Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Brazucan arvo

Brasilian Maailman kisat alkavat kohta. Se näkyy jo lisääntyvissä jalkapallouutisoinnissa ja vaikkapa televisio-ohjelmissa.

Pari päivää sitten Ylen televisio-ohjelmassa oli muutama asiantuntija keskustelemassa joukkueista ja mm. Espanjan kokoonpanosta. Koska Espanja on ollut viime vuosina paras joukkue, on ymmärrettävää, että punapaitaisten touhuja seurataan suurennuslasilla. Keskustelussa mainittiin, kuinka hyviä pelaajia Espanjan joukkueessa on.

Tuossa televisio-ohjelmassa(silloin, kun katsoin) ei mainittu mitään siitä, että Espanjan jalkapallo-organisaatio hakee pelaajien pelimotivaatiota myös suurista eurosummista. Luin espanjalaisen El Paísin lehdestä, että jos Espanjan "La Roja" voittaa mestaruuden, jokainen pelaaja tulee saamaan 720 000 euroa. 20% enemmän kuin saivat Etelä-Afrikan kisojen jälkeen. Jos joukkue pääsee puolivälieriin, jokainen pelaaja saa 72 000 euroa ja jos pääsevät välieriin, jokainen pelaaja saa 108 000 euroa ja jos joukkue pääsee finaaliin, jokaiselle pelaajalle maksetaan 144 000 euroa."

Varmasti jokainen työtön nuori espanjalainen löytäisi noille rahoille tuhansia eri kohteita, joihin tuota rahaa voitaisiin käyttää. Espanjan Fifan rahat eivät tule verorahoista (saavat murto-osan valtionavustuksia) vaan eri virroista. Esimerkiksi nykyisin ystävysotteluihin "La Roja" ei osallistu ellei makseta vähintään miljoona euroa! Vuonna 1998, kun maajoukkueella ei mennyt kovin hyvin, ystävyysotteluista he saivat hädin tuskin 75 000 euroa. Näin El Paísissa.

Muiden maiden jalkapallojärjestöt ovat luvanneet suuria summia omille pelaajilleen, jos he voittavat. Samassa artikkelissa sanotaan, että brasilialaiset pelaajat tulevat saamaan 330.000 euroa ja saksalaiset 300.000 euroa, jos joukkue on mestari.

Brasilian MM-mestaruuden yhteydessä on puhuttu paljon kuluista ja ymmärrettävästi brasilialaisten keskuudessa rahankäyttö on herättänyt närää. Alustavien tietojen mukaan huipputapahtuman valmistelut maksaisivat brasilialaisille 4 miljardia dollaria. Nyt tiedetään, että tuo summa oli vain unelma. Nyt julkisuudessa sanotaan, että 14 miljardia dollaria on mennyt. Kuka tietää ihan tismalleen, paljonko oikeasti on mennyt?

Emme puhu pikkuhuvista vaan maailmanlaajuisesta megatapahtumasta, josta kaikesta huolimatta on lupa nauttia. Harvoin näkee niin loistavia jalkapallo-otteluja. Myös se varsinainen pallo herättää kiinnostusta. Tällä kerralla pallon nimi on "Brazuca" ja se on kuulemma parempi kuin edeltäjänsä "Jabulania".

Ylen uutisissa sanotaan: "Ylpeyteen on aihetta, sillä Brazuca on kerännyt laajalti kiitosta sekä pelaajilta että tutkijoilta. Yksi puolestapuhujista on Brasilian maalivahti Júlio César. – Tämä on hyvä pallo. Luulen, että siitä pitävät myös kenttäpelaajat, sanoi César toukokuun lopulla harjoitusleirillä."

Kuvien perusteella brazuca on ainakin värikkäämpi kuin jabulani, joka komeilee lipastoni päällä. Voitin sen, kun osallistuin neljä vuotta sitten keskusteluun Uudessa Suomessa. Palloja arvottiin, ja olin yksi onnekkaista. Jabulanissani on Suomen jalkapallomaailman merkittävien henkilöiden allekirjoituksia, kuten nykyisen presidentin!

Jalkapallo yhdistää kansoja. Tulemme kannustamaan ja hurraamaan milloin millekin joukkueelle ja pelaajalle. Ja loppujen lopuksi tuijottamaan, kuinka se sama brazuca kulkee pelaajasta toiseen ja välillä uppoaa verkkoon. Gooooool!!!

"...La vida buena, buena la vida es.

Vamos todos a bailar, sonreir y celebrar..."(Ricky Martinin laulamasta virallisesta kisabiisista "La Vida" /Elämä.)

 

Lähteet: http://yle.fi/urheilu/brasilian_mm-kisojen_ninjapallo_lentaa_minne_pitaa... http://deportes.elpais.com/deportes/2014/06/04/mundial_futbol/1401901338...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset