Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Ei pientä tippakaan

Näyttää ihan siltä, että tässä tammikuussa ei puhuta kovin paljon tippattomasta tammikuusta kuten edellisinä vuosina. Toivon mukaan se ei ole merkki vanhan perinteen suosion laskusta.

Tietävästi tipaton tammikuu järjestettiin Suomessa jo vuonna 1942, jolloin "Propaganda-Aseveljet-järjestö markkinoi Tipaton tammikuu -kampanjaa, ja sen toiminnan seurauksena joulukuussa 1942 eduskunnan puhemies Väinö Hakkila julisti vapaaehtoisen kampanjan raittiin tammikuun viettämiseksi."

Muissa maissa toki aina on niitä ihmisiä, jotka päättävät minä kuuna tahansa olla koko kuukauden ilman alkoholia. Mutta tipaton tammikuu ei valitettavasti ole muissa maissa yhtä vahva "käsite" kuten Suomessa. Erikoista, koska eihan alkoholin kulutus ole vain Suomessa korkeaa. Esimerkiksi monissa Latinalaisen Amerikan maissa juodaan viinin ja kaljojen sijasta rommia, ym. väkeviä. .

Tipaton. fi sivustolla Antti Hyytti kirjoittaa: "Tipattomaan tammikuuhun osallistujien määrä on vakiintunut reiluun kymmeneen prosenttiin alkoholia käyttävästä aikuisväestöstä.

Juhlakauden jälkeen Tipaton tammikuu nähdään myös osana laajempaa elämäntaparemonttia. Se on toimiva tapa arvioida millaista oma alkoholin käyttö on ja miten se vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Kuukauden tauko alkoholin käytöstä kohentaa mielialaa, parantaa unen laatua, lisää vastustuskykyä, laskee verenpainetta ja parantaa työssä jaksamista. Monelle Tipaton tammikuu toimii innoituksena pitkäaikaisempaan kulutuksen vähentämiseen...

Eurojen lisäksi tipattomalle ryhtyminen säästää myös maksaa, aikaa, kaloreita, ihmissuhteita ja miksei vaivaakin.

Tipattoman tammikuun uusilta verkkosivuilta (http://www.tipaton.fi/) löytyy laskuri, josta selviää paljonko rahaa alkoholiin palaa sekä ehdotuksia siitä, mitä muuta vastaavalla summalla olisi voinut hankkia. ”.

Tipattoman tammikuun terveysvaikutuksista ollaan kuitenkin monta mieltä. Joidenkin mielestä paras alkoholin terveyshaittojen ennaltaehkäisevin muoto on antaa maksalle armoa säännöllisemmin.

 Yksi harvoista, jotka ovat lähipäivinä kirjoittaneet aiheesta on Saksa Saarikoski. Luin Saarikosken kolumnin (HS: ssa 9.1.2012), jossa hän kertoo, että alkoholikeskustelu Suomessa pyörii alkoholistien ympärillä. 80% on kuitenkin alkoholin kohtuukäyttäjiä. En kannata holhousta ja ylimitoitettuja toimenpiteitä asian suhteen. Näin, vaikka tiedän mitä alkoholi tekee varsinkin köyhälle ihmiselle vaikkapa Latinalaisen Amerikan maissa.

Tipaton tammikuu on hyvä päätös. Nauttimatta alkoholia voi olla myös ihan milloin vain. Monille parasta on se, kun ei hehkuta päätöksestä muille, mutta pystyy näyttämään itselleen että pystyy siihen.

Jos joku haluaa ryhtyä vaikkapa tipattomaan vuoteen, se on hänen asiansa. Alkoholin seurauksista tiedetään niin paljon, ettei tuskin ole kovin viisasta hehkuttaa sillä.

Juttu on myös luettavissa tässä: Finlandiana

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Jos minä haluan juoda tuopillisen siideriä tai lasin viiniä, se on minun asiani. Käytin tuota kukkahattutäti-laskuria kulutukseni laskemiseen, ja tuon mukaan juomiseni maksaa kuukaudessa 21€, eli ei kovin paljoa.

Mitähän seuraavaksi? Hiilihydraatiton tammikuu? Rasvaton tammikuu? Vegaaninen tammikuu? Sokeriton tammikuu? Suolaton tammikuu? Vai kenties jotakin vielä enemmän ekstremeä, kuten "Syö pelkkiä kananmunia ja laihdu" - tyyppinen tammikuu?

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Olet selvästi siis samaa mieltä alkutekstin kanssa: "Monille parasta on se, kun ei hehkuta päätöksestä muille, mutta pystyy näyttämään itselleen että pystyy siihen. "

Ja tottakai huomioit myös sen, että jos joku ei halua juoda siideriä tai viiniä, se on hänen asiansa.

Käyttäjän amgs kuva

Jokainen päättää itse. Itse en vain pidä tuputtamisesta enkä holhouksesta. Toivottavasti tekstissä tuli tarpeeksi selväksi.

Jukka Palo

1. tipaton tammikuu
2. Venäjän valtiota ja venäläisiä vihaamaton helmikuu
3. perussuomalaisia vihaamaton maaliskuu
4. Uusi Suomenton huhtikuu

Teppo Nygren

Tipaton tammikuu ei ehkä ihan istu suomalaiseen alkoholikulttuuriin samallatavoin kuin kännitön kuukausi sopisi. Suomalainen alkoholikulttuuri ei ole samanlaista maistelua kuin monissa muissa maissa, vaan silloin kun vedetää, niin vedetään pohjanmaan kautta.
Duunarin saunakalja ei vie ojaan eikä allikkoon niin terveydellisesti, kuin taloudellisestikkään. En tiedä rupeaako kukaan absolutistiiksi jokun tipatttoman tammikuun tähden, tai onko sillä ollut mitään suurempia terveydellisiä vaikutuksia. Kännittömään kuukauteen osallistuminen voisi olla helpompaa myös kännääjille ja se saisi ehkä useamman innostumaan. Tipaton kuukausihan on pilalla jos se saunakaljan otat, mutta kännitön kuukausi onnistuu siitä huolimatta. Onnistumisen ilo on myös hyvä kannustin, ja alkoholinkäytön vähentämiseen tarvitaan ennemminkin kannustimia kuin joillekkin mahdottomilta tuntuvia saavutuksia. En tiedä olenko oikeassa, mutta näin ainakin ajattelisin.
Ei tuo tipaton tammikuu kyllä mikään pahakaan ole, mutta kännitön kuukausi voisi toimia paremmin.

Tapio Suhonen

Hmm. Nyt on tipaton tammikuu; helmikuukin, kahta päivää lukuunottamatta. Viime joulukuu ei ollut; viiniä meni ruuan ja juhlan tunnelmissa, samoin Italianreissulla...
Toisaalta myös viime loka -ja marraskuu olivat tipattomia... Viime kesä ei ollut, vaikkakin melko kännitön.

Alkoholi on huono isäntä, suorastaan holistinen. Itsekunnioituksen ja itsemääräämisen kannalta ei pidä ottaa alkoholia isännäksi taloon...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tipatan tammikuu,
hepitön helmikuu,
mahaton maaliskuu,
hulbaton huhtikuu,
toivoton toukokuu,
kevyt kesäkuu,
helteinen heinäkuu,
eloton elokuu,
syytön syyskuu,
loaton lokakuu,
mahtava marraskuu,
joutuisa joulukuu.

En rajoita kuukauden nimen perusteella naimista, juomista tai syömistä.

Jukka Palo

Luterilaisen ahmatin on vaikea hillitä itseään katolisen, muslimin, ortodoksin jne. tapaan. Paasto on tapa harjoittaa itsehillintää ja ymmärtää osattomia. Tosin ramadanissa syödään nykyään jopa enemmän öisin kuin muina kuukausina öisin ja päivisin.

https://www.youtube.com/watch?v=ob07hPS6P9M

Käyttäjän amgs kuva

Myös katoliset ahmivat ja juovat paljon, jos heillä on vain rahaa siihen. Paasto on nykyisin harvinainen monissa katolisissa maissa.

Käyttäjän amgs kuva

Ari, melkoinen runo. Loaton vuosi olisi ihan ok.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Joillekin toimii
Toisille ei

Itse menin kerran vedonlyönnin takia mukaan moiseen
Elämäni tylsin tammikuu

Tämän blogin suosituimmat