Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Potut maahan

  • Perunat multaan vain.
    Perunat multaan vain.
  • Eläköön maaseutu!
    Eläköön maaseutu!
  • Akka ja auransa. en olisi Nicaraguassa ja Kuubassa edes aavistanut, että akka-aura on olemassa ja, ettäö itse joutusin käyttämään sitä. :) Hieno kokemus!
    Akka ja auransa. en olisi Nicaraguassa ja Kuubassa edes aavistanut, että akka-aura on olemassa ja, ettäö itse joutusin käyttämään sitä. :) Hieno kokemus!

Viikko sitten naapurimme päätti kynttää peltoamme omalla traktorialla, koska pihallamme oli ennen vanhaa perunapeltoa. Kuka sellaisesta tarjouksesta kielttäytyisi? Kaivurilla hän raivasi alueen kunnolla ja sitten sellaisella vanhalla koneella maata muokatiin. Tänään kävimme haaravoimassa peltoa  ja eiku naapuri lainasi meille sellaisen akka-auran. Nimi nauratta vielä.

En ikinä ole käyttänyt sellaista työkalua, mutta alkuihmettelyn jälkeen kyllä se toimii. Luulin, että perunoita joudumme peittelemaan käsin ja mietin jo, ettei tänään tule nukutuksi koska se on hidasta puuhaa, mutta mitä tämä akka-aura teki? Sillä sai melko nopeasti kaikki perunat peitetyksi mullalla! Kyllä ikäihmiset tietävät ja kiitos naapurille, joka jaksaa neuvoa ja helpottaa asioita!

Vanhan perimätiedon mukaan ennen neljättä kesäkuuta pottujen piti olla maassa, jos halusi saada satoa. Ehdimme hyvin, vaikkemme ehkä juhannukseksi.

Kiinnostuneille, tässä espanjaksi: Cultivo de patatas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kovin on onnistuneen näköiset vaot. Maa on hyvin muokattu ja ei muuta kuin odotellaan ruhtinaallista satoa. Mitä lajiketta laitoitte?

Timo on yleisin kesä tai varhaisperuna, mutta ei oikein kestä varastointia. Siikli on myös varhainen ja kestää paremmin syksyn jälkeistä käyttöä vaikka on niin kutsuttu syysperuna.

Itse tykkään jauhoisesta perunasta eli Pito, Van Gogh tai Rosamunda.

Uutuus Annabelle on myös hyvää kesällä, mutta hiukan ylimainostettu.

Käyttäjän amgs kuva

Olet asiantuntija potuasioissa! Nämä ovat Van Goghia. Toukokuun alussa olin laittanut muutamia toiseen paikaan ja kuulin, ettei se ole hyvä paikka. Nyt on siis kokeilu ja katsotaan missä perunaviljely onnistuu parhaiten. Tänään meille se akka-auran teho oli ylläri. Kuvittele, jos kehitysmaissa naisilla olisi sellaista! Kuubassa käytimme kuokkia, mutta ei auroja. Onko akka-aura suomalainen keksintö?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Normaalisti nainen vetää, mutta nyt kyllä oli onnistunut vaihto, koska penkit ovat noin suorat, takimmainen kun ohjaa.

Ei juurikaan näkynyt ituja perunoissa, eli kannattaa esi-idättää niitä niin kasvuun lähtö on sitten nopeampaa.

Käyttäjän amgs kuva

Ok, mutta vetäminen vaatii vähäsen voimia. Minusta se sujui näin hyvin. :)

Joissakin perunoissa oli ituja, mutta ei kaikissa. Luimme nettipalstoista, että onnistuu myös ilman ituja, mutta silloin se kestää vähäsen kauemmin. Saa nähdä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onnistuu ei sitä tarvitse pelätä. Jos idättää ensin perunoita niin se aika on kaikki voittoa, eli kun maa on vielä kylmä voi perunoita idättää vaikka eteisen lämpimässä. Kun maa lämpenee kuten nyt siellä etelässä niin perunat saavat sen ajan mitä on idätetty kasvukauteensa, eli näin jatketaan Suomen kesää. Olen joskus laittanut perunaa vielä heinäkuun toinen päivä ja kyllä sieltä pieniä perunoita vielä silloinkin tuli.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meillä tuota laitetta kutsutaan akantappajaksi. Minä vedän ja mies ohjaa perässä. Vuosikausia on näin tehty, mutta noin hienoja eivät miedän rivit ole koskaan olleet.

Käyttäjän amgs kuva

Kuulemma kutustaan myös ämmäntappajaksi! :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Anan penkit ovat esimerkilisen suoria. Kymmenen pistettä niistä. Kyllähän siinä yleensä nainen vetää, mutta myös meillä on mies ollut juhtana ja siksi ne penkitkin ovat olleet mitä sattuu. (vert. nainen ratissa)

No leikki sikseen. Maan kuohkeudesta on työn jälki myös kiinni, eli kuten sanoin, maa on erittäin hyvin muokattu ja siitä on odotettavissa hyvä sato.

Peruna tarvitsee fosforia, joten saaristossa laittoivat silakan aina perunalle kaveriksi ja näin muuta lannoitetta ei tarvittu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Serkku laitttoin silakoita perunoiden kanssa maahan, mutta supi tuli ja kaivoi silakat maasta. Aina ei toimi.

Käyttäjän amgs kuva

Joskus ihmettelin niin erikoista nimeä, koska jos joku vaikkapa kaupassa sanoo toista akaksi, eikö se ole ruma? Eitsin ja löysin, että Akka, oli hedelmällisyyden jumalatar muinaismytologiassa ja Ukon puoliso. Hieno juttu!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pohjan akka Suomen kuningatar melkein aikanaan. Kalevalainen henkilö, jolla oli paljon valtaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Akka kuten jätkäkin on aikojen saatossa tullut haukkumasanojen piiriin, mutta akka ja jätkä ovat kunniamainitoja.

Ukko ja akka esiintyvät vanhoissa saduissa aivan normaalina, ei sin minään haukkumasanoina.

Kyllähän aina joku nimi nuorison keskuudessa saa saman kohtelun, eli joskus Väinö oli haukkumasana siinä missä myöhemmin Antero, Uuno tai Terokin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Muistelen että akantappajaksi sanotiin moottoripyörän sivuvaunua.
Perunoiden multaamiseen käytetystä aurasta käytettiin nimitystä sahra. Ikivanha aatra on vanhin malli.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä se pitää sivuvaunustakin paikkansa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kahden ajettava sahra. Niin se taitaa olla, mutta kansan suussa sitä on kutsuttu myös akka-auraksi ja akantappajaksi.

Tässä on peruna-aiheinen blogi jossa on myös tuosta esikasvatuksesta enemmän. http://www.eskoerkkila.fi/blogi/?k=peruna

Käyttäjän amgs kuva

Nyt vasta ehdin vastata. Kiitos linkistä! Tänään piti käydä hakemassa kaupasta perunoita, mutta kaupat olivat kiinni. Onneksi yhden bensa-aseman kauppa oli auki. Viikonloppu on ollut niin tiivis puutarha- ja rakennuspuuhissa, ettei vain hoksattu varautua eilen. Sain sipulinsiemeniä ja aion istuttaa niitä perunoiden viereen. :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Idut olisivat todellakin "kuuluneet" tuohon työvaiheeseen, mutta toki pottu ehtii itää mullassakin. Muuten kylvös näyttää oikeaoppiselta siemenvälin ja penkkien etäisyyksien suhteen. Koska peruna on muutaman viikon kuluttua mullattava, on penkkien välissä syytä olla vapaata työtilaa.

Maaperä on kadehdittavan siistiä sillä suunnalla! Ei kiven kiveä, eikä ihmeemmin juolavehnän juuriakaan. Akka-aura on varmasti käyttökelpoinen työväline, mutta minä olen pienehkön pottumaan vaot tehnyt suokuokalla. Kylvöksen täytän rautaharavalla poikkisuuntaan, jonka jälkeen mullos onkin aivan tasainen. Kun peruna on ehtinyt taimelle, teen kitkemisen ja multaamisen pienemmällä kuokalla, ja sen käsittelyn jälkeen perunamaassani onkin harjumaiset penkit.

Onhan perunanviljelyssä työvaiheita, eikä aina riitä vaikka kuinka ahkeroisi. Riskejä ovat ainakin märkä kesä, kylmä kasvukausi sekä myyrätuhot. Lämmöstä peruna tykkää, ja naapurin vanhaemäntä sanookin, ettei potatti tarvitse vettä ennen kuin keittokattilassa. Ehkä siinä väitteessä on hiukan kärjistystä mukana?

Toivotan menestystä perunanviljelyyn!

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat