Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Punaisesta tuvasta ja perunamaasta

  • Punainen tupa.
    Punainen tupa.

Melkein aina mietin aiheita mistä kannattaisi kirjoittaa Suomesta espanjankieliseen blogiin. Tänään ajoimme Nurmijärven ja Tuusulan maisemissa. Palojoella ja muuallakin oli niitä punaisia tupia. Mietin miksi sanotaan, että suomalaisten unelma on se punainen tupa ja perunamaa. Epäilen, että tänä päivänä moni suomalainen ei enää unelmoi punaisesta tuvasta ja perunamaasta vaan hyvin varustetusta talosta ja lähiruokakaupasta, tai muusta.

Päätin etsiä tietoa tuosta unelmasta netistä. Löysin runoja ja paljon kuvia punaisista tuvista, talon myyntiesitteitä ja niin edelleen. Sen sijaan sanonnan historiasta ei löytynyt paljoakaan tietoa. Löytyykö täältä tietoa, vinkkejä ja mielipiteitä aiheesta? Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tietämäni mukaan sanonta "Punainen tupa ja perunamaa" on vanhempi kuin tämä maa. Se on asia joka siintää mielessä ihmisellä, kun asiat eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla tai ovat huonosti. Nyt suomalaiset paljon koulutettuina ja hyvinvoivina ihmisinä haaveilevat useammin luksuksesta. Tosin tuolla sanonnalla on yleispätevä vaikutus eikä sillä tarkoiteta nykyään enää nimenomaan punaista taloa ja perunamaata, vaan ehkä omakotitaloa ja pihamaata, asunto-osaketta ja puistoa tai maalaistaloa ja laidunmaata yms. Toiveet ja haaveet ovat päivittyneet kehityksen myötä.

Käyttäjän amgs kuva

Tarjalle kiitoksia kommentista! Mihin perustuu väite, että sanonta olisi vanhempi kuin tämä maa vai onko tunne, että näin olisi ollut kautta aikoja? Onko sanonta syntynyt punamullan yleistymisen myötä? Ruotsissa punamulta yleistyi keskiajalla. Mielenkiintoista!
https://fi.wikipedia.org/wiki/Punamulta

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hyvä löytö historian tiedoista, että punamultaa on ollut jo keskiajalla Ruotsissa. Suomi oli tuolloin osana Ruotsinmaata. Varmaan tämäkin on sitä yhteistä menneisyyttä Ruotsin kanssa. En tiedä, miten sanonta menee ruotsiksi.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Yritin löytää rallatusta "punainen tupa ja perunamaa" ruotsiksi, mutta en googlen avulla löytänyt. Onkohan kyse siitä, että se on ollut aikoinaan Ruotsista Suomeen muuttaneiden kaihoisa muistovärssy, kun he ovat kaivanneet entiseen kotimaahansa, punaisten tupien maahan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Löysin vuoden 1913 Pääskysestä kansalliskirjaston digiaineistosta tällaisen:
Uusi vuosi onnen tuokoon!
Luoja kalliin rauhan suokoon!
Nimipäiväkorttiin lauseeksi:
Onnea, onnea, onnea vaan!
Punainen tupa ja perunamaa

allekirjoituksena Kultapiisku, Huithapeli

Joskus puhuttiin myös siitä, että oli halu asua omakotitalossa järven rannalla.
Unelmat ja toiveet muuttuvat siinä missä yhteiskuntakin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eilen illalla tuli mieleeni punamultamaali, joka on vanha talojen maalauksessa käytetty aine. Sitä valmistettiin itse. 1700-luvulla kehittyi nykyisinkin käytetty valmistustapa: käytettiin ruisjauhoa, punamultaa, rautavihtrilliä ja vettä. Perusainesten joukkoon lisättiin joskus esimerkiksi tervaa, vernissaa tai suolaa. Samalla maalin käyttö yleistyi, mutta tavanomaiseksi pintakäsittelytavaksi se nousi vasta 1800-luvun kuluessa.

Ilmeisesti meille tuli Ruotista tuo punaiseksi maalaamisen idea. Raaseporissa on paljon punaisia tupia, joissa on tummat ovenkarmit ja ikkunanpielet. Toinen muoti on ollut maalta ne valkoisiksi.

Käyttäjän amgs kuva

Myös ihanassa Kristiinankaupungissa on niitä punaisia taloja.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Monikohan muuten tietää mitä on rautavihtrilli? Muutama vuosi sitten kun varasto loppui, menin paikalliseen maalikauppaan kysymään. Tyttö sanoi, en edes tiedä mitä se voisi olla.Sitten tuli paikalle ikäiseni mies ja sanoi, kyllä sitä löytyy joku kilo. Toi ja ostin koko kaupan varaston; 4,5kg. Sillä muuten saa sahatun puun aivan antiikkiharmaaksi. Linnunpönttöjä kun tein myynttiin, käsittelin sillä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyse lienee tosiaan ruotsalaisesta unelmasta punamullan varhaisajoilta. Nauris ja lanttu vaihtuivat perunaksi joskus 1700-luvulla:

https://www.youtube.com/results?search_query=en+röd+liten+stuga

Käyttäjän amgs kuva

Kiinnostuneille, tässä linkki espanjankieliseen kirjoitukseen aiheesta: https://descubriendosuomi.blogspot.fi/2018/02/una-...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset