Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Viha

Loukkaavat postilaatikot

Moni on varmaan huomannut, miten entinen Iso-Britannian ulkoministeri Boris Johnson kiinnitti huomiotamme loukkaaviin postilaatikoihin. Tosin oikeistolaisena Johnsonilla oli väärät silmälasit, väärä näkökulma, asiaan. Oikestohan tarkoittaa useinkin vääristöä.

Suomessakin muutamien suomalaisten postilaatikot saattavat loukata yli miljardin ihmisen vähemmistöä. Kun suvaitsevaisina otamme nollatoleranssin suvaitsemattomuuteen, meidän täytyy tehdä tälle ongelmalle jotain.

Tunnereaktioon liittyy aina tunteet!

Henkilöllä nousee nähdäkseni tunteet pintaan vain jos henkilöllä on joko välittäviä rakkaudellisia tunteita tai vihan tunteita toista henkilöä kohtaan. Kokemukseni mukaan ylilyöntejä voi tulla myös henkilön rakastamia henkilöitä kohtaan, etenkin jos palaute rakkauden kohteelta on kieroa ja epäsuoraa.

Rakkaudesta vihaan

Viha ei ole rakkauden vastavoima, vaikka vihaamalla rakkaus kuolee. Rakkaus on ensisijainen tunne ja se voi alkaa kahden ihmisen välille täysin vailla ilman selviä ja helposti määriteltäviä syitä.


100 prosenttista vihaa?

 

Viha on puolestaan sekundäärinen eli toissijainen tunnereaktio, joka johtuu jo olemassa olevasta tunteesta kuten kateudesta tai pelosta. Joskus viha voi aiheutua myös vääristä käsityksistä ympäröivän todellisuuden suhteen ja tällöin puhutaan psykoottisuudesta.

 

Julkaise syötteitä