaliikenteelle pistetty avoin kulkulinja. Tämä tarkoitti muutamaa metriä sulaa vettä. Tämä ylitettiin kaiteettomalla muutaman mertin lankulla jota vedettiin sulan yli ja pois - sen mukaan miten oli kulkijoita ja ei mennyt laivoja. Tätä lankkua käyttivät myös Vallisaarella asuvien lapset. Väli Vallisaaren ja Suomenlinnan välillä on Kuninkaanportin kohdalla melko lyhyt. Talvi on helpottanut kulkemista huomattavasti.

Tämän blogin suosituimmat