Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Paras suomalainen mustikkapiiras

  • Arándanos azúles o mirtilos.
    Arándanos azúles o mirtilos.
  • Paras suomalainen mustikkapiiras
  • Paras suomalainen mustikkapiiras
  • Paras suomalainen mustikkapiiras

Olen aiemmin kirjoittanut mustikoista. Esimerkiksi Puheenvuoroon jo vuonna 2011!

Ilman muuta mustikoiden syöminen ja mustikoista tehtyjen herkkujen nauttiminen on yksi kesän odotettuimmista hetkistä.

Tänään meidän pojat ehdottivat, että lähdetäisiin metsään katsomaan, oliko jo mustikoita piirakkaa varten. En olisi voinut mitenkään kieltäytyä sellaiselle ehdotukselle. Ehdotin, että meidän pihan läheisyydestäkin niitä voi löytyä. Pojat sanoivat, että mennään isoon metsään, jossa mustikoita on aina paljon. He olivat oikeassa. Lyhyessä ajassa lapsilla oli jo kulhossa mustikoita piirakkaa ja mustikkamaitoa varten!

Monta vuotta sitten olin kopioinut anopin reseptikirjasta mustikkapiirakan reseptin ja vuodesta toiseen olen tehnyt sitä samaa. Luulen, että se on hyvin tavallinen mustikkapiirasresepti ja siksi kusun sitä suomalaiseksi mustiikkapiirasreseptiksi. Se on niin hyvä piiras, että sen voi brändätä ulkomaillekin suomalaisena piirakkana.

Tänään laitoin mustikoita niin paljon kuin vuoalle mahtui (noin 7 desilitraa) ja uuh ja aah kun oli hyvää! :)

Otsikosta sen verran, että vaikka pidän anopin reseptilla tehdystä piirakasta, voi olla niin, että teilläkin on mahtavia resepteja. Mikä olisi siis se paras mustikkapiiras?

Mustikkapiirakka

Vatkataan 150 g voita tai margariiniä, 1 dl sokeria ja 1 muna

Yhdistetään 3 dl vehnäjauhoa ja 1/2 tl leivinjauhetta, ja sekoitetaan vatkattuihin aineisiin.

Vuoraa lasinen piirakkavuoka taikinalla.

Täyte:

Kaada vuokaan noin 5-7 dl mustikoita ja 1 tl perunajauhoa sekoitettuina

Sekoita 1 purkki kermaviiliä, 1/2 dl sokeria, 1 tl vanilliinisokeria ja 1 muna, ja levitä seos mustikoiden päälle.

Paista esilämmitetyssä uunissa 200 asteella noin 25-30 minuuttia.

Ota uunista pois, anna vetäytyä ja tarjoile.

Espanjaksi: El oro azul de los bosques y receta de tarta finlandesa de arándanos

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo on hyvä ohje ja käy puolukkapiirakkaankin. Olin ajatellut kirjoittaa mustikoista ja minulla oli samanlainen kuva kuin sinun kuvasi. Olin tänään metsässä, mutta totesin mustikat vielä sen verran raaoiksi, että niitä ei kannata poimurilla kerätä. Käsin saa kyllä kypsät eroteltua. Mustikat ovat tuoreeltaankin erinomaisia. Joskus teen niistä ns. pöperöä, jota pohjalainen anoppini nimitti tokeroksi. Muutama desi mustikoita ja puolidesiä tai desi ruisjauhoja ja muutama ruokalusikallinen sokeria survotaan ja nautitaan. Hyvää. Ainakin minusta.

Mietisekelinkin metsässä liekö jossakin muualla mustikat kypsyneet paremmin. Täällä kiertäessäni monenlaisia metsämaastoja, mustikoita ei vielä isommin kannata havitella. Odottelu kannattaa, mutta Suomeenhan on tullut iso määrä thaipoimijoita. Mietin, että missähän heille sopivat kypsien marjojen maastot ovat?

Käyttäjän amgs kuva

Tuota sekoitusta en ole toistaiseksi tehnyt. Mustikoiden kypsyydestä sama täällä, ei voi poimurilla vielä poimia. Katsoin Helsingin Sanomien uutisesta, että thaimalaiset tulevat Kainuun ja Lapin seudulle.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1436408647519

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paras mustikkapiiraan pohja on tämä:

Kylmää vettä ja hiukan suolaa, siihen lisätään vehnäjauhoja niin että tulee leivottava köntti taikinaa. Laitetaan tunniksi jääkaappiin muhimaan ja sitten kaulitaan ja laitetaan juustohöyläten kylmää voita noin puolelle osaa taikinaa. Käännetään ja kaulitaan laitetaan taas voita ja kaulitaan ja käännetään. Kolme kertaa riittää hyvin. Laitetaan jääkaappiin hetkeksi ja sitten kaulitaan siitä piirakkapohja. Täyte aivan sama kuin Analla tai sitten vain mustikoita ja hiukan perunajauhoa ja sokeria päälle. Reunat voidellaan munalla, ja jos taikinaa jää voi laittaa pintaan vaikka koristelua. Kypsennetään hiukan kuumemmassa eli 220 astetta ja pidetään silmällä, kun reunat ovat kauniin ruskettuneet otetaan pois.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuohon voitaikinaan voisi laittaa tilkan kirkasta. Nostattaa vai mitä sanot Ari?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voi laittaa, tulee lehtevämpi:-)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Makuasioita, mutta vaniljasokeri ja mustikat sopii mielestäni yhteen ja ripottelen usein päälle vähäsen sitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ana, oletkos koskaan tehnyt mustikkapiirakkaa pullataikinaan? Silloin kun lapset olivat pieniä ja leikkimässä oli naapurienkin muksuja tein usein pellillisen jotta riitti, ja hyvin kelpasi. Pullataikina taitaakin olla se perinteinen suomalaisen mustikkapiirakan pohja.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Arille ihanasta mustikkapiirasohjeesta!

Seija, olen tehnyt. Ktso linkin tekstin valokuvia!

https://descubriendofinlandia.wordpress.com/2015/0...

Vastaukseni oli pidempi, mutta tuli taas se kuva sähk;johdosta ja kommentti joutui jonnekin!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ana, minne se pulla on piilotettu?:) - PS. katsoin tuolta ylhäältä :D

Vinkki, vinkki: Töpseli on turhan usein irti, jotta jos kirjoittaa pidemmän kommentin niin kannattaa kopioida se ettei mene taivaan tuuliin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Pullaiselta mustikkapiiraaltahan tuo näyttää;)))