Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Vuodenvaihteen uskomuksista ja toiveista

 • Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta!
  Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta!
 • Tinan valaminen on jäämässä historiaan.
  Tinan valaminen on jäämässä historiaan.
 • Myös katsojille suositellaan suojalaseja.
  Myös katsojille suositellaan suojalaseja.
 • Piparkakkutalo 2017.
  Piparkakkutalo 2017.

Espanjankieliseen blogiini on tullut taas kiitosviestejä kirjoituksista. Aina kun saan palautetta innostun kirjoittamaan lisää Suomesta.

Kirjoitin suomalaisista uudenvuoden uskomuksista, uudenvuoden lupauksista ja Helsingin kaupungin uudenvuoden juhlinnasta. Käänsin juhlaohjelman espanjaksi, koska päivällä huomasin, että Venäjältä oli käyty blogiani lukemassa!  Arvelen, että moni matkustaa nyt Suomeen ja etsii ajankohtaista tietoa Suomesta espanjaksikin. Olen kirjoittanut vapaaehtoisesti Suomen asioista jo useamman vuoden ajan ja paras palkinto on huomata, että lukijat pitävät sisällöstä.

Uskomuksista ja toiveista

Kuulemma ennen vanhaan Suomessa avattiin ikkunoita, jotta kaikki murheet lähtisivät pois omista taloista. Ennen vanhaan uskottiin myös siihen, että jos uudenvuodenaaton saunan jälkeen heitti saunavihdan tai vastan talon katolle, vihdan asento kertoisi tulevasta vuodesta. Tunnetuin suomalainen uudenvuoden uskomus liittyy tinan valamiseen. Tänä vuonna monissa kaupoissa ei ole ollut tinaa myynnissä koska maaliskusta lähtien laki kieltää sen. Sosiaalisissa medioissa moni suomalainen kyseenalaistaa päätöstä ja sitä, että voiko lyijy olla haitallista ympäristölle. Se asia pitäisi olla jo itsestään selvä. Moni kehottaa nyt käyttämään tinan sijasta mehiläisvahaa tai steariinia.

Espanjakielisissä maissa tinan valaminen on ollut tuttu asia, mutta on myös olemassa muita mielenkiintoisia uudenvuoden perinteitä, kuten espanjalaisten 12 onnirypälettä, chileläisen linssikeitto, joka tuo taloudellista menestystä. Argentiinalaiset käyttävät vaaleanpunaisia alusvaatteita, jotka muka toisivat onnea rakkaudesta. Moni uskoo myös siihen, että jos uudenvuodenaattona ja -päivänä kulkee kadulla matkalaukku kädessä, pääsee matkustamaan!

En pidä lupauksista, koska lupauksia ei tehdä rikottaviksi. Onhan minulla kuitenkin pari toivetta, että kaikki olisivat ystävällisiä toisille ja että, hyvät haltiattaret antaisivat kaikille työttömille ja yrittäjille töitä ja toimeentuloa. Muuta ei taida nyt tässä tilanteessa auttaa… Noh, ehkä se kansalaisaloite

Kiitoksia kaikille kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta!

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: Pasar la Nochevieja en Finlandia

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos Ana, ja samoin! Kaappiin varastoimalleni tinalle oli kysyntää.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos, Seija! Me Naiset -lehdessä on hyviä vaihtoehtoja tinalle.

https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/uu...

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Aika hyvä video, mutta miksi sitä kutsutaan sokeritinaksi? :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Kaiketi siksi että valmistetaan sokerista. Liimasin jouluksi piparitalon rungot kokoon pannussa sulatetulla sokerilla enkä polttanut ainuttakaan sormea. Hunajapurkki oli varmuuden vuoksi "ensiapuun" vieressä, kuuman sokerin kanssa kun pitää olla varovainen.

Usarin etusivulla on mehiläisvahaohje tinan korvikkeeksi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238354-tinat-kiel...

PS. Piparitalon kokoaa helpoimmin sokerilla, ja kuivuu nopeasti:

Sulatettu sokeri on parasta liimausainetta. Sulata sokeri hitaasti valurautapannussa. Kun sokeri alkaa kuplia ja on vaaleanruskeaa, se on valmista. Pidä sokeri pehmeänä miedolla lämmöllä, mutta varo, ettei se pala. Muista, että sokeri on todella kuumaa! Kasta osa kerrallaan sokeriin, paina osat yhteen ja odota, kunnes sokeri on kovettunut.

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/piparkakkut...

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #12

Piparitalon kokoaminen ei ole kovin helppo homma ja sokeri kovenee nopeasti. Tänä jouluna lapset laittoivo maitoa ja se kinuski toimii aika hyvin!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Millainen kinuski Ana? Kokosin pikkuosat sokerikuorrutteella ettei näpit palaneet.

PS. Linkki ei toiminut, kokeilen uudelleen, mutta Oetker valkoinen sokerikuorrute

http://www.oetker.fi/fi-fi/tuotteet/koristelu/valk...

PS. Olen yleensä tehnyt sen sokerikuorrutteen itse, mutta kun ei ollut tarpeeksi tomusokeria niin eikun miniän tuubista.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #14

Lapsista isoin sulasi sokeria kattilassa normalisti, kuten selitit, mutta siihen h'n laittoi maitoa ja se liima toimii hyvin. Nyt laiton kuvan pirparkakkutalostamme.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Joulun jälkeen namiakin syötäväksi tarkoitettu kuten aina meilläkin, ja ennen naapurienkin lapset osallistuivat piparitalon purkutöihin. Löysin melkein samat karkitkin kuin kauan sitten väsättyihin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvää Uutta Vuotta Ana. Eksoottisin uuden vuoden juhla, jossa olen ollut oli Malesiassa Helmikuussa 2002. Perhe, jossa vietimme osan päivästä, tarjoili pikkuleipiä ja mehua naisille. Miehet joivat olutta keittiössä ja pelasivat korttia. Kiinalainen isoäiti jakoi jokaiselle punaisen kirjekuoren. Sen sisällä oli rahaa ja minulla tuo raha on yhä jäljellä muistona.

Kotimaiset uudet vuode ovat tuttuja. Ehkä niistä ei osaa samalla tavalla kertoa kuin sinä teet.

Käyttäjän amgs kuva

Arvaten tuo raha on arvokas asia. Isoäiti luopui omasta rahasta.

Muuten, vasta eilen, kun ryhdyin lukemaan suomalaisista uudenvuoden perinteistä luin ikkkunoiden avaamisesta ja muistin, että Kuubassa heitetään ämpärillinen vettä kadulle. Näin heitetää kaikki vanhan vuoden huonot asiat ja huolet pois! Sama ajatus, mutta eri toteutus. :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hauskaa miten haluamme luoda uskoa hyvää eri tavoin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Feliz año nuevo 2018 Querida Ana.

Käyttäjän amgs kuva

Olalá Ari! Gracias por ese hermoso deseo en castellano y mis mejores deseos de que tengas un exitoso año 2018.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tämäkin liittyy vuoden vaihtumiseen, ja uudistumiseen sen myötä, vaikkakin projekti on melko lyhytaikainen: tipaton tammikuu.

Mutta kuka malttaa viettää tipatonta juuri v. 2018, kun marketit huomisesta alkaen ovat vahvaa olutta väärällään?

Käyttäjän amgs kuva

Ehdottomasti hyvä tavoite tuo ja toivottavasti moni jaksaa viettää tipatonta elämää. Ei ole pakko juoda eikä olla juomatta. Tämä on vain elämä ja lyhyt sellainen. Toki parasta olisi viettää elämänsä hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin henkisesti.

"Mutta kuka malttaa viettää tipatonta juuri v. 2018, kun marketit huomisesta alkaen ovat vahvaa olutta väärällään?" Toivottacv

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset