Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Meksikon Uuno Turhapuro

  • Uuno Turhapuuro ja Cantinflas. Kuvat ovat Wikipediasta.
    Uuno Turhapuuro ja Cantinflas. Kuvat ovat Wikipediasta.

Halusin kertoa espanjaksi yhdestä merkittävästä suomalaisesta kulttuuripersoonasta ja päädyin siihen, että parasta olisi kertoa Vesa-Matti Loirista. Loiri on monipuolinen ja rakastettu lahjakkuus. Hänen työstä ei löytynyt tietoa espanjaksi.

Olisi ollut virhe kertoa Loirin työstä kertomatta hänen roolista Uuno Turhapurosta. Miten voisi kertoa espanjankielisille millainen on Pertti ”Spede” Pasasen luoman ja Loirin tulkitseman hahmon huumori. Huumori on haastava laji ja minulle rakas Uuno Turhapuro voi olla jollekulle muulle ihmiselle hermoja koetteleva hahmo.

Muistin, että yksi Meksikon lahja espanjakieliselle maailmalle on Cantinflas. Cantinflas on Mario Fortino Alfonso Moreno Reyesin työn tulos. Myös Moreno oli lahjakas ja rakastettu, kuten Loiri. Mario Moreno voitti kultaisen maapallon vuonna 1956.

Cantinflasin ja Uuno Turhapuron välillä on eroja, mutta myös paljon samanlaisia piirteitä. Turhapuron ulkonäkö on paljon epäsiistimpi kuin Cantinflas. Molemmat hahmot rakastavat naisia. Turhapuro on naimisissa, mutta Cantinflasta en ole varma. Molemmilla on kuitenkin jatkuvasti haku päällä.

Turhapuro ja Cantinflas rakastavat ruokia. Turhapuro on vain niin laiska, kun taas Cantinflas yrittää kaiken tavoin saada muutamaa pesoa. Cantinflas ja Turhapuro ovat verbaalisia lahjakkuuksia. Cantinflasin kieli on niin monipuolinen, että sitä on välillä jopa hankala kääntää eri kielille. Cantinflasin elokuvia tehtiin noin 50 ja hahmo sai tähtensä Hollywood Walk of Fame – kävelykadulla. Cantinflas on ilmiö, kuten Turhapurokin.

Tässä linkki espanjankieliseen tekstiin Vesa-Matti Loirista: "Vesku" es Uuno.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vaikka en niin kovasti Turhapuroa olekaan rakstanut, niin hauska sinun blogisi on ja kiva, että löytyy muualtakin vastaavaa. Ehkä näitä toisia hyväksikäyttäviä ja kauniita naisia jahtaavia on kaikkialla.

Ensimmäisestä Turhapuroelokuvasta on jo lähes 45 -vuotta. Näin kauan näitä elokuvia rakastettu.
http://www.is.fi/viihde/art-2000001246571.html?nom...

Liekö Italiassa jotain vastaavaa. Isä Camillosta ehkä ei vastaavaa saa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä rakastin Isä Camillo-elokuvia ja -kirjoja. Miltähän ne elokuvat mahtaisivat nykypäivänä näyttää? Toivottavasti YLE ottaa niitä vielä joskus ohjelmistoonsa.

Käyttäjän amgs kuva

Italialainen Roberto Benigni on aika tuttu monista elokuvista. Paolo Migonen ulkonäkö on kuin lainattu Turhapuurolta. :) Tässä linkissä on hyvä lista koomikoista. Pidän Isa Camilostakin. :) :

http://xcose.it/10-migliori-comici-italiani-contem...

Niille, jotka ymmärtävät espanjaa suosittelen Cantinbflasin elokuvia. Yksi minun lempielokuvista on El Profe, eli Ope. Se on vuodelta 1971.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mieleeni tuli vielä Danny Kaye, joka esiintyi TV:ssä joskus 60-70-luvuilla. Koomikko, hyvässä, vaikka ei kuvaajista välittänytkään : https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/02/22/danny-kay...

Ei voi verrata millään lailla Turhapuroon, ihan eri kastia.

Petri Hämäläinen

Hieno kirjoitus ja kulttuuriteko kirjoittajalta. Turhapuron maailman valloitus jatkuu ! Kesämökiltä käsin, joka on tietenkin "privat område"

Tämän blogin suosituimmat