Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Maakellarit

  • Maakellari.
    Maakellari.
  • Maakellarit

Maakellarit ovat erikoisia rakennuksia. En tiedä, onko muissa pohjoismaissa niitä. Lämpimistä maista niitä ei löydy.

Koska halusin kirjoittaa maakellareista espanjaksi, etsin tietoa niistä. Niiden historiasta ei ole paljon tietoa saatavilla sen sijaan teko-ohjeita on paljon. Tässä paras sivu.

Espanjassa on löydetty jäännöksiä kelttien rakentamista kellareista. Maakellareissa säilytettiin esikypsennettyjä ruokia. Tiettävästi myös roomalaiset rakensivat niitä.

On ymmärrettävää, että silloin kun jääkaappia ei ollut, maakellareita tarvittiin. Nykyisin maaseudulla niitä tarvitaan yhä. Maakellareissa säilyvät hillot, mehut ja muu kesän sato. Kaikki ei mahdu jääkaappeihin. Toki nykyisin on isoja pakastimia, mutta maakellareista ei tarvitse maksaa sähkölaskua.

On mukavaa, kun keskellä talvea saa kesän ja syksyn herkkuja. Yksi parhaista joululahjoista, jonka olen saanut elämässäni on ollut perunasäkki antajan viljelemänä ja ilmeisesti maakellarissa säilyttämänä!

Espanjaksi: Almacenes de alimentos bajo el suelo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Matkailutoimistoille tässä idea: maakellareiden matkailu. Turistia odottaa kepposia maakellareissa, jossa asustelevat maakellaritonttuja. Sitten maistellaan maakellarin antimia!

Veikko Penttinen

Pohdimme juuri maakellareita matkallamme Costa Ricassa. Arvelimme kellareiden ja luolien vähäisyyttä syyksi, miksi maassa tuntui olevan lähes olematon juustokulttuuri.

Käyttäjän amgs kuva

Sanoisin, että aika hieno kommentti. Juuston vähäisyys voi liittyä olosuhteisiin. Maito pahenee nopeasti kuumuudessa ja siksi perinteisesti valmistetaan nopeasti tuoretta juustoa.

Mietin minäkin, miksi sielläpäin on niin vähän maakellareita ja itse arvelen, että yksi syy ovat trooppiset eläimet. Maakellarit olisivat otollisia tiloja skorpioneille ja käärmeille. Ehkä siksi niiden rakentamiseen ei ole panostettu. Tarvitaan omaa maata ja mäki lähelle. Maaseudulla talot yleensä rakennetaan tasaiseen paikkaan, koska mäkien rinteillä voi olla maanvyöryjä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoista on, että juusto ylipäätään on pohjoilan "keksintö", ja sana lainaa mm. romaanisissa kielissä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Meilä oli kesälä maakuoppa, jossa piethin maitohenttaria ja voita ja soli oikeasti mökin takana, pohjospuolela semmonen vajaan metrin kuoppa ja pari lautaa päälä.

Maakellari oli kyllä kans, mutta sinne panthin potut ja semmoset koko talveksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meillä oli iso maakellari, jossa oli isot puiset laarit perunoille. Siellä säilytettiin hillojakin. Katolla oli kesällä kiva ottaa aurinkoa. Katolla kasvoi ruohoa ja ahomansikoita. Sisätiloissa oli viileää ja kesäisin tilat tavattiin kalkita ja siivota seuraavaa satokautta varten, silloin ovet olivat auki ja ilma vaihtui kunnolla. Maakellarissa olkin aika miellyttävä, mutta erikoinen haju/tuoksu, miksi sitä kutsuisikaan. Katolla toki oli metallinen piippu, jostsa ilma virtasi ulos ja sisäänkin.
Sota-aikana maakellarimme oli myös pommisuojana. En minä silloin vielä ollut olemassa, mutta näin olen kuullut.
Nyt sitä kellaria ei enää ole, mutta olen kaivannut kovasti ja muistelen haikeudella. Halua vielä joskus ihka oman.

Alexius Manfelt

Isoisäni opetti, kun perheellemme rakennettiin 50-luvulla uutta omakotitaloa, että maakellarista osan tule olla paljasta maata. Sitä ei saa peittää betonilla. Mieluiten sen alueen tulee olla perunalaarin alla. Näin erilaiset kasvikset säilyttävät tuoreutensa, koska maa antaa nille hengen!

Käyttäjän amgs kuva

Tässä linkki, jossa on suojeltuja ruukinkellareita. Hienoja!

http://www.loviisansanomat.net/lue.php?id=779

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meillä oli mökkinaapuri, jolla oli maakellari järveen viettävässä jyrkässä rinteessä, varjon puolella. Talvella naapuri toi kellariin pihaan rajoittuvasta järvestä isoja jääkuutioita. Viileys säilyi pitkään.
Mies oli rakennusmestari, että peukalot olivat kämmenen ulkosyrjällä.
---

Tämä länsi- Viro on alavaa maata. Entistä merenpohjaa, näin ollen pohjavesi on korkealla ja maakellarit harvinaisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Peruna oli ennen Suomessa tärkein ruoka-aines viljan ohella. Puhuttiinkin perunakellarista. Maakellari tai -kuoppa oli välttämätön ennen kaikkea perunoiden säilyttämiseksi talven yli.
Vasta ihan viime aikoina ei enää kerrostaloihin rakenneta kylmäkellareita.
Mutta vanhemmissa kerrostaloissa pidetään edelleen kylminä isoja kellarihuoneita, joissa muutama asukas pitää säkillisen perunoita ja muutama mehupullo.
Minulla on kopissani muutama iso purkillinen puolukkasurvosta ja suolasieniä.

Käyttäjän amgs kuva

"Mutta vanhemmissa kerrostaloissa pidetään edelleen kylminä isoja kellarihuoneita, joissa muutama asukas pitää säkillisen perunoita ja muutama mehupullo." Kiitos, että toit tuon asian esiin. Olen itse asunut sellaisissa kerrostaloissa, joissa oli kellareita.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.B.> ...Vasta ihan viime aikoina ei enää kerrostaloihin rakenneta kylmäkellareita....

ooo

Joo... mä olen sen verran salaliittouskovainen, että näin on tehty siksi, että kun ei ole säilytystiloja, ei voida varastoida, ja on hypättävä joka päivä ruokakaupassa.
Nyt ei voi laittaa perunoita, porkkanoita, puolukoita talveksi....
---
(laitetaan nyt varmuuden vuoksi hymiö perään ja kun puolikkaita ei ole, on laitettava kokonainen :-) )

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minulla on ollut tosi vanha maakellari käytössäni. Sen käyttö ei suinkaan ole yksinkertaista.

Hyvissä ajoin ennen syksyn sadon "säilömistä" noudata, että puhtaus on puoliruokaa. Kellari tulee siivota perusteellisesti ja tuulettaa useamman päivän. Vaikka "kalkkimaalata" lämpimällä säällä. Viimeksi kissa sisälle ja hiiret ulos.

Kattotuuletusrööri pitää verkottaa hiiriltä. Se rööri on myös ongelmallinen vanhoissa kellareissa, koska kylmä ilma tulee siitä laarien päälle. Kannattaa panna röörin alapuolelle "ohjuri", joka ohjaa tippuvat vesipisarat lattialle eikä laariin.

Alailmanvaihtona joko väljät ovet tai mieluummin hieman raollaan olevat tuuletusluukut molemmissa tuplaovissa kääntää ilmavirran kattorööristä ulos. Minulla oli väljä ulko-ovi, sisäoven alareunassa ilmaluukku.

Kun talvella visiteeraa, se pitää olla salamannopeaa, ovi auki ja perässä kiinni, mutta älä lukitse itseäsi sisään. Vältä kovilla pakkasilla käyntiä.

Lumella kannattaa myös eristää, jos on mahdollista.

Käyttäjän amgs kuva

Olet jakanut kanssamme todella tärkeää käytännöllistä tietoa. Kiitos siitä!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Huumorimusiikin mies, Jaakko Teppo on maakellareista sanonut.

Muaseuvun mies on uransa huipulla kun seisoopi kuopan katolla.
http://www.youtube.com/watch?v=5oL4uyiGHWo&feature=kp

M V

Niin,

Nykynuoretparit tarvitsisivat maakellaria ainakin hajureferenssiksi jos ovat ostamassa rintamiestaloa. Ohjeissa on haistella ilmaa ja jos siinä tuntuu maakellarin hajua, niin kosteutta tai hometta on jossakin.

Lapsuudenkodissani kellarin hyllyt olivat ihan tavallista puuta ja homeen tai sädesienen valkoiseksi värittämät.

Käyttäjän amgs kuva

Tässä laitan linkin Tapio Suhosen kuviin. Hän rakensi itse kellarinsa ja ihan perinteisesti. Hieno juttu!:
http://annan.kuvat.fi/kuvat/Tapio+rakentaa+maakell...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hirveätä !

Muovia lattiabetonin alla ?
Polyuretaania eristeinä ?
Ei tuo ole maakellari sen sanan varsinaisessa merkityksessä ollenkaan.

Muovi pois lattiasta, maa tai hiekkapohjainen joko tiilillä päällystettynä tai pätkityistä 20 cm:n lankunpätkistä ( pystyssä ). Lehtikuusi tai kuusi.

Seinät ovat hyvät, mutta uretaanit eristeinä hit...on. Reilusti n.30 cm eristesoraa(rakeita)ulkopuolelle. Eristesora peitetään noin reilu 0,5 m: leveydeltä savella, jotta vesi menee sinne, mihin sen pitääkin mennä ( vanha kaivonrakennustekniikka).

Katto, hieman harjakattomainen ponttilankusta (kuusi, lehtikuusi), tervapahvista ja, vaikka lisättynä päreillä. Ilmavaa turvetta ja sammalta päälle reilusti, ainakin 30 cm. Räystäät pitää rakentaa hyvin turpeelle stoppareiksi. Jos puutarhamyymälän turvesäkit leikka auki siististi, saa siitä yhden valmiin "turve-elementin" helposti.

Ei mitää painekyllästettyjä tai kemikaleilla käsiteltyjä materiaaleja, korkeintaan pellavaöljyä, mihin halutaankin.

Käyttäjän amgs kuva

Ok. :) Katsoin siihen miehen käyttämään työmäärään enkä pysähtynyt katsomaan niitä muita seikkoja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Maakellarien historia on pitkä. Vanhin tieto Suomesta lienee Olaus Magnuksen kuuluisassa teoksessa Pohjolan kansoista (Historia de gentibus septentrionalibus, 1555). Italiassa ihmeenä pidettiin, että suomalaisilla oli jäätä käytössä keskellä kuuminta kesää.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jouko

Se oli jääkellari maalla, niinkuin tiedät. Määrämittaiset jäät sahattiin järvestä, pinottiin seiniksi, joskus myös katoksi. Sahanpurua päälle, sivulle jne..
Siellä säilytettiin vain maatilan lypsetyt maidot, jäätelöt ym. sellaiset. Parhaimmillaan se oli sulanut vasta alkusyksystä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Idis on sama, Olaus kuvaa kellaria. perunoitakaan si maassa vielä ollut, joten perunakellari oli tuolloin ihan Sci-Fi.

Maakuoppia käytettiin myös mm. kalan säilymiseen, josta ruotsin sana "gravlax", "hautalohi".

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Riippumatta edellisistä kommenteista.

Kun asuin Suomessa, meillä oli maakellari. Sitä käytettiin, kunnes jääkaapit ja kauppojen läheisyys alkoivat tehdä ne tarpeettomiksi.

Meillä oli perunakellari ( myös porkkanoita ja muita juureksia säilytettiin yli talven) joka oli kaivettu maan sisään. Sinne kuljettiin lumen peittäessä aina samaa polkua. Lumet luotiin kannen päältä, joka oli puurakenteinen, ja haettiin nopeasti päivittäiset ruokatarpeet. Kansi kiinni ja lunta runsaasti päälle.

Koko talven peruna ja juuressato oli siellä. Joskus lapsena muistan siellä olleen myös riistaa. Maakellarissa ei ollut pakkasta koskaan ja lumet luotiin aina käyntiaukon päälle huolella.

-----------------------------------------

Kun ostin ensimmäisen tontin, niin paikalla ei ollut kuin maakellari. Se oli muurattu suoraan maan päällä. Tontti on entisellä järvenpohjalla ja hyvin rakennettu betonibunkkeri 5 x 5 ja korkeus 3 metriä. Päällä kasvoi yli 10 metrinen mänty ja "bunkkeri" oli ruohon ja turpeiden peitossa 1 - 1.5 metriä.

Paikallla ollut kellari oli kuin Ranskassa viinikellari tai Espanjassa jamon Iberico pata negra säilytystila.

Optimaalinen lämpötila, vuodenajasta riippumatta.

Mutta.

Meillä maakellariin tuli vettä, koska kummallakin puolella on järvi. Talvella se oli toiminut monien tuotteiden säilytyspaikkana, mutta toisen järven pintaa nostettiin ja "bunkkeri" oli hyödytön, koska siellä oli vettä kesällä ja talvella.
Maansiirtokone ja kuorma-auto saivat aikaan oleskelutilan.

Käyttäjän amgs kuva

Hienoja kuvia ja näin tietämättä mitä varten nuo kellarit ovat on hankala sanoa. Tarkoitin, ettei maakellarikulttuuri ole muualla yhtä elävä kuin Suomen maaseudulla. Tietenkin Espanjassa on viinikellareita ja vaikka mitä kellareita talojen alla, mutta näitä ihmisten omaan perheen käyttöön tarkoitettuja koloja pihoilla eivät ole kovin yleisiä.