*

Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Pääsiäinen

Kristittyjen kopioitu joulu

Mithralaisuus syntyi 4000 vuotta sitten (kuva).

Mithran syntymäpäivää vietettiin 25.12. 

Beetlehemin tähti: Mithralaiset tietäjät kokoontuivat joka vuosi Voiton vuorelle odottamaan maailman kuninkaan syntymistä. 

Neitseellinen syntymä: Iranissa on järvi, missä uskottiin säilytettävän Zoroasterin siemennestettä. Neitsyet kylpivät järvessä ja tulivat raskaaksi

-> tarina neitsyn Marian neitseellisestä synnyttämisestä.

Paska on laajalle levinnyt

Viime sunnuntaina vietimme täällä Udmurtiassa kristikunnan suurta juhlaa pääsiäistä, kuten kaikissa ortodoksisen kirkon vaikutuspiirissä olevissa maissa, joissa on kirkolla käytössä juliaaninen kalenteri. Pääsin viettämään sitä tällä kertaa itse Nikolaj Bajterjakovin kotikylässä Varzi-Jatšissa Etelä-Udmurtiassa.

"Jumala on kuollut" - vai onko?

Preussilaisen ateistin Friedrich Nietzschen (1844-1900) päätelmä Jumalan kuolemasta saa aidoimman merkityksensä pääsiäisen tapahtumissa. Pari tuhatta vuotta sitten pitkänäperjantaina Jerusalemin liepeillä ristillä todellakin kuoli Jumala. Ei siis pelkkä ihminen.

Tämä oli mahdollista ensimmäisen joulun tapahtumien takia. Tuolloinhan Jumala tuli ihmiseksi: Betlehemin tallissa syntyi ainutkertainen persoona, joka on olemukseltaan jumalinhimillinen. 

Pääsiäispäivän tuhkamunat

Tuntuu siltä, että tänä pääsiäisenä sää on muokkautunut pääsiäisen kristilliseen kertomukseen. Eilen lauantaina ja varsinkin perjantaina sää oli synkkä.

Eilen lauantaina monissa paikoissa poltetiin pääsiäiskokkoja, mutta me vasta tänään. Siihen meni koko aamupäivä. Perinteeseemme kuuluu paistaa makkaroita. Tänä vuonna paistoimme myös munia, söimme siis tuhkamunia ja ne olivat todella maukkaita.

Suomalainen pääsiäinen Australiassa

# Pääsiäinen on Australian suomalaisten suuri yhteinen juhla. Silloin pidetään Suomi-Päivät. Ne ovat tällä kertaa 50-vuotisjuhlat. Tämä toiminta alkoi v. 1966. Juhlat pidetään Brisbanessa.

Hyvää Pääsiäistä!

Monet ihmiset jotka onnistuvat välttämään vaikean sairastumisen pitkään eivät ymmärrä sairastuneita henkilöitä, etenkään kun kyse on mielenterveydellisistä häiriöistä.

Liian moni unohtaa, että moni mielenterveyskuntoutuja on itse asiassa traumatisoitu jo varhaisessa vaiheessa ja siitä kuntoutuminen ei kaikilta onnistu, koska yhteiskunnassa ei riittävästi tueta hyvää kuntoutumisilmapiiriä.

Kristittyjen pääsiäinen kopio mithralaisuudesta 3

Mithralaisuus juontaa alkunsa jo 4000 vuoden takaa, kuva 2. Mithralaisten suuri juhla oli kevätpäiväntasauksen aikaan, jolloin juhlittiin Mithran kuolemaa ja ylösnousemusta. Mithran kuva vietiin symbolisesti kolmeksi päiväksi luolaan, josta se tuotiin ulos elävänä, mutta kristityt ottavat näytelmän todesta. Risti oli Mithralainen auringon symboli. 

TwiaCrucis ja pääsiäinen

Elämme pääsiäisaikaa eikä juhla todellakaan ole ohi, vaikka moni meistä onkin palannut arkeen. Pääsiäisaika kestää toukokuulle, helatorstaihin saakka. Juhlikaamme siis!

Juhliin valmistaudutaan eri tavoin. Pääsiäiseen valmistaudutaan paastonajalla ja erityisesti hiljaisella viikolla. Tänä vuonna viikko ennen pääsiäistä oli minulle erilainen siinä mielessä, että olin mukana twitterin ristintiellä eli TwiaCruciksessa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä