Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Eettiset lahjat Lohjalta ja Karkkilasta

Eettinen lahja on sellainen, jonka tarkoitus ei ole vain tavaroiden antaminen, vaan lahjan antaja ajattelee antavansa jotakin muuta: vaikkapa vain apua, rauhaa ja mielihyvää saajalle. Toki myös eettisen lahjan antaja saa hyvän mielen.

 

Yleensä ajatellaan, että eettisellä lahjalla autetaan kehitysmaissa olevia ihmisiä. Toki se on eettinen valinta, mutta eettisyys ei ole riippuvainen autettavan kohteen kaukaisuudesta. Joku hankkii vaikkapa kehitysmaan lapsille koulupuvun, kirjoja, ym, mutta myös kotimaassa ikääntyneille palveluita, lapsiperheille apua, ostaa sukkia naapureilta, ym.

 

Eettinen lahja on siis paitsi kansalaisjärjestöjen myyvien lahjojen ja reilukauppatuotteiden, myös palvelujen ostamista läheltä. Eettisten lahjojen listaan lisäisin kotimaiset tuotteet, käsityöt, ym "made in Finland". Moni vähävarainen suomalainen tekee kästöitä ja näin saa muutamia euroja käteen.  Myös ammattilaisten tekemiä tuotteita ei ole liikaa myynnissä. Kannustetaan heitä yrittämään ostamalla heiltä.

 

Nykyisin tavarataloista ei saa kovin helposti kotimaisia tuotteita eikä Suomessa ole kovin monta kauppaa, jossa myytäisiin vain Suomessa tehtyjä laadukkaita tuotteita. Joulun alla esimerkiksi moni lähettää ulkomaille postipaketteja ja mieluummin sellaisen tuotteen, jossa näkee suomalaiseten osaamista.

 

Joka vuosi minulla on ollut kova työ etsiä Suomessa tehtyjä lahjoja. Muita kuin matkamuistoja. Tänä vuonna se kävi helposti.

Karkkilan keskustasta löytyy yllättävä ja erikoinen kauppa. Sellainen, joka nykyisin on katoava perinne. Kauppa myy vain Suomessa valmistettuja korkealaatuisia tuotteita. Esimerkiksi ihania pellavakaitaliinoja, mattoja, ym. sisustustuotteita. Yllätyin myönteisesti.  Yrityksen nettisivun mukaan Lohjaltakin löytyy toimipiste.

 

Karkkilan keskustasta löytyy myös terveyskauppa Iisoppi, josta löytyy erittäin hyvä valikoimaa, lisäaineetonta kosmetiikkaa, ruoka-aineita, ym.

 

Se, että menee kauppaan ja ostaa, voi olla myös eettinen teko. Näin kannattaa pieniä kauppoja ja työmahdollisuuksia kotinurkilla.

 

Niinpä aina, kun käyn myös Lohjan keskustassa, tarkistan jos ehdin pienten kauppojen valikoiman. Joulukuun alussa löysin vihdoin Lohjan kehitysmaakaupan. Se löytyy mekein kirjastoa vastapäätä ja kaupungintalo Monkolan vierestä.

 

Muistan, että 90-luvulla kehitysmaakauppoja löytyi melkein jokaisesta kaupungista. Nyt kehistymaakaupat ovat harvinaisia. Lohjan kehitysmaakaupan valikoiman katseleminen tuo iloa. Siellä on erittäin värikkäitä, kauniita ja huolella tehtyjä tavaroita. Reilu kaupanteko on ollut keskeistä tavaroiden hankinnassa. Tässä muutamia kuvia valikoimasta.

 

 

 

 

Kaikissa näissä pienissä kaupoissa palvelu on ollut ystävällistä ja mutkatonta. On ollut ilo olla siellä ja varmasti käyn asioimassa noissa puodeissa aina kun tarvitsen jotakin mitä löytyy sieltä.

 

Eettinen lahja siis läheltä ja lähelle tai kaukana oleville. Jouluun kuuluu antaminen, luopuminen omasta antakseen muille iloa.

 

Jos olet eettisten lahjojen kannattaja, niin netissä löytyy ainakin Palvelukeskus Kepan tekemä lista eettisistä lahjoista ja niitä myyvistä kaupoista.

 

Tässä espanjaksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mitä eettistä on ostamisessa?

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä kysymys ja sitäkin sopii pohtia. Radikaalisimmat ovat sitä mieltä, että kaiken, varsinkin uuden ostaminen on väärin, ja jo vain ekologisista syistä. Samalla pohditaan mitä eettistä on tavaroiden ja palvelujen tuottamisessa. Linkola taitaa olla hyvä esimerkki tuosta ajattelutavasta.

Eettiset kuluttajat taas ajattelevat ekologisesti, mutta myös vastuullisesti yhteiskuntaa ajatellen. Eettinen kuluttaja ei katso vain tavaroiden hintaa, vaan myös missä ja millä tavalla tavara tai palvelu on tuotettu.

Aamulehdessä on tämä uutinen, jonka mukaan eettisten kuluttajien kärkiryhmään kuuluu koko Suomessa noin 400 000 ihmistä. "He arvostavat terveyttä, kestävää kehitystä, ekologisuutta ja hyvinvointia." Yhteiskunta pyörii mutta kestävällä tavalla.

http://www.aamulehti.fi/Talous/1194775067184/artik...

Jukka Palo

Mieleen tulee, että halpa avustetin GPS:n sisältävä matkapuhelin on eettinen lahja. Tarkempi suunnistaminen ja hyvät verkkopalvelut auttavat turhan liikenteen vähentämisessä koko ensi vuoden.

https://www.expert.fi/Tuotteet/Puhelimet-ja-GPS/Pu...

Android-puhelimet ovat kuitenkin tietoturvattomia, kuten Google yleensä.
http://www.tekniikkatalous.fi/ict/venalainen+andro...

Kannattaa siis säilyttää myös älypuhelimen rinnalla vanha älytön puhelin, jossa ei ole Androidia.

Kalleinta tietoteknisessä lahjassa on se aika, joka vaaditaan tietokone- ja älypuhelintaidottoman lahjansaajan opettamiseen uuteen tekniikkaan. Lähimmäiselle omasta elämästä uhrattu aika on rakkautta ja välittämistä.

Toinen eettinen lahja on kierrätyskeskuksesta ostettu vanha kaksiytiminen tietokone, johon on laitettu jo valmiiksi Ubuntu 12.04 LTS http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html siten, että tietokone:

1) tulostaa noin 40 euron - 100 euron tulostimella kunnolla vaikka verkon kautta e-Printinä koko maailmasta.

2) toimii WLAN:lla.

Kolmas eettinen lahja on niiden kierrätyskeskusten osoitteet, josta saa kuuden euron kaapelin käytettynä viidelläkymmenellä eurosentillä.

HDMI-liittimistäkään ei kannata maksaa 20 € - 25 € Anttilalle, kun en voi saada Lidlistä 7,90 €.

Tietoliikenne on hyvä lahja, koska sen avulla rollaattorillakin kulkeva ihminen voi saada seuraa ja hyvät yhteydet oikeisiin osoitteisiin tuhlaamatta varojaan turhaan numerotiedusteluun ja turhaan soitteluun 30 eurolla - 40 eurolla kuukaudessa. Säästö on noin 200 euroa - 300 euroa, pakko-Yleisradion verran, vuodessa.

Isovanhemmat voivat löytää yhteyksiä myös Facebookin ulkopuolella. Valtion teknillinen tutkimuskeskus kokeilee Vanhoja Kettuja.

http://somedall.vtt.fi/somedall/?lang=fi

Halvinta ja ekologisinta liikennettä on tietoliikenne. Älkää siis siirtäkö aina 70 kg - 100 kg massaista ihmistä 1 000 kg:n - 1400 kg:n autolla, varsinkaan taksilla, vaan tietoliikkukaa ensiksi osoitteet selville Internetin avulla.

Toiseksi tehokkainta liikkumista, jossa liikkuu itsenkin, on pyöräily. Se on tehokkaampaa kuin monien jänisten tai muiden nopeiden eläinten liikkuminen energiataloudeltaan.

Toisin sanoen ei olisi huono ajatus, jos jokaisella perheenjäsenellä olisi polkupyörä, vaikkapa vain kierrätyksestä tai poliisilaitoksen huutokaupasta hankittu, renkaat vaihdettu pitäviin ja muutoin kunnostettu.

Jukka Palo

Eettisestä kuluttamisesta tulee mieleen myös samana päivänä parhaan myyntipäivänsä kohtaavien neljä vuorokautta vanhojen leipien ostaminen S-marketista. Yleensä on niin, että tuo vanhenemispäivä halutaan osuvan maanantaille, jolloin niitä voi vielä myydä aamusta -50%:n alennuksella.

Toisin sanoen kannattaa torstaina S-marketissa katsoa, mitkä leivät vanhenevat maanantaina ja tulla hakemaan niitä neljä päivää myöhemmin. Ellei leivässä ole -50% -tunnusta, voi leipään pyytää leipäosaston johtajalta alennustarran.

Palkansaaja ehtii S-marketiin hyvin kello 7.00 ja leipäosastolle noin 7.03. Näin ollen ehtii ostamaan leivät puoleen hintaan ja vielä töihin, varsinkin, jos on joustava työaika 7-9 alkaen.

Jukka Palo

Eettistä kuluttamista on myös rajoittaa pakkausten ostoa. Videoliike Makuunista saa karkkirasioita maksutta, joita voi käyttää myös marjojen pakastamiseen sekä pikkutavaroiden pinoamiseen.

Jukka Palo

Eettistä kuluttamista on myös se, että lajittelee roskansa siten, että sekajätteeseen jää mahdollisimman vähän jätettä. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä vain 8% roskista menee sekajätteeseen Kotkassa Kymenlaaksossa käsiteltäväksi.

Tätä voivat asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenet tehostaa tiedottamalla.

Jukka Palo

Eettistä kuluttamista voi olla se, että alkaa saunanlämmityksen tarpeen mukaan. Saunan sähkökiukaissa on aikasäädin, esimerkiksi kuusi tuntia tyhjää ja neljä tuntia lämmitystä.

Kannattaa kokeeksi lämpömittarin kanssa katsoa, miten vähän aikaa tarvitaan saunan lämpiämiseen ennen kylpömistä ja lyhentää tätä lämmitysaikaa vain tarvittavaan. Tällä tavalla säästää 5000 W:n ja 6 000 W:n pienellä kiukalla paljon tehokkaammin sähköä kuin muutaman harvoin käytetyn lampun vaihtamisella LED-lampuksi tai pienloistelampuksi hehkulankalampullisesta.

Tämän blogin suosituimmat