Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Maanalainen Helsinki kiinnostaa

 • Tuosta pääset Rautatientorille asti. Miksi metroaseman nimi ei voisi olla vain yliopisto, kuten muissa metrokaupungeissä?
  Tuosta pääset Rautatientorille asti. Miksi metroaseman nimi ei voisi olla vain yliopisto, kuten muissa metrokaupungeissä?
 • Mahtavat lamput, joista en ole löytänyt tietoa.
  Mahtavat lamput, joista en ole löytänyt tietoa.
 • Ihan siisti paikka tuo Rautatientorin metroasema.
  Ihan siisti paikka tuo Rautatientorin metroasema.
 • Pieni ele, joka viestii paljon kaupungista.
  Pieni ele, joka viestii paljon kaupungista.
 • Eduskuntavaalit näkyvät myös tunneleissa. Paljonko tuo mainospaikka mahtoi maksaa?
  Eduskuntavaalit näkyvät myös tunneleissa. Paljonko tuo mainospaikka mahtoi maksaa?
 • Maanalainen Helsinki kiinnostaa
 • Joko poistut Forumista tai jatkat Kamppiin asti.
  Joko poistut Forumista tai jatkat Kamppiin asti.
 • Auringosta voi välillä nauttia.
  Auringosta voi välillä nauttia.
 • Tai ihailla tuota Kampin kappelia.
  Tai ihailla tuota Kampin kappelia.

Yle kirjoitti 29.3.2012, että maanalaisesta Helsingistä on tulossa maanalaisen rakennusosaamisen näyteikkuna. "Kaupungin maanalainen yleiskaava on tiettävästi maailmassa ainoa laatuaan ja siitä on käyty ottamassa oppia muun muassa Singaporesta asti."

Voitte vain kuvitella millaisia kommentteja jutun alla on. Tässä yksi myönteisemmistä: "Taas yksi huippuosaamisen alue Suomesta. Pyrkivät vaan haalistumaan ajan mittaan, kun todellisuus paljastuu." Suomessa siis ollaan. Muualla innostuttaisiin, että edes sen verran osataan. Huumorilla pitää lukea noita "keskusteluja".

Itse käyn joskus maanalaisessa Helsingissä ja on pakko sanoa, että talvella olen hyvin kiitollinen ettei tarvitse kävellä vaikkapa Rautatieasemalta Kamppiin pakkasessa ja liukkailla kaduilla. Kiitokseksi kävelin muutamaa päivää sitten kamera kädessä ja laitoin kuvia espanjankieliseen blogiin.

Maailmassa on toki muita maanalaisia kaupunkeja, mutta Helsinki se on vain se tunnetuin pohjoismaalainen maanalainen kaupunki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miksi metroaseman nimi ei voisi olla vain yliopisto...?"

- Koska länsimetron valmistuttua se olisi vaarassa sekoittua Otaniemen (aseman nimenä Aalto-yliopisto) kanssa.

Voi tuota Narinkkatoria! Kymmenen kuukautta vuodesta epäviihtyisä, tuulinen DDR-aukio. Osuvasti kuvaan on sattunut pari talvisesti pukeutunutta naisihmistä, kuin mummoja Moskovasta.

Käyttäjän amgs kuva

Tuo on hyvä selitys aseman nimestä.
Narinkkatori voi näyttää myös modernilta. Riippuu siitä miten sen näkee. Verrattuna vaikkapa Töölön Mannerheimintiehen, tuo tori on ihan ilo silmälle. :)Naiset olivat matkilijoita kartta kädessä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Rupesin ihan uteliaisuudesta etsimään tietoa noista kakkoskuvassa näkyvistä aseman sisävalaisimsta ja huomasin, että hakuammunnaksi meni. Esimerkiksi VR:n 75-vuotishistoriikin aseman rakentamista kuvaava luku (II osa, s. 370 - 375) samoin kuin edellinen 50-vuotishistoriikki eivät oikein anna johtolankoja.

Tässä linkissä mainitusta teoksesta Rautateiden arkkitehtuuri. Asemarakennuksia 1857-1941 s. 54 selviää sen verran, että vaikutteita muotoiluun on voinut tulla muualtakin, koska Eliel Saarinen teki tutustumismatkan ulkomaille ennen lopullisten suunnitelmien valmistumista.
http://www.rakennusperinto.fi/kulttuuriymparisto/a...

VR:n netistä selviää, että Kivimiesten maapallovalaisimet valmisti alun perin Taidetakomo Koru, joka saattaisi olla muidenkin valaisimien valmistaja (tai sitten ei?).
http://www.vrgroup.fi/fi/vrgroup/kivimiehet-100-vu...
http://runeberg.org/tieto/4/0733.html

Linkeissä mainittujen teosten alaviitteistä ehkä löytyy oikea vastaus.

Asiasta toiseen, Helsingin yliopiston juhlasalin alkuperäiset kattovalaisimet ovat nykyään Juvan kirkossa, jonne ne ostettiin käytettyinä sivistysmiesten remontoidessa juhlasalia. Eivät kuulemma myy takaisin, vaikka Helsingistä ovat perään kyselleet.
http://www.juva.fi/fi/palvelut/matkailu/n%C3%A4ht%...

Terv. KK

Käyttäjän amgs kuva

Näyttää siltä, että tieto lamppujen tekijästä ja niiden historiasta on kiven alla. Erikoista, koska mitä olisivat sisätilat ilman upeita kattovalaisimia? Toistaiseksi olen löytänyt vain arvailuja, kuten tämä: "Yläpuolellani palavat upeat lamput, jotka muistuttavat valaistuja paperirullia, joiden ympäri on kiedottu kultainen nauha. Ehkä arkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli myös nämä lamput, ei vain asemarakennusta..." Tämä on tästä linkistä:
http://jalkaisin.blogspot.fi/2012/02/lunta-taidett...

Ehkä museovisrastossa tiedetään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja välillä on vaikea tietää onko otettu vaikutteita ja kuka keneltä. Tässä esimerkiksi heti alkumetreillä vilahtaa jotenkin tutunoloinen torni (ja hieman myöhemmin uudelleen), mutta onko vaikutelma vain sattumaa vaiko ei?
https://www.youtube.com/watch?v=mNqJp-aOcOA

Terv. KK

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Aivan! Nopeasti meni se torni ohi, mutta ehdottomasti näyttää tutulta. :)

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat