Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Mikä on pääsiäisherkkusi?

  • Mämmi.
    Mämmi.

Kun olin pieni mummollani oli pääsiäisenä tapana herättää meitä lapsia pääsiäiskulkuisiin varhaisaamuna. Hän oli hyvin uskovainen ja ”abuelitalleni” ei vain voitu sanoa ei. Hän innostutti ja samalla komensi  topakalla äänellä.

Nykyisin katson videoita Nicaraguan ja Espanjan pääsiäiskulkueista ja muistelen lämmöllä isoäitiä, joka kuoli yhtenä pitkänä perjantaina silloin kun Nicaraguassa sodittiin. Hän sairastui ja kuoli. Silloisen hirmuhallinnon sotilaat tulivat isoäidin arkkua katsomaan. Epäilivät, että isoäidin sijaan arkussa olisi sandinistisia sissisotilaita. Pääsiäinen on kuoleman, kärsimysten, mutta myös riemun juhla.

Pääsiäisenä emme saaneet juosta emmekä huutaa kovalla äänellä.

Kaikki katolilaiset eivät ole niin uskovaisia kuten isoäitini ja moni menee kirkon sijasta uimarannoille viettämään perheensä kanssa kokonaisia päiviä. Rannoilla laitetaan ruokaa, juodaan ja pidetään hauskaa. Sama ilmiö toistuu kaikissa katolisissa maissa.

Jos jossakin pääsiäinen näkyy kaikkialla, niin keittiössä. Lihaa ei saanut pääsiäisenä syödä ja siksi pääsiäisenä ruoat olivat toisenlaisia kuin muulloin. Nicaraguassa pääsiäisenä hedelmät ja kalat ovat keskeisiä. Nyt monissa pihapuissa on hedelmiä, kuten mangoja, luumuja, appelsiinia, jne. Hedelmistä tehdään jälkiruokia ja kalasta pihvejä ja soppaa.

Tänään totuudesta tai ei, kaupat olivat Suomessa täynnä asiakkaita. Katsoin ympärilleni yrittäen hahmottaa miten pääsiäinen näkyy. Paitsi koristeissa kuten pajun oksissa ja kauniissa kukissa pääsiäinen näkyy keittiössäkin.  Jokaisella on varmasti sellainen pääsiäisherkku, joka toistuu joka vuonna. Minulle sellainen on mämmi. Ulkonäkö usein pettää, sanotaan ja se pätee mämmin kanssa.

Mikä on pääsiäisherkkusi?

Espanjaksi: ¿Cuál es tu plato predilecto en Semana Santa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kiitos Ana-Maria, kiehtovista, lapsuudenaikasista muisteloistasi.

Lapsuutemme muistot elävät vahvoina meissä ja kuinka ollakaan, juhlapyhinä, nuo muistot aina palaavat.

Uskonnot ja kulttuurit tuovat omat värinsä pääsiäiseen.

Suomessa, lapsuuteni pääsiäisiin kuului aina mämmi. Äitini valmisti sen itse ja paistoi isoisäni valmistamissa roveissa (koivun kaarnasta valmistettu tuohkonen)!

Muistan aina, miten sen viimeisen roveen seinämiä kaavittiin kilpaa.

Meillä ei ollut kananmunaperinteitä. Eikä lampaita tapettu pääsiäisruuaksi.

Me lapset, toimme pajunkissat maljakkoon. Joskus, sukulaisemme, toivat käydessään narsisseja.

Nykyisin ostan aina juuri sen näköiset narsissit, joita he toivat.

Niissä narsisseissa pääsiäinen alkoi elää.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitoksia muistoista! Onko se nyt niin, että mämmi on myös lempiherkkusi?

Paras mämmi mitä itse olen maistanut on yhden nurmijärveläisen ystävän tekemä. Hän kutsui maistamaan ja laittoi siihen kermaa ja sokeria ja sanoi, että kaupan mämmi on toisenlaista. Hän oli oikeassa.
Hyvää pääsiäistä sinulle!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kiitos, samoin - parhainta pääsiäisen aikaa!

En voi sanoa, että mämmi on pääsiäisen lempiherkkuni. Se nyt sattuu vaan olemaan ainoa pääsiäisen jälkiruoka, jota arvostan.

Pashat kuuluvat orthodoksiseen perinteeseen ja toki voin yhden pashan syödä, mutta ei se sisälly lempiherkkuhini.

Totuus: minulla ei ole mitään erityistä pääsiäisen lempiherkkua!

Lapsuuteni maatilalla kasvoivat pienet karitsat. Yksi karitsa oli kuollut, jonka hautajaiset järjestin kylän lapsille. Lauloimme ja minä siunasin.

En pysty syömään karitsan lihaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ajattelin nyt kokeilla kerrankin lampaasta lihamureketta inkivääreineen sun muine mausteineen. Kylmää omatekoista minttukastiktta ja oikein tehtyä tsatsikia. Lampaan lisäksi punaista lihaa vieroksiville on tarjolla kalkkunaa paistettuna, viime kesän Siikli perunaa pakkasesta ja tietenkin korvasienikastiketta.

Jälkiruuaksi mämmisuklaajäätelöä.

Käyttäjän amgs kuva

”Jälkiruuaksi mämmisuklaajäätelöä.” Teetkö itse ja miten? Se kuulostaa herkulliselta!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Savustettu karitsanviulu (itse savustettu), se on minulla viime syksyltä varattuna pääsiäiseksi. Ostan vuosittain karitsanruhon siinä loppusyksystä tutulta lampurilta. Se on oikeata laidunkaritsaa ja aina todella maukasta. Valkosipulia ja rosmariinia käytän runsaasti maustamiseen ja savustan sitä n kuusi tuntia hyvin matalalla lämmöllä ja kun sisälämpötila lihassa on 70astetta, herkku on valmis.
Siis kaikesta huolimatta, minun pääsiäisherkkuni on juurikin tämä savustettu lampaanpaisti.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Lampaan kare voimakkaasti valkosipulilla ja mintulla maustettuna paistinpannulta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Onhan sitä minulla Heikki tuolla pakastimessa ja sen mintun unohdin; sopii karitsanlihaan mainiosti. Se vaan on tässä hankaluus kun tuo teurastamo ei enää kuin raakapaloittelee (hinta), kareet pitäisi luusahalla erotella.
Minähän ratkaisin ongelman, hankin vannesahaani ns paloitteluterän ja se toimii hienosti. Ei tarvitse kuin pakastaa ja sitten hienopaloitella tarvittavat osat mm karitsan niska kiekoiksi, ribsien teko jne, sillä sujuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä syön suklaamunia, ja se kyllä näkyy :)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#9 Suklaaksi muuttuneet munat ovat pääsiäisherkkua! Saattavat olla terveellisempiä kuin ne ehdat kananmunat - ainakin kolesteroliarvoja ajatellen!

Suklaa aiheuttaa riippuvuutta, joskus myös kertyy vyötärölle, onnettomuudeksi, ei kukkarolle:))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Suklaata terveydeksi!
Suklaa voi olla hyväksi ja edistää terveyttä. Tumman suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta siitä saataisiin riittävästi terveyteen vaikuttavia antioksidantteja.

Lisäksi palvattua lampaanviulua:

Vain runokirja, viiniä ja leivänpuolikas
ja lampaanreittä kappale - ja kaksin kerallas
kedolla, tuttu tuttavin, tulppaaniposkinen!
- Ken valtikkaansa vaihtaisi ei siihen kuningas?

(Omar Khaijam)

http://www.kauneusjaterveys.fi/treeni-ravinto/ruok...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

"Tumman suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta siitä saataisiin riittävästi terveyteen vaikuttavia antioksidantteja."

Eikö saman asian aja jos syö tuplamäärän 35-prosenttista suklaata?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #13

Kaikista suklaamunista pidän eniten Mignonin munista. Kuvittelin, että siinä oli paljon suklaata, mutta näin ei ole!
"– Mignon-munien massa ei ole suklaata, vaan nimensä mukaisesti Mignon-massaa. Munissa ei ole tarpeeksi kaakaota, jotta sitä saisi kutsua suklaaksi. Massa koostuu pähkinöistä, manteleista, kaakaomassasta, sokerista ja kaakavoista. Koska kaakaomassaa ei ole tarpeeksi, se on direktiivien mukaan Mignon-massaa, kertoo Majlen Fazer, kuuluisan suklaasuvun neljättä polvea edustava kaakaoasiantuntija kertoi Makuja.fi:lle huhtikuussa 2014."
https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/ties...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Kas tässä Ana kun niistä pidät, satuin huomaamaan:

makuelämyksen saa, kun Mignon-munaa paistetaan uunissa. Tuloksena on täydellinen jälkiruoka erityisesti vaniljajäätelön kanssa: kun sulanut ja hieman lämmin täytemassa kohtaa kylmän vaniljajäätelön, elämältä ei siinä, pienessä hetkessä kaipaa yhtään mitään muuta.

Paisto-ohje linkissä.

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-200000...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Itse en noteeraa pääsiäistä muuten kuin että puhelimet eivät työasioissa soi ja tuntuu ettei mitään voi tehdäkään kun ketään ei saa kiinni. Yrittäjälle vähän kuin loma.

No kuitenkin nyt kun sukuloimaan mennään, tämän vuoden pääsiäisateriaan kuuluu kylmäsavustettu haukifilee sekä hirvenpaisti rosmariiniperunoilla. Mukula panee sitten illalla lakin sängyn alle ja yön aikana pääsiäiskukko on muninut siihen jotain, kuten pääsiäismunan ja -rakeita sekä mahdollisesti Legoninjalehden.

Mämmi aiheuttaa minussa hylkimisreaktion: pahanmakuista tahmaa joka tarttuu kitalakeen ja pahemmaksi asian tekee jos siihen panee rasvaista kermaa ja sokeria. Teelusikallinenkin on liikaa. Yök.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mämmihalut menivät pienenä mummolassa kun sitä valmistettiin eikä se valmistusaikainen haju hivellyt makuhermoja. Syön kuitenkin nykyään joskus vähän ja juurikin kerman ja sokerin kanssa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Se mämmi; sanon kerran syödyksi, pelkkä optinen havainto.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tiedä sitten tuleeko olemaan herkku mutta paraikaa ehtoisa emäntäni kyökin puolella valmistaa pashaa, huomenna kuulemma sitä vasta saa maistaa.

On minulla pashasta aikaisempaakin kokemusta. Viitisenkymmentä vuotta sitten silloisen tyttöystäväni kotona pääsiäisen aikaan söin. Oli äitinsä kreikkalaiskatolinen ja pasha kuului pääsiäisperinteeseen. Hyvää se oli, toki olosuhteet kai myös vaikuttivat asiaan.

Omaksi päsiäisperinneruuaksi saattaa muodostua kuorineen keitetyt puikulaperunat, voissa paistettu nieriäfile kermaisen herkkutattikastikkeen kera. Ensimmäisen kerran oli nyt tämä ateriakokonaisuus mutta oli niin hyvää että saatan taas ensi pääsiäisenä valmistaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvin maustettu ja uunissa paistettu lampaanliha ja hyvä kastike sekä keitetyt siiklit. Salaattiakin söisin niiden kanssa, mutta kuuluu kiellettyjen listalle kuten kaikki muukin tuore.
Mämmi on hyvää. Lapsuudessa isoäitini teki sitä itse. Samanlaista ei saa kaupasta. Nykyiset mämmit ovat liian makeita niinkuin monet valmiit jälkiruoatkin. Kermaa mämmin kanssa, ei sokeria, valmis vaniljakstikekin on liian makeaa.
Hyvä seura tietysti kruunaa pääsiäisen herkkuhetket.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olisin aika vahvasti sitä mieltä, että karitsanpaisti n 70asteiseksi savustettuna (runsaasti valkosipulia, uunipaistiakaan en tuomitsisi), kylkiäiseksi metsäsienikastiketta ja juureksia; lanttua, naurista, porkkanaa. Perunaa en juurikaan elokuun jälkeen syö. Kaali, puolukkasalaatti on myös hyvä lisuke.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Uunissa paistaessa voi samalla kypsentää perunanpuolikkaita sekä porkkanoita uunipellillä (lihaliemessä), miksei muitakin juureksia.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olisin aika vahvasti sitä mieltä, että karitsanpaisti n 70asteiseksi savustettuna (runsaasti valkosipulia, uunipaistiakaan en tuomitsisi), kylkiäiseksi metsäsienikastiketta ja juureksia; lanttua, naurista, porkkanaa. Perunaa en juurikaan elokuun jälkeen syö. Kaali, puolukkasalaatti on myös hyvä lisuke.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kuinka voikaan olla että unohdin lapsuuteni mämmin, herkun vailla vertaa. Eikä se ollut mitä hyvänsä mämmiä vaan naapurin maalaisemännän, Tyyne tädin laittamaa. Koivun tuohesta tehdyissä roveissa hän sen yksiön kokoisessa leivinuunissa paistoi. Päälle kaadettiin rasvaisen tinkimaidon (sekin Tyynen omilla kätösillään lypsämää) päältä kummattua runsasrasvaista kermaa ja lopuksi silattiin annos paksulla kerroksella hienoa sokeria. Oli siinä makua ja juhlan tuntua toden totta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuosta Matin kommentista, nieriää, tuli vain mieleeni; olettekos koskaan maistaneet ahventa savustettuna, suolet ja kidukset poistettu, vatsaonteloon merisuolaa, tuoretta tillisilppua, nokare voita/kala, sitruunan lohko kalan sisään ja kalat selälleen savustumaan, ainakin minun suussani maistuu taivaallisen hyvältä, varsinkin kun kala on omaa pyytämääni ja silloin siihen tulee erityinen onnistumisen maku.
Sopisi pääsiäisruuaksikin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Riisinkeittovinkki jos vaikka kokkaa kanaa: kurkumalla keitinvedessä voi värjätä riisin keltaiseksi. Annoksesta riippuen siinä ± teelusikallinen.

Petri Hämäläinen

Entinen baski pomoni laittoi kerran kiirastorstaina töissä aamulla meiliä että nyt ois lammaskakkua (Lammele, gateau d’agneau, gateau pascal) tarjolla keittiössä.

Ajattelin että kaikkea ne katolilaiset mutta että aamulla lammasta kakussa?!

https://www.recettes-alsace.fr/lammele-agneau-pascal/

Käyttäjän amgs kuva

Mielenkiintoista! Tänään, pääsiäissunnuntaina, saa syödä lihaa. Ennen vanhaa lammasta teurastettiin. Lammas piti olla joulun alla syntynyt karitsa.
Linkin taikinan resepti on melkein sama kuin täytekakun.

Tämän blogin suosituimmat