Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Helle

  • Ruuku on ostettu Nicaraguassa. Managuan läheisyydessä on kyliä, joissa niitä ruukuja tehdään.
    Ruuku on ostettu Nicaraguassa. Managuan läheisyydessä on kyliä, joissa niitä ruukuja tehdään.
  • Lehtisalaatit ovat jo aika hyviä. 
Mi patio y mi huerto.
    Lehtisalaatit ovat jo aika hyviä. Mi patio y mi huerto.
  • Rypsipelto hellepäivänä, mutta paistoi tai satoi rypsipelto on kuin olisi ikuisessa helteessä. :) 
Campo de oleifera, nabina o nabo de verano
    Rypsipelto hellepäivänä, mutta paistoi tai satoi rypsipelto on kuin olisi ikuisessa helteessä. :) Campo de oleifera, nabina o nabo de verano

Helle on kaunis sana. Se soi korvassa kauniisti, mutta mielelle ja kehollekin se helle on myös mukava. Sitä on tänä vuonna odotettu. Itse ainakin olen odottanut kauan.

Uuff, johan on helle! moni sanoo ja silloin minusta ilma vain paranee. Kuumuus tuo kauniitä muistoja kaukaisista hiekkarannoista, kookosmaidon palmujuurella ja mangosmoothien rehevän mangopuun alla. Mausteet ja kukat roikkuivat äidin pihalla ja kolibri laskeutui kukkiin.

Kun tropiikissa on kuuma, hakeudutaan varjoon. Vuosien ja kesien varrella olen ymmärtänyt, ettei Suomessa kauniinä ja lämpimänä kesäpäivänä kannattaa hakeutua talon varjoon, vaan nauttia luonnosta.

Pihalla saa tehdä vaikka mitä. Itse mielelläni upotan sormiani multaan ja tulokset pikkuhiljaa näkyvät.  Innostuin helle-sanasta ja -päivästä ja kirjoitin muun muuassa siitä espanjaksi. Ei ainakaan espanjaksi ole erityistä sanaa sille, kun lämpötilaa nousee 25 asteeseen tai yli. Minusta se ketoo jo jotakin Suomen kesästä ja ihmisten suhtautumisesta luonnon lämpöön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pakko tunnustaa, mutta minä en erityisesti nauti helteestä. 20 astetta varjossa on ihan ok, mutta kun helleraja paukkuu, tunnen oloni tukalaksi. Lisäksi en saa nukuttua helteellä. Valo ei haittaa, mutta kuumuus on oikeasti kamalaa.

Minä pidän todella paljon syksyn tuulesta ja tuiverruksesta. Lisäksi pakkasen purema saa kinttuihini vipinää. Kylmässä kukkeuteen nouseva nainen taitaa olla sitä suomalaisuutta parhaimmillaan, mutta kyllä minä olen enemmän kylmään sopeutunut syys- ja talvi-ihminen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä tykkään, että jokainen tykkää miten tahtoo lämmöstä. Olen kesän lapsi ja näihin kesästä, mutta myös syksystä, se on sadonkorjuun aika. Mikä kesällä kasvaa, se syksyllä pitää säilöä talteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ai ai Ana, helleraja ei taida olla etelämpänä 25°, eikä smoothiessakaan nokkosia; ainakin mulle smoothie nääs on aamun terveysjuomapaukku.

Kirjoituksestasi välittyi etelän lämpö palmuineen, äidin kukkineen, kolibreineen ja kaikkineen, minä puolestani ihmettelen miten väki jaksoi ennen olla helteillä heinäpelloilla. Lämpöä enintään siinä 20 astetta tai vähän päälle, kiitos:)

Mutta jos on äidin mangosmoothien ohje niin laittaisitkos, please.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Heinäpouta helteineen on todellakin hyvä esimerkki vanhan "hyvän" ajan olosuhteista ja ruumiillisesta työstä niissä.

Heinän seivästäminen talkooluonteisesti on toisaalta työtä, jota jokainen saattaa tehdä voimiensa mukaan ja omassa tahdissaan. Paljon raaempi homma on paalien nostelu traktorin kärriin, koska sitä ei yksittäinen heinämies voi säännöstellä. Mitä korkeammaksi kuorma kasvaa, sitä enemmän voimaa on käytettävä, ja sitä kuluttavampaa on työ.

Suomessa kuumuus itsessään on vain harvoin ongelma, mutta mitenkäs klaarataan verenhimoiset paarmat, joita hikisen peltotyöläisen ympärillä pörrää koko ajan? Mangosmoothien nauttiminen aurinkovarjon alla vilpoisassa tuulessa kangastelee vain ajatuskuplassa!

Käyttäjän amgs kuva

Vihdoin tänään istuin pihalla aamiaisella. Aah, siinä oli vasta jotakin! Piha-aamiaisen jälkeen lähdin töihin (omakotitalorakentajalla ei ole lomia) ja vasta nyt ehdin tulla vilkaisemaan oliko viestejä, ja olikin!

Onhan se niin, että kuumuus jakaa mielipiteitä. Itse talvella jaksan myös siksi, koska mietin, ettei se ole ikuista ja että se kesä jonakin päivänä on taallä Suomessakin ja nyt kun se vihdoin on tullut, en voi muuta kuin ottaa sen avosylin vastaan. Se on aikamoinen vaihtelu. Pidän myös syksystä ja kevät on vain kolea esikesä. Eilen harmitti mennä nukkumaan, kun oli niin kaunis ilta. Hukkasin lämpimiä hetkiä. :)

Seija, tuota mangosmoothien reseptiä ei löydy, mutta sekoittamalla mangoviipaleita, mangorahkaa ja mangomehua tai mangoappelsiinimehua tehosekoittimellä saa aika hyvän juoman. Jäitä siihen ja siinä on jo herkullinen mangojuoma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ana, kiitos ja toki on keittokirjoja joka lähtöön, kuten myös Smoothiet ja mehut, jossa 4 ohjetta mangosta ja niistä

Puhdistava juoma
kun jopa iho ja tukka ovat väsähtäneet etkä tunne olevasi voimissasi. Elvyttävä ja herkullinen A- ja C-vitamiinipitoinen juoma tekee terää.

1 mango
4 kiiviä
3,5 dl ananasmehua
4 tuoretta mintunlehteä

Leikkaa mango kahdeksi paksuksi palaksi mahdollisimman läheltä kiveä, jne.

Ainekset tehosekoittimeen, tarjoilu kylmistä laseista.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitoksia reseptista. Varmasti maistuu hyvälle erityisesti nyt hikoilun jälkeen. :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Hei bingo bango mango, - smoothie?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Joku jo keksikin, että Suomeen voi tuoda purkeissa smoothiet. Onko kokemusta näistä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinkö, ja nyt en malta että kaikki onkin sitten ollut täydellistä väärinkäsitystä :))

https://www.youtube.com/watch?v=phSOLxWwXws

Käyttäjän amgs kuva

Ari, sinä et ole inhottava vaan se laulu johon "bingo bango..." viittaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Voi, voi, kun tulisi tyyni kylmä auringonpaisteinen lumenvalkoisuus järven jäälle, jossa sitten voisi helmi-maaliskuun aikana nautiskella auringosta.

Nyt on kuuma, meillä Tampereella eilen suojaisassa arboretumissa n. 30 C. Tänään ehkä hieman mukavamaa, kun pukkaa lounaiselta Pyhäjärveltä kuohupäisiä laineita.

Kasvimaa ahmii vettä aamuin ja erityisesti iltaisin, mutta kasvu on upeaa.

Onhan tätä lämpöä odotettu, hyvä näin muutaman päivän. Sitten sinne 18-22 C ja aurinkoa miedossa tuulessa, niin voi nauttia täysin siemauksin kesästä.

No, olemmehan tottuneet siihen, että Luoja antaa ja ottaa mitä tahtoo eikä sille ole ryppyilemistä.

Käyttäjän amgs kuva

Ja järvivedet ovat olleet kylmiä. Nyt varmasti lämpenevät.

Tämän blogin suosituimmat