Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Kaksi kuvaa Helsingistä

  • Kaunis, siisti, omaperäinen...ihana!
    Kaunis, siisti, omaperäinen...ihana!
  • Omalla tavalla omaperäinen.
    Omalla tavalla omaperäinen.

Oletteko käyneet jo Finnairin Sky Wheel -pyörässä? Itse en. Aika mahtava mainospaikka Finnair sai. Mereltä päin se on aika hallitseva ympyrä maisemassa. Toisaalta siellä päin on Alvar Aallon "Enson talo", joka on jo kauan jakanut mielipiteitä.

Kuulemma Uspenskin katedraali on Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Turistit eivät kuitenkaan sitä näe mereltä. Harmi!

Ensimmäisessä kuvassa Helsinki on kaunis, valoisa. Toisessa kuvassa Helsinki on... umm, hyvin elävä. Jos tuo toinen valokuva olisi taulu ja sinä sen maalari, mitä muuttaisit, jättäisitkö sen näin vai lisäisitkö siihen vielä jotakin?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oletko nähnyt kuvia siitä jugendtalosta jota tuhottiin Enson talon tieltä?

Käyttäjän amgs kuva

En ole vielä nähnyt! ...
Menin etsimään kuvia netistä ja se löytyi. Se oli kaunis! Voi ei, aika posketon päätös. :)

"Norrménin talo, joka tunnetaan myös Norrménin linnana sekä palatsina, oli Helsingin Katajanokalla osoitteessa Kanavakatu 2, vastapäätä Uspenskin katedraalia, 63 vuotta sijainnut punatiilinen, uusrenessanssia edustanut asuintalo.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Norrm%C3%A9nin_talo

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

juuri näin. Kauniita rakennuksia hävitettiin enemmänkin, sääli ja harmin paikka.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #6

Kuulin, että Norménin talon purkaaminen ja Enson talon rakentaminen oli sen ajan skandaali. Etsin lisää tietoa aiheesta ja löysin artikkelin. Ehdottomasti pidän enemmän Norménin talosta. Se on kuin tuomiokirkon sisko. :)

http://www.hs.fi/kaupunki/a1305935808368

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Elokuvassa Pelikaanimmies (2004) on tietoneefekti: kaksi lasta 2000-luvun puolella kipittää Korkeasaaren lauttaan ja taustalla onkin Enson talon tilalla Norrménin talo. Ihan hauska kohtaus. Elokuvasta/kirjasta tuolla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pelikaanimies

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Muistin väärin, että se olisi ollut jugendtyylinen kuten monet talot Katajanokalla. Joka tapauksessa upea rakennus.
Tällä Tampereella on hävitetty monta upeata jugendrakennusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitkähän Tampereelta on lähteneet kun ei ihan heti tule mieleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ainakin Sokoksen kohdalla oli jugendrakennus. Olin itse mukana rakentamassa nykyistä taloa. Jos sitä ei olisi hävitetty koko kortteli olisi jugendtyylinen. Kauppahallin virastotalo säilyi tarmokkaan vastustuksen ansiosta.
Juuri vähän aika sitten näin valokuvasarjan entisistä taloista, mutta julkaisija ei ole jäänyt mieleen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Oikeassa olet, löysin sen puretun talon netistä ja jotenkin muistelin paljon pienemmäksi, se kun on purettu jo 1972. Siinä oli joku kauppa, jossa kävin äidin kanssa ostoksilla, en jaksa muistaa mikä - kumituote? Tässä muitakin entisiä:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194988609228/arti...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Kadonneet kaunottaret, just tuota juttua tarkoitin. Arvasin, että löytäisit rutinoituneena googlettajana.
Ajattele miten hieno vanha kaupunki voisi olla täälläkin jos kulttuuriperintöä olisi arvostettu päättäjien taholta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Niin no, Tampereella on pistänyt silmään sekin että vanhoja puutaloja on purettu, Keskustoriltakin joku muistaakseni kaupungin virasto, ja Aleksis Kiven kadulta Valintatalon(?) tieltä, olikohan siinä ennen Asko. Siinä Keskustorin puutalossakin olisi voinut olla vaikka kaupungin turistitoimisto, eihän sen tilalle paljon parkkipaikkoja mahtunut.

Tiedä häntä mitä Turuussa on purettu, mutta siihen aikaan kun kävin siellä niin vanhoissa puutaloissa oli pieniä tyylikkäitä erikoisliikkeitä.

PS. Ja olisihan se vanha Verkatehdaskin parempi kuin Ilves, millähän sen saisi maan tasalle. Arkkitehti taisi olla kaupungin vastaavan johdon kanssa välilöissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Grynderit ovat kaupungin johdon kanssa väleissä edelleen. Turussakin on purettu paljon hienoja taloja.
Asuin Amurissa kun se purettiin pala palalta. Vastapäisen talon hieno punahonkainen seinä silputtiin silmieni edestä. Ainutlaatuisesta puutaloalueesta olisi vaikka voinut tulla maailman perintökohde. Ehkä koskimiljööstäkin , ellei verkatehdas olisi purettu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Amuriinhan jätettiin vain museokortteli, ja ainakin pääkadun olisi voinut jättää rauhaan, varsinkin Sokoksen ja sen vastapäätä olleen Stockmannin tilalta puretut talot - hiirtä kun linkin kuvien päällä liikuttelee niin näkee millaista oli ennen ja nyt. Siinä Sokoksen tilalta puretussa oli muistaakseni joku kumikauppa, olisi sellainen muistikuva että sain sieltä kumilelun, mutta muutenhan muistin sen paljon pienemmäksi. Vastapäätä puretun tilalle rakennetun rumuus näkyykin kuvasta. Ja onhan kaupungintalosta Hämeenpuistoonkin päin joku kummitus.

Voisihan kaupunki tulla virheittensä myöntämisessä edes sen verran vastaan että Ilveksen betonikolossi purettaisiin. On se vaan korkea ja ruma.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Olisikohan se muistamasi kumikauppa ollut Etola?
Ihmettelen aina ohi kulkiessani miten raatihuoneeseen kiinni on voitu se rumilus rakentaa. Ja mitä varten on purettu kaunis talo tämän matalan rakennelman tieltä?
Ei se viimeinen tornikaan mikään kaunistus ole.
Joku kaupungin arkkitehti myönsikin jo aikoja sitten, ettei Amuria enää silloin purettaisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Margareta, takerruin nyt muistooni siitä kumikaupasta, mutta ei kai täällä silloin ollut Etolaa, olisiko ollut Kumi-aitta.

Sitä rumilusta raatihuoneen takana minäkin olen sadatellut, olisikohan sen rakentamisessa ollut mielessä Tapahtumien yö? Pissihän siellä haisi kun oikaisi korttelin läpi Kauppakadulle, viime aikoina en ole oikaissut.

Ja suhteillahan sillä kunkin arkkitehtoonisella näkemyksellä on kaupunkinäkymiä pilattu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Kumi-aitta kuulostaa tutulta. Turussa oli Etola paljon aikaisemmin kuin Tampereella. En muista milloin se tänne tuli, en ole montakaan kertaa käynyt.
Ei kai sieltä enää pääsekään oikaisemaan.
Luulen, että korruptio rehottaa kulissien takana.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #18

Mukava lukea, koska olen asunut Tampereella. Tunnen niitä paikkoja, joista keskustelette. Muuten, sain kutsun pari päivää sitten Tampereen yliopiston lukuvuoden avaijaisiin! Ehkä menen vain siksi, että pääsisin samoihin paikkoihin, joissa tunsin olevani melkein kuin kotona. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Kyllä se minullekin kodiksi muodostui, roikuin siellä eri erissä vaikka miten kauan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Oletteko käyneet jo Finnairin Sky Wheel -pyörässä?"

- Kiitos kysymästä; kyllä. Googlen katunäkymät ovat juuri sen verran vanhoja, ettei maailmanpyörää niissä ole, mutta kyllähän rakennelma netin kuvapalveluista löytyy. Tässä yksi parhaista! https://www.flickr.com/photos/arilindqvist/1474015...

Sky Wheel on erinomaisella paikalla maisemien suhteen, mutta jos laiturissa samalla kohtaa on iso risteilyalus, ei merinäkymästä pääse nauttimaan ennen kuin kabiini on kivunnut ratansa puoliväliin. Olikohan tämä otettu huomioon maailmanpyörän sijainnista päätettäessä?

Yhdellä pääsymaksulla saa kolmen kierroksen ajelun, ja jos tämän muistaa, voi maisemaa katsella ikään kuin sektori kerrallaan. Jokaisella kierroksella ei siis tarvitse pyöriä sinne tänne näkymiä ahmien.

Vaikuttavin hetki omalla Sky Wheel -ajelullani oli vanhan höyryhinaaja Turson sauhuaminen Etelärannan laiturin edustalla, ja sen visuaalisesti vaikuttava merellelähtö. Juuri tämän katselua mammuttikokoinen risteilyalus häiritsi ikävästi, mutta sympatiapisteitä Turso keräsi moninkertaisesti jättilaivaan verrattuna.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Isäni, hollantilainen punaisen ristin kirurgi, kävi ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1924 (nuorena, maasta kiinnostuneena opiskelijana). Sen jälkeen hän tuli takaisin heti talvisodan jälkeen, leikkaamaan jermuja. Siitä lähtien mies kävi säännöllisesti Suomessa 1940-luvun loppupuolella ja 1950-luvulla, aina siihen asti kunnes suomalaisäitini kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1961.

Sen jälkeen koitti pitkä kausi, ettei mies käynyt Suomessa ollenkaan. Itse muutin Suomeen vuonna 1969. Sain puhutuksi ympäri, että isä kävisi vielä kerran Suomessa ennen kuolemaansa. Jan-isä vierailikin luonani vuonna 1983 ja muistan hänen sanansa loppuikääni: "Tekee mieli itkeä. Tämä maa oli kerrassaan kaunis, niin luonnoltaan kuin rakennuskulttuuriltaan. Kuinka suomalaiset enää kehtaavat kehua omaa arkkitehtuuriaan? Sen sanon, että saksalaiset kyllä tuhosivat Lapin, mutta suomalaiset näköjään koko Suomen....!"

Vakavat sanat mieheltä, jolla oli harvinaisen pitkä perspektiivi Suomen osalta. Itse ratkaisin "ongelman" siten, että huononsin yksinkertaisesti makuani ja sen seurauksena viihdyn mainiosti myös laatikko-Suomessa.

P.S.: Onneksi meidän lapsemme eivät huomaa koko ongelmaa enää ollenkaan; korkeintaan hieman ihmettelevät, miten kauniita ovat Tallinna, Riika, Sortavala tai vaikkapa Keski-Euroopan vanhat kaupungit...

Käyttäjän amgs kuva

Ilmari, aika osuvat sanat isältäsi. Rakennuksista huokuu historiaa. Nykyisin melkein kikki kaupungit muistuttavat toisiaan. Samat kaupat, samat rakennukset. Kauppakeskusten arkitehtuuri raivaa keskustoista erikoisia ja jopa kauniita rakennuksia.