Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Nurmijärveläiset räsymatot

  • Alfombras artesanales. /Käsintehdyt räsymatot.
    Alfombras artesanales. /Käsintehdyt räsymatot.
  • La alfombra amarilla es apropiada para la Semana Santa y la rojinegra para Navidad. Las demás alfombras son sencillamente bonitas. /Keltainen sopisi pääsiäiseen ja punamusta jouluksi. Muut matot ovat keväisiä, kauniita.
    La alfombra amarilla es apropiada para la Semana Santa y la rojinegra para Navidad. Las demás alfombras son sencillamente bonitas. /Keltainen sopisi pääsiäiseen ja punamusta jouluksi. Muut matot ovat keväisiä, kauniita.
  • Estas son solamente parte de todas las alfombras. /Tässä vain muutamia räsymattoja.
    Estas son solamente parte de todas las alfombras. /Tässä vain muutamia räsymattoja.

Sain kutsun kahville ja katsomaan räsymatoja röykkäläisen eläkeläisen kotiin. En voinut muuta kuin ihailla paitsi työn määrä myös laatua ja väriyhdistelmiä.

Tämä käsityöläinen itse leikkaa matonkuteensa. Jotkut vain osaavat asiansa.

Kirjoitin ekologisesta ja vanhasta suomalaisesta räsymattoperinteesta espanjankieliseen blogiin. Tässä linkki kiinnostuneille: Descubriendo Finlandia.

Ei muuta kuin, että käsityö kunniaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Räsymattojen kutominen on todella kivaa puuhaa ja valmista tulee aika nopeasti. Haasteena on saada pysymään reunat suorina, mutta kun siihen kiinnittää huomiota niin onnistuu. Suosittelen kaikille!

Käyttäjän amgs kuva

Valitettavasti en ole vielä kokeillut. Pari virkattua mattoa tein viime joulun alla.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Luulisin, että lähes joka paikkakunnalla on joku yhdistys, joka tarjoaa valmiiksi loimitettuja, eri levyisiä kangaspuita käyttöön. Esimerkiksi tässä on yksi Vantaalla oleva. Luulen jopa, että valmistuu nopeammin kuin virkkaamalla :) Virkattua maton tekemistä en olekaan itse kokeillut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minulla on vielä vanhat kangaspuut tallella. En tee niillä mitään ja voisin myydä halvalla, jos jotakuta kiinnostaa. Aikanaan kudoin niillä mattoja. En itse osannut luoda, mutta kaveri kävi luomassa. Vahvaa puuta.

Oli kiva oppia se taito, mutta mattoja tuli sitten muualtakin ja räsymattojen käyttö väheni myös. Nyt ei ole kuin muutama matto lattialla, sillä koiralta ne on siirretty suojaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minulla on lattioilla mummun kutomia mattoja. Räsymatto on paras matto, mitä löytyy. Helppohoitoinen ja kaunis. Meillä mummu kutoi vuosikaudet koko suvun matot. Valitetavasti mummu on jo niin vanha ja huonokuntoinen ettei enää jaksa.

Tahtoisin itsekin opetella kutomaan. Pieneen kaupunkiasuntooni vain ei mahdu kangaspuut:(

Käyttäjän amgs kuva

Sari, jos et asu kaukana, voimme mennä jonakin päivänä Irjalle kokeilemaan ja oppimaan! :) Birgitta varmasti osaisi opastaa meitä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset