Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Glögi

  • Glögistä myös näköaisti nauttii. / Disfrutamos de esta bebida también con los ojos.
    Glögistä myös näköaisti nauttii. / Disfrutamos de esta bebida también con los ojos.

Yli vuosi sitten kirjoitin tänne ja espanjankieliseen blogiin suomalaisista juomista. Silloin vappu ja kesä olivat lähellä. Osittain sen takia keskityin kesäjuomiin ja glögi jäi kuin jäi kirjoituksen ulkopuolelle.

Glögi on kuitenkin merkittävässä roolissa marras- ja joulukuun hämärässä aikana. On vain mukava istua vaikkapa takan eteen nauttimaan kuumasta glögistä. Netissä on helppoja ja mielenkiintoisia reseptejä. En aio tässä laittaa reseptejä teille, kuten espanjankielisessä blogissa tein. Espanjankielisissä maissa glögiä ei juoda, mutta nyt toivottavasti moni innostuu kokeilemaan uusia makuja..

Varmasti moni teistä voi antaa hyviä vinkkejä hyvästä glögistä. Helpointa on hankia glöginsä kaupoista tai ostaa maustepusseja ja improvisoida itse.

Glögissä paitsi maku ja tuoksu, myös väri on ihan sopiva. Glögi on osa suomalaista joulua ja glögin tuoksu on kuin lupaus joulun tulemisesta.

 

"Glögi" o vino caliente con especias

Hace más de un año escribí aquí sobre las bebidas finlandesas. En aquellos días el Primero de Mayo y el verano estaban por llegar y, en parte, por eso no escribí nada del vino caliente con especias de Navidad. Creo que en español debería ser simplemete "glögi".

"El glögi" desempeña un papel muy importante en estos días grises de noviembre y diciembre. En Internet hay recetas fáciles e interesantes. No les voy a poner aquí recetas en finlandés, pues seguramente que ustedes tienen buenos consejos de como hacer un buen glögi. En el diario en español puse una receta. En los países hispanohablantes no se toma "glögi", pero quizá ahora muchos se animen a probar nuevos sabores.

El sabor, el olor y también el color "del glögi" son muy apropiados. "El glögi" es parte de la Navidad finlandesa y el olor "del glögi" es una promesa de que La Navidad se acerca.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olen lähipiirissä saavuttanut kohtuullisen (=liiankin kovan) maineen aamupuurojen ja erilaisten pataruokien tekijänä. Mutta merkittävin maine on tullut jouluglögin tekijänä reseptillä, jonka aina unohdan, mutta aina se vain onnistuu. Mustaviinimarja on perusta ja siihen sitten jopa 10 lisätarviketta. Parin viikon päästä alkaa ensimmäiset kyselijät liikkua ympärilläni.

Espanjassa käydessäni - ainakin viileämpänä aikana olen mielelläni ottanut Carajillon, josta on paikasta riippuen saanut varsin erilaisia versioita. Mutta hyvää on!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mustaviinimarjan lehdistä uutettu glögi (Pirkko Karvonen) on parasta tähän saakka suuhuni laitetuista. Toisin tuohon Pirkon glögiin vaatii laittaa sekaan tujaus venäläistä vodkaa.

Alkossa myytiin joskus hyvää glögiä nimellä Vinetto, ei tarvinnut kuin kuumantaa ja lisätä rusinat ja mantelit.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Oli ne Ari aikoja,
Vinetto...Aperita...Sorbus...Gambina...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Nuo juomat olivat myös juoppojen suosikkeja. Kun opiskelin assarit keräilivät kaduille ja talojen pihoille jätettyjä ja tyhjennettyjä pulloja ja nuohan olivat niitä yleisimpiä nimiä. Niillä rahoilla, joita pulloista sai ostettiin sitten viiniä yhteisesti nautittavaksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lapsuudessani isän glöginvalmistus oli tärkeä rituaali ennen joulua. Punaviini ja sokeri kuumennettiin, mausteet: kaneli, kardemumma, inkivääri, muskottikukka ja neilikka oli sidottu harsonyyttiin. Glögi kuumennettiin. Joku lapsista seisoi vieressä nostamassa kattilankantta kun isä lorautti pirtua joukkoon, kansi piti nopeasti saada paikoilleen, ettei alkoholi päässyt haihtumaan.Juoma sai jäähtyä kattilassa ja imeä mausteiden makua ennen kuin pullotettiin
Glögistä tuli väkevää ja hyvää. Se tehtiin halvasta algerialaisesta punaviinistä jota enää ei saa Alkosta ostaa. En tiedä mikä punaviini nykyisestä valtavasta valikoimasta olisi glögiin hyvä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Erinomaiselta reseptiltä tuntuu. Suosittelen espanjalaisia Tempranillo punaviinejä. Esim. Don Opas on edullinen (noin 6,5 e) ja sopii glögiin hyvin; eikä loppupullokaan jää väljähtymään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos neuvosta, täytyy kokeilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näyttääkö pullo tutulta?

http://www.kolumbus.fi/~sikari/Finnish%20Alcoholic%20Beverage%20Bottles/Alko%20Vin%20Rouge%20d'Algerie.html

Käyttäjän amgs kuva

Sain viestin tuttavalta, joka on kaukana ja haluaisi maistaa glögiä. Nyt mietin, että parasta olisi lähettää hänelle niitä valmiita glögimaustepusseja.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Recomiendo, que primero el glögsemola (?) cociner con jugo del grosella tinto. Despues continuamos con vino tinto. Un poco vodka o tequila - Salud!

Käyttäjän amgs kuva

Seppo, creo que en América Latina los jugos de grosellas negras y rojas son muy conocidos. / Luulen, että Latinalaisen Amerikan maissa viinimarjamehot ovat harvinaisia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #12

Si, verdad. Pienso que jugos dela uvas - probalemente. Y vino tinto con aqua es siempre buen. Kyllä näin on. Pohdin että viinirypälemehu - mahdollisesti. Ja punaviini-vesi on aina hyvää.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #14

Seppo, si fuéramos gente de negoscios, podríamos exportar "glögi" y/o material para hacer "glogi" a los países donde no existe la cultura vinícula. /Jos meistä olisi liikeihmisiä, voisimme viedä glögiä ja/tai glogitarvikkeita maihin, joissa viinikultuuri ei ole levinnyt.

En el comentario número 12 debí escribir (piti kirjoittaa) "no son muy conocidos".

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #15

Por que no? Una buena idea! Ari Alsio puede consultar? Mikispä ei - hyvä idea. Ari Alsio konsultiksi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Tästä tuli mieleen Italia ja kotikalja. Italialaiset ystävät ihastuivat suomessa kotikaljaan, jota työpaikan ruokalassa joivat. Ostimme työmatkalle lähtiessä ja Italiaan mennessä pussin, jossa oli ainekset kotikaljan valmistamiseen. Kaveri, joka tarvikkeet sai valmisti itse hyvää juomaa ja sai aineksia useammankin kerran. Joten siinäkin olisi yksi vientituote.