Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Vastalause pimeydelle

  • Jutun paperiversio
    Jutun paperiversio

Syyskuun puolella yksi toimittaja soitti, että halusi haastatella minua juttuaan varten. Jutun aihe oli kaamosmasennus. Enhän minä aina naura, enhän. Kai uskotte. Hymy Mikäs siinä, vastasin hänelle, puhutaan sitten masennuksesta.

Ei, ei, toimittaja sanoi. Tapasimme Lohjan torilla ja ajattelin, että olisi mielenkiintoista tietää, kuinka niin iloinen ihminen pystyy torjumaan kaamosmasennusta.

Siihen minä sanoin, että tulin Suomeen 20 vuotta sitten ja olen tavallaan tottunut siihen. Yhtenä syyspäivänä toimittaja kuitenkin kurvasi meidän pihallemme ja omenapiirakan ja kahvin äärellä keskusteltiin. Näin syntyi Länsi-Uusimaassa (22.9.2012) ilmestynyt juttu.Tässä lyhyt versio siitä:

"Pimeyden syrjäyttävä voima 

 Aktiivinen ja sosiaalinen elämä on Ana Soraisen vastalause pimeydelle

Päivät pimenevät, värit leijailevat alas puista, eikä lumi vielä pitkään aikaan laskeudu armahtamaan meitä lohdullisella hohdollaan. Kun Suomen syksyn synkkyys on kova pala monelle kantasuomalaisellekin, kuinka sen kokevatkaan ne, jotka ovat syntyneet etelän maihin?

Ana Maria Gutiérrez Sorainen on yli 20 vuodessa, että kun mielen ja kehon pitää virkeinä ja puuhakkaina, pimeys häiritsee vähemmän. Ja kun on rakkaita lähimmäisiä ympärillä, pimeys ei voi ihmiselle enää mitään.

 

Nummipusulalaisen eli ensi vuonna lohjalaisen Soraisen mielestä pimeyden voima piileekin siinä, miten se passivoi ihmisiä ja pitää heidät kotona, liian yksin.

- - Ihminen tarvitsee muita ihmisiä, ilman heitä harva pärjää masentumatta. Kunpa jokainen löytäisi jonkun jota rakastaa, edes kaverin tai tuttavan.

Suomalaiset ovat Ana Soraisesta hyviä ja luotettavia kavereita – vaikka heihin onkin aluksi hankala tutustua.

- Täällä ei tarvitse miettiä, puhuuko tuo Pekka tai Marja pehmeitä tai ei. Sitä ei vaan harrasteta täällä, ihmisiin voi luottaa. Monissa muissa maissa koitetaan mennä eteenpäin pikku valheilla.

Ana Soraisen ensimmäisinä Suomen vuosina pimeä ajanjakso oli tyrmäävä. Hän asui kerrostalossa ja vietti pimeät päivät yksin pienten lasten kanssa tuntematta naapureitaan.

- Suomalaisessa kulttuurissa ihmiset eivät voi mennä noin vain sanomaan naapureilleen, että tarvitsisivat apua. Naapurit eivät kysy, onko kaikki hyvin, he eivät kuule hätää.

Sorainen arvelee suomalaisen melankolian lisääntyvän sekin, miten vähän perheenjäsenet ehtivät tehdä yhdessä. Teini-ikäisiä lapsia pidetään itsenäisinä, ja he jäävät helposti yksin, vaikka mieli olisi maassa ja aikuisen seura ja neuvot kullanarvoisia. Puolisot työskentelevät ja juhlivatkin ilman toisiaan.

- Monikin maahanmuuttaja ihmettelee, miksei firmojen pikkujouluihin saa ottaa perheitä mukaan, edes puolisoa.

Eikä kaikilla edes ole työtä tai kainaloa, johon käpertyä kylmänä vuodenaikana. Jokainen voi tehdä valinnan, naapuristaan tutun. Ja tutusta voi tehdä kaverin.

Ana Sorainen syntyi köyhän maalaisompelijattaren viidenneksi lapseksi. Isä jätti perheen oman onnensa nojaan kun Sorainen oli kaksivuotias.

- Äitimme sanoi aina, että pitää pyrkiä eteenpäin, ei saa pysähtyä.

Nicaraguan vallankumouksen jälkeen Ana Soraisen kaltaiset köyhät nuoret saivat tilaisuuden päästä eteenpäin – Kuuba kutsui heitä stipendeillä yliopistoon. Kuubassa hän tutustui ja rakastui suomalaiseen Olli Soraiseen.

Nykyään pariskunta rakentaa kuusihenkiseksi kasvaneelle perheelle isompaa taloa, jonka arkkitehti on suunnitellut nicaragualaisten esimerkkien pohjalta. Espanjanopettajan työssä, rakennustyömaalla, puutarhassa ja perheessä riittää Ana Soraiselle mielekästä tekemistä, ja se jos mikä suojelee alakuloisuudelta.

Yksi asia mitä syksyn pimeydessä ei kannata tehdä on roikkua masentavilla nettisivuilla.

- Kun ennen pahalla tuulella olevat ihmiset huusivat puille ja paukauttivat oven kiinni, nyt he menevät nettiin haukkumaan muita.

Sorainen käyttää nettiä toisin. Hän pitää yhteyttä sukulaisiinsa siellä kaukana – ja blogittaa sekä suomeksi että espanjaksi.

- Haluan kertoa espanjaksi hyviä asioita Suomesta ja pohjoismaalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, Ana Maria Gutiérrez Sorainen iloitsee.”

Kiitos toimittajalle, lehdelle ja monille jutun lukijoille iloisista kommenteista!

Ja kuinka ollakaan, Nicaraguassa asuva suomalainen toimittaja luki jutun, ja nyt hän haastatteli minua Nicaraguan päälehteen La Prensaan. Kerron siitä, kun se juttu ilmestyy.

Tästä pääset lukemaan aiheesta ja muusta espanjaksi: Descubriendo Suomi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Olihan (?) tästä hiukan puhetta FB:ssä ja tarjosin 'himmeille' niitä kaamosmasennuslamppu-silmikoita tai sinnepäin (Remu), osin syystä. Nyt, kun katselen ulos tästä huoneesta i Borgå, jossa on pääte, jolla voin myös lukea espanjan käännöksen, näkymä on piristävä - toisessa täällä en ja kolmannessa Hki ssä taas voin. Ohut pilviverho ja kirkas ilma, kuten Leinon sanoin, kuulas. Kaunis maisema, värejä vielä paljon ja joki ei tulvi tällä kohtaa koskaan. Merelläkin näkyvyys on nyt loistava päinvastoin kuin kesällä utuinen. Vuodenajasta voi ottaa omanlaisensa ilon, kuten on tullut esille myös Reija Härkösen osalta. Mutta syyskuun alku, kun usein ajan Karkkilan Nummi-Pusulan kesämökiltä pimeässä sateessa pois Helsinkiin tulee semmoinen mustanpimesys, joka itseasiassa asfaltilla imee autonvalonkin ja saapi tarkkailla kiilusilmiä pitkin ojanpientareita, tulee aina viimainen fiilis, että nyt se kesä on loppu, vaikka ei olekaan.

Mutta nyt se on. Se syyskuun alku on onneksi minulle lyhyt hetki, mutta sekin on hyvä kokea.

Kirjoitus oli kiintoisa.

Myöhässä tässä: http://www.youtube.com/watch?v=fwCw6jXo84o

Ja joraamaan Hki: http://www.k50.fi/

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

"One good thing about music, when it hits, you feel no pain." (Bob Marley)

Käyttäjän amgs kuva

Bob Marley on muuten tosi hyvä. Kerran salsatunnilla ja vapun alla ihan vain kokeilun vuoksi laitoin Irwin Goodmanin levyä pyörimään ja kyllä silläkin voi tanssia. Kaikki on mahdollista. :)

Tämän blogin suosituimmat