Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Aito suomalainen drinkki

  • Tässä sekoitus suomalaisista marjoista, minttulehdistä, ym.
    Tässä sekoitus suomalaisista marjoista, minttulehdistä, ym.

Espanjankielisellä sivulla halutaan tietoa suomalaisista drinkeistä. En käy baareissa ja kun kirjoitan googleen, sinne ilmestyy listoja suosituimmista drinkeistä, joissa on mukana esim. ”mojito” ym. kansainvälisiä juomia. Mitkä ovat ne aidot suomalaiset drinkit? Kiitos avusta!

Muuten, kun etsin tietoa espanjaksi suomalaisista drinkeistä eli ”coteles finlandeses”, sinne ilmestyy cóctel mólotov”. Melkoinen paukku! :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Silloisen Oy Alkoholiliike Ab:n Rajamäen tehtaalla sodan aikana pullotettiin molotovin coctailia. Joten siinä mielessä se on ’virallinen’ aine. Rajamäen tehtaitten museo on muutenkin mielenkiintoinen paikka. Aivan varma en ole, onko se yleisölle avoin.

Vanhaan hyvään aikaan (1800-luvun puolella), lauantaina kun työntekijät lähtivät Rajamäen viinatehtaalta viikonlopun viettoon, sai kukin mukaansa viikon bonuksena kannullisen viinaa (1 kannu = 2,6 l), jottei jano päässyt yllättämään heti sunnuntaiaamuna.

Käyttäjän amgs kuva

Hei Jaakko, nyt tänä kesänä Rajamäen tehdäsmuseo on auki yleisölle!
Tässä tietoa aukioloajoista: http://www.nurmijarvi.fi/vapaa-aika_ja_kulttuuri/m...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olikos se niin, että vaikka polttopullo räjähteenä sai vasta talvisodassa kestäväksi nimekseen Molotovin cocktail, oli se taistelukäytössä ensi kertaa muutamia vuosia aikaisemmin Espanjan sisällissodassa?

Käyttäjän amgs kuva

Näin se historia kertoo. Sanotaan myös, että Rajamäkeä pommitetiin, koska ensimmäisten pullojen korkeissa luki Alko-Rajamäki. Noilla polttopulloilla tuhotiin aika monta panssariajoneuvoa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Liekö kossuvissy, vaikka samantapainen juoma tunnettaneen ulkomailla myös vodkasoodana.
http://sylvi.fi/2012/11/kossuvissy/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koskenkorva_(viina)

Terv. KK

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja onhan toi Marskin ryyppykin kyllä omanlaiseksensa muotoutunut.
http://www.viinimies.com/2015/03/marskin-malja-ott...

Terv. KK

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 6/KK: ".. Marskin ryyppykin kyllä omanlaiseksensa muotoutunut.."

Tietäen kuinka perso olen viinalle Pääesikunnan huolto-osasto läksiäislahjana luovutti minulle Mikko Uolan vuonna 2002 toimittaman kirjan ’Marskin ryyppy’. Tämän blogiketjun innoittamana kaivoin sen esiin ja sivulta 141 löytyy marskin adjutantin O.R.Bäckmanin saatekirje (23.22.1944) koskien pääministeri U. Castrenille kuuden viinapullon toimittamisesta läksiäislahjaksi. Ainetta tarjoillaan myös marsalkan ruokapöydässä. Kirjeen mukaan resepti on seuraava:
1 litra Rajamäen akvaviittia
2 senttilitraa vermuoth’ia (Suomessa pullotettua kuivaa punaista)
1 senttilitra giniä (suomalaista)

Eli lisukkeissa oli säästelty, pula-aika

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Pulastapa tuli mieleen leikattu konjakki eli Jallu. Kaipa sekin cocktailiksi voidaan laskea, vaikka valmiitakin versioita on.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaloviina
https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/leikattu_konj...

Terv. KK

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Jallussa ja jallussa on eroa. Yhden tähden jallu on maalaismiehen juoma ja kolmen tähden jallu on jo herrain juhlajuoma. Joskus sitä ostimme ja tarjosimme. Konjakkihan siinä käsittääkseni on pohjana eli ei ihan kotimaisia raaka-aineita.
Mesimarjalikööri tai lakkalikööri. Niitähän voisi hiukan vissyllä keventää ja tarjoilla vaikka kuoharilaseista. Makuaisti voisi kertoa kuinka vahvaa tarjoilee. Kävisikö suomalaisesta juomasta? Mustikkalikööriä ja vissyä????

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Kotimaisilla baarimestareilla on drinkkejä, mutta harvassa vain suomalaiset ainekset. Tässä yksi - paitsi kahvi:)

Finlandia Coffee

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Finlandia vodkaa, 2 cl lakkalikööriä, kuumaa kahvia ja kermavaahtoa

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: jalallinen viinilasi

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #16

→ 16/ IL: "Jallussa ja jallussa on eroa. "

Kun kaivelen lähes 50 vuotta vanhaa tietoa muistilokeroistani, tulee kolmen tähden jallusta mieleen käynti pitkäripaisen edustustiloissa maistiaisilla. Esittelijä kertoi, että kyseinen jallu voi olla yhtä hyvää kuin hieno vuosikertakonjakki. Syy on se, että raaka-aine ostetaan tukkuerissä ilman sen suurempia testejä. Joskus sattuu, että ostokseen eksyy todella hyvä erä, joka pullotetaan ilman sen suurempaa miettimistä.

(Syy tilaisuuteen oli, että kaivostekniikan professorimme Kauko Järvinen oli OyAb:n osakas. Hänen isänsä oli valtiovarainministeri Sunilan hallituksessa silloin, kun OyAb perustettiin. Kun kolme osakasta silloin Oy:n perustamiseen tarvittiin, molemmat saivat ’ostaa’ yhden osakkeen, ison tukun piti valtio itsellään. Perintönä KJ sai osakkeen itselleen. Omistajana KJ:llä oli tapana järjestää oppilailleen yksi käynti maistiaisissa. Pahoittelen muistikuvani hataruutta!)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Perinteinen tapa nauttia alkoholia lienee pullon suusta, eikä sitä voine sanoa drinkiksi?
Ainoa asia, mihin lapsuudessani olen nähnyt viinaa sekoitettavan on kuuma kahvi. Eli siinähän se on mitä suomalaisin drinkki. Ei maitokahvi vaan kossukahvi. "Tehdään kupit", vaan tuskinpa baarissa tehdään?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan sillä drinkillä nimikin: plörö.

Käyttäjän amgs kuva

Plörö! :) Hauska nimi. Oi, eilen menin nukkumaan miettien, että olisiko tosiaan niin, että vain tuo kossuvissy ja lonkerot ovat niitä tunnettuja suomalaisia cocteleita! Jo tässä vaiheessa kiitos paljon vastauksista!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 14/SN: "Sekoitusohje.."

Kieltolain aikaan plörön perusaineena käytettiin pirtua.
(Kieltolaki päättyi 543210 eli 5.4.1932 klo 10, jolloin pitkäripainen avautui)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen drinkki, caipiroska täyttää 25 vuotta tänä vuonna. Caipiroskaa on ennustettu myös tämän vuoden hittijuomaksi:

Brasilialaisen kansallisjuoman vodkaversion kansainvälinen menestys on pitkälti suomalaisten ansiota.

- Ennen Finlandia Vodkan maailmanlaajuista kampanjointia caipiroska oli tunnettu ainoastaan Etelä-Amerikassa. Caipiroskasta muodostui hankalan alun jälkeen kaikkien tuntema ja erittäin suosittu juomakategoria ympäri maailmaa. Finlandialla oli aikanaan myös viisivuotinen tavaramerkkisuojaus Caipiroskalle. Caipiroskassa yhdistyvät puhtaat ja yksinkertaiset maut, tuore lime ja sokeri, sekä näitä korostava maailman puhtain vodka, Finlandia, kertoo Markku Raittinen, Finlandia Vodkan Master Taster.
Sen kaverista caibrinjasta olen pitänyt, mutta aika tuimaa sekin.
http://www.iltalehti.fi/viinikellari/2017022722000...

Käyttäjän amgs kuva

Mielenkiintoista! Tuossa vain on se pieni virhe, että nimen perusteella varmasti moni luulee, että se on brasilialainen juoma. Olisivat voineet keksiä sille suomalaista nimeä..

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joskus ikuisuus sitten nuorisohuumori oli tämäntyyppistä:

Suomalainen hedelmäcocktail:
Otetaan herne ja pudotetaan se kossupulloon. Kaadetaan juomaa lasiin ja maistetaan. Jos hedelmän maku tuntuu liian voimakkaana, lisätään kossua.