Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Naapurin raparperit

  • Dahlia.
    Dahlia.
  • Meidän pihan raparperit.
    Meidän pihan raparperit.

Suomessa naapureista puhutaan kaikenlaista eikä aina myönteisesti. Olen asunut maaseudulla jo yli 10 vuotta. Nurmijärven Leppälammella meillä oli tosi hyvät naapurit. Ei heitä unohda. Miten unohtaisin sen tarjotun avun, kun lapseni olivat pieniä? Joskus apua tarjottiin pyytämättä ja tunsin olevani oikeassa paikassa hyvien ihmisten ympäröimänä. Se antoi turvaa ja mielenrauhaa kun odotti somemyrskyä.

Nyt Ikkalassa meillä on sellainen naapuri, joka jokaisella hyvällä ihmisellä pitäisi olla lähellään. Hän ei julkisuutta kaipaa, mutta minusta olisi vahinko olla kertomatta, millaisiin ihmisiin minulla on ollut kunnia tutustua Suomessa ja siksi kirjoitin espanjaksi muun muuassa naapurin raparpereista, ym. Olen kiitollinen hyvien ihmisten läheisyydestä. Ehkä kaupungeissa naapureihin on vaikeampi tutustua tai naapurit ovat toisenlaisia.

Kiinnostuneille, tässä espanjaksi: Mi vecino

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Usein olen saanut jonkin kasvin ystävältä tai naapurilta. Sellaista ihmistä ei unohda ja kasvit kulkevatkin usein tuon antajan nimellä sen virallisen nimen lisäksi. Auttaa ystävien nimien säilymisessä mielessä ;D

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä vinkki! Irja, onko raparpereissa eroja, kuten omenoissa? Olen nähnyt todella upeita, paksuja raparpereita, kuten kuvassasi, mutta meidän raparperit ovat laihoja. Olisiko maaperällätekemistä sen kanssa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Raparpereissä on eroja. Ilmeisesti se punainen, mikä on kuvassani nokkosraparperikeitto-ohjeen yhteydessä, on iki vanha lajike. Minulla on sellainen käsitys, että juuri tuota punaista kaivattiin yliopistolla, jotta sen perimä voitaisiin selvittää jne. Kyllä raparperin maaperälläkin on vaikutusta. Hyvässä maassa kaikki kasvit kasvavat paremmin. Kompostimultaa kannattaa tuottaa. Käytän myös luujauhoa kukille ja vihanneksille. Kerään myös lepänlehtien tuottaman moskan vesistä ja levitän pelloille. Haisee kuin lanta. Työlästä, mutta hyvää kasveille.

Tämän blogin suosituimmat