Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Lopetetut junaradat

 • Tämän sillan alla kulki junia. Silta on Karkkilan keskustan tuntumassa.
  Tämän sillan alla kulki junia. Silta on Karkkilan keskustan tuntumassa.
 • Lopetetut junaradat
 • Lopetetut junaradat
 • Lopetetut junaradat
 • Pikkupässi.
  Pikkupässi.
 • Lopetetut junaradat
 • Lopetetut junaradat
 • Lopetetut junaradat

Yksi rakas muisto lapsuudestani oli äidin kanssa tehdyt junamatkat kylästä kaupunkiin 70 ja 80 –luvuilla. Nicaraguassa kuitenkin päätettiin 90-luvulla sulkea rautatieliikenne ja myydä kaikki rautaromuna. Valtionkassa tarvitsi rahaa. Se oli lyhytnäköinen päätös, josta moni nicaragualainen ei ole vieläkään toipunut.

Kun muutin Ikkalaan ja vain 8 kilometrin päähän Karkkilasta, kuulin, että Karkkilassakin oli ollut joskus junarata. Kohtaloa tai ei, asia kiehtoi. Hyvinkään–Pyhäjärven rautatie suljettiin vuonna 1961.

Kävelin kerran lasten kanssa vähäsen entisellä rataosuudella, jossa nyt on vain polku. Alue on erinomainen vaikkapa patikoinnille. Karkkilassa näkee siellä ja täällä muistoja tuosta ajasta, jolloin kaupunkiin oli mahdollista tulla junalla.

Nicaraguassa elää toivo, että junaratoja rakennettaisiin taas. Ehkei samanlaista toivoa elä karkkilalaisissa. Karkkilalaiset näyttävät nyt selviävän erinomaisen hyvin ilman junaliikennettäkin. Oi, jos ei olisi vanhaa velkaa ahdistelemassa, mutta se on vain politiikkaa. :)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Junamuistoja minullakin. Kävimme isäni loman alettua Joensuussa ja sen lähiympäristössä sukuloimassa. Matka tehtiin junalla ja se kesti yön yli. Meillä oli usein makuupaikat. Joensuusta Viinijärvelle oli sitten vielä pieni sininen paikallisjuna. Asemalla oli mies lipun kanssa, ja serkut odottamassa laiturilla. Lippumies lähetti junan matkaan. Junamatkailussa on nostalgiaa. Tulee mieleen edesmennyt laulaja Esa Pakarinen, hänen laulunsa Lentävä kalakukko ja se murre. Kuulosti samalle mitä serkkuni puhuivat.

http://www.esapakarinen.fi/esa+pakarinen/diskografia/

Equadorissa olen tehnyt myös hauskan antiikkisella rautatiellä, joka ei ollut ihan suora eikä turvallinenkaan. Matkan lopussa juna tipahti raitelta ja jatkoimme eteenpäin muilla keinoilla. Juna kulki vuorten rineitä ja Cotopax- tulivuori siinteli kauniina maisemassa. Kuviakin matkalta on.

Käyttäjän amgs kuva

Tuon Ecuadorin junamuisto kuulostaa hurjalta. Muuten tuossa profiilikuvassani seison Hanko - Hyvinkää-junaradalla. Hanko - Hyvinkää-junaradan sähköistys oli yksi kansanedustajan ja runoilijan Tommy Tabermannin unelmista. Joskus kesäisin saa matkustaa museojunalla.

Käyttäjän amgs kuva

Kävin nyt Karkkilassa ottamassa kuvia pikkupässistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tiedätkö muuten,miten se juna saatiin nykyisella paikalleen harjun kupeeseen? Olin paikalla v. 1967...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Tilapäiskiskotus laitettiin kadulle ja juna puksutti itse raiteita pitkin kaupungin halki. Äidin jäämistössä taitaa olla siitä kuvakin, Karkkilan Tienoon arkistosta löytynee.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #6

Pojalla (13v.) on kirja, jossa sanotaan, että kiskot sulatettiin valimossa. Kirjassa ei valitettavasti sanota tuosta siirrosta. Kiitos vastauksesta!

Tämän blogin suosituimmat