Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Isoäiti lähti

  • Kuvasta puuttuu yksi täti ja yksi setä.
    Kuvasta puuttuu yksi täti ja yksi setä.

Kirjoitin tammikuussa yhdestaä toisesta valokuvasta ja silloin mietin vanhojen valokuvien merkitystä tai/ja arvoa.

Tänään löysin yhdestä laatikosta valokuvan. Kuvan ottotilanteessa olin paikan päällä ja hetki oli hyvin koskettava, koska isoäiti kuoli siinä päivänä. Olin silloin 11 tai 12 vuotias vanha. En muista kovin tarkasti.  Silloin Nicaraguassa oli sisällissota ja hallituksen sotilaat tulivat tarkastamaan ettei arkussa ollut nuorta miestä (sissi siis). Elimme kauhunhetkiä. Isoäiti kuoli minun äidin talossa, siis meillä.

Taisin kertoa tammikuussa, että Nicaraguassa kuolema o suvun ja ystävien yhdistävä hetki. Isoäidillä oli monta lasta ja hautajaisiin osallistui melkein koko kylä.

Katson tuota kuvaa kuin se olisi eilen. Silloin en itkenyt isoäidin poismenoa, mutta tajusin kuinka paljon menetin kun hän lähti. Hän oli ankara, mutta kiltti, tiukka ja samalla avulias. Hänen syliinsä aina pääsi.  Jokaisella lapsilla sisi olla sellaisia isoäitiä tai isoisiä. Isoäitini oli läsnäoleva ystävä.

Espanjaksi: El día en que mi abuelita se fue.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ana, vielä 1960-luvun alussa Suomessaki ihmiset saivat kuolla kotonaan. Sinulla on hieno muisto ja kuva varmasti sitä vielä vahvistaa.

Isoäitin kuoli ja laitettiin arkkuun kotonani. Seisoin serkkuni, äitini ja tätini kanssa hänen arkkunsa vieressä. Hänet oli puettu valkoisiin vaatteisiin. Hän oli aamupäivällä kuollut, mutta hänet puettiin vasta iltapäivällä ja vietiin pienen yhteisen hetkemme jälkeen pois. Häntä ei silvottu eikä tutkittu sen enempää. Kuolema oli luonnollinen asia vielä silloin.

Kaunis muisto jäi tuosta tapahtumasta. En osannut itkeä, vaan oli hämmentynyt siitä mitä tapahtui. Olin silloin noin 15-vuotias.

Käyttäjän amgs kuva

Kuolinhetkellä olin serkun kanssa hakemassa vettä. Serkkuni muisti myt. Kun tulimme joelta kaikki itkivät ja meille sanotiin, että isoäiti oli nukkunut pois. Sama juttu kuin sinulla: emme osaneet reagoida kuten aikuiset. <3