Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Matkailijan Helsinki

 • Esplanadin kukkaloisto.
  Esplanadin kukkaloisto.
 • Hyvä!
  Hyvä!
 • Espan lava
  Espan lava
 • Missä on Manta? Tiedättekö mikä tuon pienen patsaan nimi on? Kiitos vastauksesta!
  Missä on Manta? Tiedättekö mikä tuon pienen patsaan nimi on? Kiitos vastauksesta!
 • Nam!
  Nam!
 • Tommi Toijan Bad Bad Boy Helsingissä.
  Tommi Toijan Bad Bad Boy Helsingissä.
 • Kauppatorin hinnat.
  Kauppatorin hinnat.
 • Hakaniemen torin hinnat.
  Hakaniemen torin hinnat.

Silloin tällöin käyn Helsingin keskustassa, mutta hyvin harvoin turistien suosimissa paikoissa, kuten Kauppa- ja Senaatintorilla. Niin päätin leikkiä vähän turistia ja piipahtaa Kauppatorilla. Esplanadi on nyt, kuten melkein aina kesäisin, hyvin vehreä, siisti ja kaunis paikka. Roskiksia löytyy tarvitsevalle sopivasti.

Moni turisti lähtee heti aamulla patikoimaan, katsomaan kaupunkia ja siksi tuntuu erikoiselta, että Espan lavalla ei aamupäivällä ole mitään esitystä. Toisaalta lämpimänä aamuna oli mukava istahtaa katsomaan kauniita istutuksia ja paikkoja.

Ihmettelin miksi turistioppaissa suuressa arvossa mainittua Havis-Amandaa ei näkynyt. Sen ympärille oli rakennettu musta laatikko. Selvisi myöhemmin Metro-lehteä lukemalla, että siellä nyt on Manta-hotelli eli Hotel Manta Helsinki. "Hotelli on japanilaisen taiteilijan Tatzu Nishin teos.

Teos on huone, joka toimii öisin hotellihuoneena ja päivisin näyttelytilana. Hotelliyöt on jo myyty loppuun, mutta näyttelytilaan voi tutustua 15.8.-12 lokakuuta. Klo 11.30-17.30. Pääsymaksu on 3 euroa aikuisilta ja alle 18-vuotaat pääsevät ilmaiseksi.

Mantaa ei tullut siis nähtyä ja jatkoin matkaani. Kauppatorilla oli paljon turisteja. Turistit eivät pysähtyneet kojuihin, joissa oli niitä perinteisiä matkatavaroita, vaan olivat erikoisemmissa kojuissa. Siellä on yksi yritys, joka myy kivikoruja ja niistä oltiin, ainakin silloin kun olin siellä, hyvin kiinnostuneita. Myös toisessa kojussa, jossa myytiin puusta tehtyjä tavaroita, oli säpinää. Myyjä kertoi, että on hyviä ja vähemmän hyviä päiviä.

Kauppatorin päädyssä ja ihan presidenttilinnan läheisyydessä seisoo nyt pissaava jättipoika. "Alastonta pikkupoikaa esittävä veistos seisoo Stora Enson pääkonttorin edessä ja pissaa Itämereen seuraavat kaksi kuukautta. Pissaa, eli suihkulähteen vettä, alkaa virrata teoksesta perjantaina.

Kyseessä on kuvataiteilija Tommi Toijan betoniveistos Bab Bad Boy. Veistos liittyy Toijan näyttelyyn, joka avautuu Amos Andersonin taidemuseossa Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä.

Veistos painaa seitsemän ja puoli tonnia ja sen rakentamiseen tarvittiin muun muassa nostolava. Aiemmin teos on pissannut jokeen Ruotsissa, lähellä Örebron linnaa."

Tämä turisti on tyytyväinen näkemäänsä. Ihmettelin kyllä vähäsen, miksi kauppatorilla osa myyjistä keskittyi omiin askareisiinsa eivätkä näyttäneet kiinnostusta asiakkaihin. Moni turisti käveli ohi ja moni tavara jäi sinne, missä se ehkä oli eilenkin. Kävin myös Hakaniemen torilla ja siellä oli enemmän tilaa ja hinnat olivat vähäsen erilaisia. Kaunis kuin kukka tuo Helsinki.

Espanjaksi: De visita en Helsinki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kivoja kuvia Ana-Maria, joita uteliaana katselin ja varsinkin Manta-hotelli kiinnostaa käydä lähempääkin kurkkaamassa...ja tietysti myös pissaava veistos.

"Alastonta pikkupoikaa esittävä veistos seisoo Stora Enson pääkonttorin edessä ja pissaa Itämereen seuraavat kaksi kuukautta."

Tuo veistoksen paikka hymyilytti minua erikoisesti. Sopii kuin nappi silmään:) Olen näet näitä Alvarin marmoritalon vihaajia ja kiukuttelen mielessäni aina kun sen näen... voipi minulle nyt tilalle tulla jopa aito hymykin esiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulla ei ole sinänsä mitään marmoritaloa vastaan, mutta kun ajattelee sitä ainutalaatuista upeaa jugendtaloa jota sen tieltä purettiin sydän itkee.
Tampereella purettiin muutoin, tarmokkaiden kulttuuritaistelijoiden ansiosta, yhtenäisenä säilyneen jugendkorttelin kulmatalo lattean tavaratalorakennuksen tieltä. Minäkin osallistuin rakennustöihin.
Täällä myös hävitettiin kokonainen, yhtenäisyydessään ainutlaatuinen, puutalokaupunginosa josta olisi voinut muodostua varsinainen vetonaula.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Kaija kommentistasi! Palautit uskoni siihen, että kannattaa kuvata ja kirjoittaa.

Metro-lehden keskustelussa pissavasta veistoksesta on myös niitä, jotka eivät pidä Enson rakennuksesta. Kuten kuvassa näkyy, eilen monilla oli hauskaa. Mantasta vielä sen verran, että vierelleni seisoi pariskunta, joka etsii Mantaa ja sitten toinen turisti hoksasi, että se oli siinä mustss laatikossa. Aluksi luulin, että Manta oli remontissa. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minustakin tuollaiset miljökuvaukset kuvineen on kiva lukea ja katsella ja jotain uuttakin löytyy; en minä siitä pissapojasta ole tiennyt mitään.
Kiitos Ana!

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos, kiitos Margareta ja hyvää viikonloppua sinulle!

Tämän blogin suosituimmat