Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Fernández, Rodríguez, Suárez, Gutiérrez...

Nyt, kun Latinalaisen Amerikan maat ovat menestyneet Jalkapallon MM-kisoissa ja saman pelin aikana juontajat joutuvat toistamaan lukuisia kertoja pelaajien espanjankielisiä sukunimiä,  niin huomaan, että välillä ei mene nappiin.

Painomerkki osoittaa, että sanan ääntäminen ei noudata ääntämissääntöjä ja samalla kertoo meille, että sanapaino kohdistuu sille tavulle. Näin Fernández äännetään FerNANdez eikä FernanDEZ, kuten juontajilla ja selostajilla on tapana. Se kuulostaa samalla kuin espanjalainen selostaja sanoo RaikKONEN eikkä RAIkkonen.

Ylen aamutelevisiouutisissa kuulin, kun ankkuri sanoi SuáREZ eikä SUArez. Pikku juttu? -Kyllä, paitsi kun tunnin aikana sitä toistetaan ja toistetaan väärin. Ja sitten muut ihmiset toistavat sen väärin. 

Tässä tämä sivu, jossa voit kuunnella itse kuinka noita sanoja äännetään oikein. Kirjoita laatikoon sukunimi ja paina "say it".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä GutiERrez, lausunta-automaatit eivät osaa sanoa AU-tomaatti vai automaatti!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvä! Täytyypä yrittää muistaa tuo. Entä nimien lopun z-äänne; millaista lausumista suosittelet meille supisuomalaisille?

Käyttäjän amgs kuva

Ehdottomasti EI ole "ts":ää. Latinalaisen Amerikan maissa (espanja on virallinen kieli 21: ssa maassa) Z äännetään kuin pehmeä s. Espanjassa se äännetään lespausäänteenä, jossa kieli on hampaiden välissä kuten englannin sanoissa 'the' tai 'think'.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

SUAreth, ferNANdeth...

(Näyttää hölmöltä kirjoitettuna, mutta uskon että ääntämykseni on jo ainakin melko hyvä.)

Harjoittelen lisää kun tv-jalkapallo viikonloppuna jatkuu! Ensi talvena Kanarialla yllätän kaikki elegantilla espanjallani.

Käyttäjän amgs kuva

Oho, hienoa!Varaudu kuitenkin siihen, että Kanarialla sinulle sitten puhutaan espanjaa ja jopa nopeasti. :)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

MagalHÃes - portugalilainen HjAllis HARkimo joka duunasi EspAñan joukkueelle turnauksessa useamman maalin mutta vihellettiin ulos... oliko se nyt CebuAnojen kanssa se ottelu. Joukkueensa kuitenkin voitti.

Toni Hiltunen

Hienoa. Kiitos sivistämisestä. Olenkin toisinaan ihmetellyt näitä juttuja. :)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Espanjankielen oppitunti"kasetit" ovat surkeita 1-2 kurssilaisten kuuneltaviksi- miksi ? Jos puhekieli olisi aluksi opeteltaessa yliluonnollisen hidasta, menisi ääntäminen ja lauserakenne paremmin "kaaliin" ja samalla helposti kirjamateriaalista seurattavaksi.
Kun sitten taito kasvaa, lisätään nopeutta sille tasolle, mitä se voi käytännössä olla. Perus-espanja hitaampaa kuin latinalainen.
Kun kuuntelen lankoni mexicolais-espanjaa, pystyn siltä poimimaan vain sanoja ja, kun katson ilmettä, niin toiset puolet sanomasta. Kun kuuntelee espanjalaisia poliitikoita, kieli on selkeää, hyvin artikoluitua ja hidastakin.

Käyttäjän amgs kuva

"Espanjankielen oppitunti"kasetit" ovat surkeita 1-2 kurssilaisten kuuneltaviksi- miksi ? "

Hankala ottaa kantaa tai arvioida, kun en tunne materiaalia. Nykyisin netistäkin löytyy hyviä ääntämisharjoituksia. Myös kirjastoissa on hyviä valikoimia äänitteistä.

"Perus-espanja hitaampaa kuin latinalainen.
Kun kuuntelen lankoni mexicolais-espanjaa, pystyn siltä poimimaan vain sanoja ja, kun katson ilmettä, niin toiset puolet sanomasta. Kun kuuntelee espanjalaisia poliitikoita, kieli on selkeää, hyvin artikoluitua ja hidastakin."

Puhetempo vaihtelee yhteiskuntaryhmästä toiseen ja maasta toiseen. Tuskin yleisespanjalla selviää Madridin tai Buenos Airesin nuorisoespanjasta. Jos hallitsee akateemisen espanjan, silloin ymmärtää ihan jokaista vastaan tulevaa, joka on käynyt peruskoulun. Olen kuullut myös, että espanjalaiset puhuvat nopeasti. Poliitikot ovat saaneet valmennusta tai/ja puheopetusta. Heidän ammattinsa on puhua vakuuttavasti ja selvästi kaikille kansalaisille. Toisin on vaikka kaduilla kansanihmisten parissa. Esimerkiksi Espanjan eteläosissa taksikuski saattaa jättää mm. d:n lausumatta ja silloin esim. sana matador (matadori) muuttuu mataoriksi. On muitakin ääntämiserikoisuuksia.

Kuubalaiset ovat hyvin tunnettuja kiväärimäisestä puhetavastaan. Keski-Amerikan maissa ollaan hitaampia. Nicaragualaisilla oli Kuubassa oma koulu ja opettajia jouduttiin jatkuvasti pysäyttämään. Jopa muistiinpanojen tekeminen oli vaivalloista, koska piti olla huippunopea. Hauskinta on, kun samassa ryhmässä on ihmisiä eri espanjankielisistä maista. Silloin näkee selvästi intonaation ja puhetempon erot. En ole pitänyt meksikolaisia nopeina puhujina. Varmasti se puhenopeus vaihtelee ihmisestä toiseen, kuten Suomessakin. (Urheiluselostaja puhuu aivan eri nopeudella kuin vaikkapa kulttuuritoimittaja.) Korostan kuitenkin, että maiden sisällä ja maiden välillä on eroja. Madridissa puhutaan espanjaa hieman toisella tavalla kuin Sevillassa ja Kanarialla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Netissä on "Maurizin" espanjankielen vuorovaikutteinen audiovisuualinen pitkä kurssi. Se on vain nyt tiedostoissa kadoksissa.

Käyttäjän amgs kuva

Tämän päivän ottelun Chilen kokoonpanossa ovat ainakin nämä henkilöt: Díaz (ylen sivulla on kirjoitusvirhe), Aránguiz ja Sánchez.

http://yle.fi/urheilu/chile_vahva_haastaja_viime_k...

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Miten kuuluu ääntää James Rodríguezin etunimi?

Käyttäjän amgs kuva

James on englanninkielinen nimi ja se pitäisi lausua englanniksi, mutta nyt ei. Tarkistin miten se meni ja eri lähteissä lukee, että James Rodíguez lausutaan HAMES!!! James on espanjaksi Jaime (lue HAIME).

Eilen Brasilia-Chilen ottelussa selostaja oli lukenut läksynsä ja lausui kauniisti. Oli ilo kuulla!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos korvani eivät täysin pettäneet, lausuivat sekä selostaja että kommentaattori kolumbialaispelaaja Mejían nimen onnettomasti "Meija". Huh.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset