Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Se rakennus, joka on kuin Suomen symboli

 • Helsingin suurkirkko.
  Helsingin suurkirkko.
 • Tumiokirkko ilta-auringossa.
  Tumiokirkko ilta-auringossa.
 • Kansallismuseo näyttää upealta kirkolta.
  Kansallismuseo näyttää upealta kirkolta.
 • Akseli Gallen-Kallela maalaukset. Kansallismuseossa
  Akseli Gallen-Kallela maalaukset. Kansallismuseossa

Monissa maissa on maailmanlaajuisesti tunnettuja rakennuksia, jotka toimivat kyseisten maiden symboleina. Epäilemättä Eiffelin torni on Ranskan symboli ja Rooman Colosseum Italian. Bradenburgin portti on Saksan kuuluisin kohde.

Mutta mikä on maailmassa tunnetuin rakennus Suomesta? Veikkaukseni on, että Helsingin tuomiokirkko tai suurkirkko on se, josta moni ulkomaalainen tietää. Eikä ole ihme, koska jo mereltä nähtynä herättää matkailijan huomion. Itse pidän senaatintorin kokonaisuudesta, eli kirkosta, torista ja sen keskellä olevasta patsaasta sekä torin reunalla olevista rakennuksista. Senaatintori on kuin upea pääkaupungin olohuone.

Helsingissä ja muualla Suomessakin on muita hienoja rakennuksia. Mikä on sinulle tärkein, sellainen rakennus, johon mielelläsi veisit vieraitasi, rakkaitasi tutustumaan? Jos sisko tulisi Suomeen, haluaisin viedä hänet Kansallismuseoon, museoaarteiden, mutta myös rakennuksen takia. Akseli Gallen-Kallela maalaukset ovat yksinkertaisesti upeat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiva aihe. Olemme vieneet vieraitamme myös Musiikkitaloon ja kuunnelleet siellä esittelyn. Toki ei ole ollut kovin hyvä, vaikka musiikkitalo kiinnostaakin. Musiikkitalo ei ehkä ole se kaunein rakennus.

Temppeliaukion kirkko on hyvä turistikohde myös, kiinnostava.

Kansalliskirjasto on upea nähtävyys Tuomiokirkon vieressä. Sinne sisätiloihin on hyvä vielä ystäviä katsomaan.

Samoin Kaisakirjasto on sisältä upea ja nähtävyys. Upeaa uutta arkkitehtuuria.

Minusta näkyvin on kuitenkin Tuomiokirkko, joka näkyy laajalle. Se on tärkein ja kaunein, mutta paljon muuta kiinnostavaa löytyy myös Helsingistä ja kyllä Senaatintorin ympäristö on upea kuten toteat.

Johanneksen kirkkokin on nähtävyys.

Nähtävyyksiä on paljon. Uspenskikin. Turisteja olen siellä nähnyt, kun olen käynyt.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Irja, palautteesta! Haluaisin, että tribuutti Suomelle olisi meidän kaiken yhteinen projekti ja siksi yritän tuoda sellaisia aiheita, joista voimme olla eri mieltä, samaa mieltä ja siltä väliltä, mutta samalla voimme tuoda esiin hyviä asioista Suomesta.

Myönnän, että en ole vielä käynyt Temppeliaukion kirkossa! Kuulin kaverin kautta, että sinne minun pitäisi mennä. Se on huomamattomassa paikassa ja eksä siksi en hoksanut astua sisään, kun olen ollut siellä päin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Temppeliaukon kirkko on ehkä Helsingin suosituin turistikohde. Kannattaa käydä. Kallioon louhitut seinät luovat ainutlaatuisen tunnelman.
Aikoinaan rakennushanketta vastustettiin, mieltään osoittava opiskelijaliike paheksui rahojen käytämistä uuten kirkkoon nälkään kuolevien lasten pelastamisen sijaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Finlandia-talo olisi ollut niin hyvä, jos vain (1) akustiikka olisi toiminut ja (2) ulkoseinämateriaali ei hajoilisi parin vuosikymmenen välein. Harmi, että Aalto oli niin neroutensa lumoissa, ettei huolinut muiden neuvoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hämmästelin miten Jörn Donner HS jutussa näki Finlandiatalossa vain yhden puolen kauniina. Liekö sisäänmeno. Katselin jo muutama vuosi sitten miten marmorit taas irvistelevät. Ihmettelen miten marmorit kestävät Tammisaaren Kuninkaankadun varressa olevassa pankin rakennuksessa. Mikä vika Helsingissä on, että marmorit pitäisi vaihtaa aika ajoin. Väärin kiinnitettykö?

Käyttäjän amgs kuva

Irja, eikö se ollut ilmastosta kiinni? Muistaakseni jostain luin niin. Nimensä perusteella Finlandiatalo jää hyvin espanjankielisten turistien mieleen.❤

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kivilaatan paksuus on yksi syy tai pikemminkin hoikkuus.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Finlandia-talon visuaalinen kauneus on minusta suvereenia sekä sisältä että ulkoa. Talo oli muuten mitä viihtyisin konserttitila väljine auloineen, mutta pitäisi tietysti sen musiikinkin soida.

Musiikkitalossa on parempi akustiikka, ainakin kuulimon tietyissä osissa, mutta visuaalinen ankeus ja tilojen ahtaus verottavat muuten viihtyisyydestä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Enpä tiedä koko maasta, mutta Tampereelta esittelisin ensimmäisenä Finlaysonin ja Tampellan hienot alueet.

Seuraavaksi esittelisin hotelli Tammerin,

https://www.s-kanava.fi/uutinen/grand-hotel-tammer...

vanhan kauppaoppilaitoksen,

https://ystavanineulajalanka.wordpress.com/categor...

ja paloaseman

http://www.mosaiikki.info/tampere_fi.php?id=2013_1...

Tämän lisäksi vielä keskustan jugend-rakennukset ja raatihuoneen.

http://matkailu-opas.com/tampereen-raatihuone.html

Uudemmasta arkkitehtuurista esittelisin pääkirjasto Metson

http://www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirj...

ja Tipotien terveysaseman

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tipotie_Te...

Käyttäjän amgs kuva

Tuo kirjasto on hieno! Joko kertoi, että Tampereella on myös sellainen hieno tuomiokirkko. Tässä tämä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tampereen_tuomiokirkko

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tampereella on niin valtavasti hienoja rakennuksia ettei niitä kaikkia voi luetella.

Messukylän vanha kirkko

http://www.luontokuvateskonen.com/gallery/main.php...

Nämä vanhat kirkot miellyttävät ateistinkin silmää.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niin ja lisäisin, että tuo uusi terveysasemamme näyttää todella upealta livenä. Korkean soraharjun kupeeseen on vaikea suunnitella maisemaan hyvin uppoavaa rakennusta, mutta nyt tuli nappisuoritus.

Tipotien terveysasema aiheutti huomattavan vähän kitinää paikallisissa asukkaissa, joten rakennusta voi pitää todella onnistuneena.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Tipotie tosiaankin on myönteinen poikkeus Tampereen nykyisessä rakennusuunnitelussa. Kerran olen käynyt siellä kun oma terveysasema oli kesälomalla. Ikkunoista avautuva näköala Näsinjärven selälle on upea.
Hyvä paikka poiketa kahville vaikka ei kipeä olisikaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pietilän arkkitehtipariskunnan kirjaston ohella suunnittelema Kalevan kirkko sopii ympäristöön ja on sisätiloiltaan upea.
Kuuluisa ulkomainen arkkitehti on luultavasti muutamassa minutissa luonnostellut rautatien päälle rakennettava kompleksi.
Seija Hirvikallion pieteetillä entisöimässä Näsinlinnassa en ole vielä käynyt. Onneksi upea rakennus pelastettiin viime hetkellä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tampereella olen vienyt arvovieraani tutustumaan Tampereen Tuomikirkkoon.
Se on suomalaisen käsityöläistaidon mestarinäyte ja kansallisromanttisen rakennustaiteen helmi. Joka kerta siellä käydessä löytää uusia yksityiskohtia. Hugo Simbergin elämän köynnöstä kantavat alastomat pojat herättivät aikoinaan suurta pahennusta.
Minäkin olen vienyt vieraita Finlaysonin piha-aukiolle, ennen kuin sinne rakennettiin uudisrakennus ja peitettiin ihmeelisen kaunis vanharoosa seinä valkealla maalilla. Siinä oli ainutlaatuinen tunnelma.
Myös Tampellan vanhassa tehdasrakennuksessa sijaitsevan kaupungin museon upeita näyttelyihin olen tutustunut yhdessä sukulaisteni ja muiden vieraiden kanssa.
Wivi Lönnin paloasemaan kiinnitän aina huomiota ohikulkiessa.
Pyynikin graniittiseen näkötorniin on myös kiva kiivetä ihailemaan maisemia.
Näsinpuisto on virkistysalueena helmi keskustassa. Lähistöllä asuessani tapasin usein turistejä upean suihkulähteen luona.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Senaatintorin tuntumasta, Tuomiokirkon vierestä, nostaisin esille vielä Kansalliskirjaston, joka on pieni arkkitehtuurin helmi sisältä ja ulkoa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Säätytalokin on omalla historiallisella tavallaaan kaunis sisältä ja ulkoa. Silti voittaa Tuomiokirkko. https://www.google.fi/search?q=s%C3%A4%C3%A4tytalo...

Tämän blogin suosituimmat