Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Espanjalainen paahtovanukas /Flan español

Melkein jokainen, joka on käynyt Espanjassa on maistanut tuota paahtovanukasta. Ehkä nyt joulun alla haluat tarjota jotakin erikoista ja siksi laitan tämä resepti nyt tähän. Netistä löytyy muita vaihtoehtoisia reseptejä.

Ainekset:

- 10 isoa munaa (tai 12 pientä)

- 400 gr sokeria

- 1 lt maitoa

- 1 tl vanilliinisokeria tai 2 tl vaniljaesanssia

- 2 dl sokeria tai lasillinen karamellikastiketta varten

Valmistus:

- Laita 2 dl sokeria paksupohjaiseen kattilaan miedolla lämmöllä. Kun sokeri sulaa ja vähäsen saa väriä, ota liedeltä pois ja sekoita kunnes sokeri sekoittuu kokonaan.

IMG_3576

- Pitäisi saada vaaleaa karamellia, koska jos karamelli on liian tumma, lopuksi vanukkaan maku on karvasta.

IMG_3577

- Kun se on vielä kuuma, laita karamelli uunikakkumuottiin ja lusikan avulla varmista varovasti, että koko vuoka peittyy. Karamelli on hyvin kuumaa.

- Rikko munat kulhoon ja vatkaa kunnes ne ovat sekoittuneet. Lisää sokeria varovasti ja vähitellen, ettei synny kuplia.

- Kaada maito ja vaniljaesanssi. Sekoita hyvin vatkaamatta, kunnes sekoitus on tasaista.

- Kaada sekoitus karamelisoituun kakkumuotiin. Jos haluat varmistaa, että vanukkaan koostumus on tasaista, voit siivilöidä sisällön.

- Jos kaikki ei mahdu kakkuvuokaan, voit tehdä pieniin astioihin.

- Laita kakkumuotti toiseen uunivuokaan ja lisää vettä ulomman kakkuvuoan puoleenväliin. Paista vanukkaan uunissa miedolla lämmöllä kunnes vanukas on kullanvärinen ja sisältö kiinteä (Noin 175 asteessa, 50 minuuttia).

IMG_3580

- Ota uunista pois, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Kaada tarjoiluastiaan.

- Jos vanukas on kullanvärinen, mutta ei ole vielä kiinteä, peitä alumiinifoliolla ja näin varmistat, että sen pinta ei pala.

IMG_3587

Resepti on myös Finlandeanassa.

Alkuperäinen resepti on tässä: http://www.elgranchef.com/6677/facil-flan-casero

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On kiva saada eri maiden perinneruokien ohjeita tänne.
Tässä hirvitti sokerin määrää. Eikö puolet riittäisi munamaito-seokseen?
Olen tehnyt vaniljasokeria pitämällä vaniljatankoa sokeriin upotettuna lasipurkissa. Oikea vanilja on mielestäni parempi kuin vanilliini.

Käyttäjän amgs kuva

Sokerista puoli menee karamelliin ja se yleensä valuu pois, kun vanukas on valmis. Vaniljasta samaa mieltä. Olen miettinyt, että muita mausteitakin voisi kokeilla näin joulun alla.

Itse aluksi epäilin onnistuisiko se, mutta onnistuin tuolla reseptillä, vaikka en ole mikään huippukokki. :D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä ettei onnistuisi. Täpärintä on kai se karamelli, ettei polta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen tehnyt kerran 10-munan paahtovanukkaan ja joku virhe siinä tuli kun koko homma meni pannukakuksi, mutta hyvältä se maistui niinkin... Tosin vieraani saivat tilalle vain jäätelöä kun en kehdannut tuotostani edes näytille tuoda.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten paahtovanuks voi mennä pannukakuks? Ei ainakaan tämän Anan reseptin mukaan.

Käyttäjän amgs kuva

:) En vielä tiedä vaikuttaako siihen, jos vatkaa munia vaahdoksi tai, jos vanukas on liian vähän uunissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Kun on litran maitoa,munien vatkaaminen ei paljonkaan vaikuta, kuten ei pannukakussakaan. Ainoastaan jos teet ahvenanmaalaista pannukakkua puuroon munien vatkaaminen kuohkeuttaa. Tietenkään vanukas ei pysy koossa ,ellei ole kunnolla hyytynyt.
Oletko ikinä tehnyt ternimaidosta uunivanukasta tai -juustoa.
Minä en laita siihen ollenkaan sokeria, vähän suola vain. Siihen ei tarvita munia ollenkaan. Se on minulle suurta herkkua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Ainakin joidenkin reseptien mukaan ahvenanmaalaiseen pannukakkuun valkuaiset vatkataan erikseen. Kuten kohokkaaseenkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen niin taitava:) Niin, siitä tuli sentin paksuista, ja likilaskuisuus oli jo uunissa selvästi havaittavissa. Minun käsitykseni mukaan paahtovanukas on tunnetusti vaikea tehdä juuri siksi sitä pidetäänkin taitoa vaativana jälkiruokana. Täytyypä koettaa seuraavaksi Anan reseptiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Arvelisin, että puhut kohokkaasta, sitä en ole juuri harrastanut, mutta siinä tehdään ensiksi valkokastike, jota maustetaan halutulla tavalla, siihen erittäin hyvin vatkattu munavaahto sekoitetaan. Se lässähtä ellei munat ole riittävästi vatkattu, jos taikina seisotetaan ennen uunin laittoa, tai jos uunin luukkua avataan ennen aikojaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Niin italialaisissa kuin espanalaisissa keittiössä jälkiruoissa sokeri, hydraatit jne. ovat sellaisessa merkityksessä, että huh, huh. Voisin maistaa tuosta kokeeksi lusikallisen puolikkaan ja kaksi kuivaa lusikallista sherryä.
Kaunis ja oikein tehty, mutta ?

Käyttäjän amgs kuva

Onhan espanjalaisessa keittiössä myös niitä "macedonias" eli hedelmäsalaatit. Ravintoloiden ruokalistoilta löytyy myös "frutas de tiempo" eli sesonkihedelmät. Taisi Berlusconikin erehtyä yleistyksissä suomalaisesta keittiöstä. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hedelmäsalatti onkin loistava jälkiruokaa, varsinkin terästettynä lorauksella likööriä ja lisukkeeksi halvakerma.

Jotu Karjalainen

Hienon näköinen vanukas mutta onpa sulla puhdas uuni..

Käyttäjän amgs kuva

Voi ei, mietin vain havannoida jotenkin kuinka vuokien kanssa tulee toimia. :)

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Espanjassa asuessa ihmettelin, kun paino lisääntyy, vaikka kävin pitkillä kävelylenkeillä koiran kanssa ja pelattiin säännöllisesti sulkapalloa.
Vaimo sen sitten keksi. Ei sitä joka aterian yhteydessä tarvi ottaa flania jälkiruoaksi.
Hoksasin, että se on miltei jokaisen ravintolankin jälkiruokalistalla ja minä ostin niitä valmiina kaupasta.
Ne on myös helppo välipala, mutta melkoinen kaloripommi. Siitä se johtui, että Marimekon raitapaidastakin irtosi nappi.
Flan on herkku, mutta kohtuudella:)

Pääsen pian paikanpäälle maistelemaan Franceskan tekemiä flaneja. Ne ovat aivan erilaisia kuin kaupasta ostetut. Rakkaudesta ruokaan periaatteella.

Käyttäjän amgs kuva

Olet siis melkoinen flanin ystävä! Jos vaikka toisit meille Francescan ikioman reseptin;). Joka tapauksessa, Buen viaje!

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Minä lupaan kysyä reseptiä, vaan hän on tarkka omistaan. Voihan tietysti olla niinkin, että saan 3 - 6 tuntisen esitelmän miten flaneja voi ainoastaan valmistaa.
Voisi tietenkin käyttää pientä jekkua ja pyytää kummityttöä 6v. kysymään, niin tulos on varmasti paperilla:)

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #18

Ok. :) Kunhan saat sitä hetkkua taas!