Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Roscón de Reyes

  • Valokuva on samasta sivustosta kuin resepti.
    Valokuva on samasta sivustosta kuin resepti.

"Rosca tai rosco de Reyes" on loppiaisen herkku monissa katolisissa maissa, mutta erityisesti Espanjassa, Argentiinassa ja Meksikossa.

Tiedetään, että jo 1300 luvulla sitä valmistettiin. Reseptejä on monenlaisia, mutta perinteisin on kuin suomalainen pullapitko. Se on pyöreä ja sen muoto muistuttaa kuninkaiden kruunua. Roscón sisälle laitetaan pieni nukke yllätykseksi. Perinteen mukaan se, jolle nukke osuu, valmistaa tai ostaa seuraavan roscón. Nukke pullan sisällä muistuttaa myös siitä, että Jeesuslapsi joutui piiloutumaan Herodekselta. Espanjassa on myös tapana piilottaa papu ja se, jolle papu osuu, on juhlan kuningas tai kuningatar.

Espanjaksi Itämaan tietäjät on "Reyes Magos de Oriente" ja loppiainen on "Día de Reyes." Tänään loppiaisen aattona koko Espanja juhlii. Melkein jokaisessa kaupungissa on "Cabalgata de Reyes" eli Itämaan tietäjien kulkue näyttävin kuvioin ja koristein.

Itämaan tietäjien kulkuvälineistä heitetään kadun reunoille kerääntyneelle kansalle karkkeja, kuten Suomessa abiturientit tekevät penkkaripäivänä.

Kaupungit ja kunnat järjestävät monenlaisia ohjelmia. Itämaan tietäjät tuovat lapsille lahjoja ja lapset kirjoittavat kirjeensä Itämaan tietäjille, nykyisin myös joulupukille. Tänä vuonna myös Itämaan tietäjät ovat kirjoittaneet jossain medioissa maan poliitikoille! Loppiainen on siis erityisesti lasten juhla.

Itse sain kutsun täksi illaksi Karkkilan seurakunnan naisilta mennä puhumaan heille joulun vietosta Nicaraguassa. Joulunaika ei siis vielä ole ohi ja toivon mukaan joulumieli jatkuu koko vuoden. Hyvää loppiaista kaikille! Feliz Día de Reyes! (lausutaan dia de rejes).

Seuraava resepti löytyy täältä: http://www.hogarutil.com/cocina/recetas/postres/201012/rosco-reyes-3273....

Roscón de Reyes tradicional.

Kiitoksia Eva Arguiñanolle ohjeesta! 

Sisältö:

•1/2 kg jauhoa

•125 g sokeria

•3 munaa

•loraus sahramivettä

•30 g rommia

•loraus maitoa

•25 gr tuoretta hiivaa

•loraus vettä

•1/ tl suolaa

•150 g voita

Koristeluun:

•4 kirsikkaa

•appelsiinin kuorta

•vatkattu muna

•tomusokeria

Valmistus:

Sekoita kulhossa jauho, sokeri, munat, sahramivesi, rommi, maito, hiiva, vesi ja suola. Sekoita kunnes taikina on sileä ja kiinteä.

Kirjoitus löytyy myös täältä: Finlandeana

Lisää sitten voita ja sekoita käsin kunnes saat pallon. Peitä ja anna nousta rauhassa muutaman tunnin ajan.

Tämän jälkeen painele taas ja muotoile ympyräksi. Laitta roscónia uunipellille leivinpaperille ja koristele appelsiinikuoren nauhoilla, kirsikoilla ja jätä lepäämään noin pari tuntia.

Laita ylläri sisään ja voitele munalla. Paista uunissa 175ºC noin 15-20 minuuttia.

Ennen tarjoilua voit ripotella tomusokeria

Lisää tietoa espanjaksi: http://www.hogarutil.com/cocina/recetas/postres/201012/rosco-reyes-3273....

Syödään kahvipalana tai aamiaiseksi.

Kirjoitus löytyy myös täältä:

http://finlandeana.wordpress.com/2014/01/05/roscon-de-reyes/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Varmaan vähän parempaa kuin tavallinen pullapitko, vaikka onhan kardemummakin mainio mauste.
Niille jotka aloittavat leipomisharrastuksen tämän raseptin innoittamana, huomautan, että hiivan toimiminen kohotusaineena edellyttää taikinan nesteen olevan kädenlämpöistä.
Hyvää loppiaisen jälkeistä herkullista elämää Analle!

Käyttäjän amgs kuva

Luulin jo, että tuo resepti oli sitten niin huono, ettei se kiinnostanut paljon. :) Se Madridin kulkue oli tosi hieno. Katsoin sitä!

Kiitoksia Margareta ja samat sanat sinulle!