Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Venceremos

  • Wikipediasta.
    Wikipediasta.

Ympäri maailmaa vappuun kuuluvat marssit, poliittiset puheet ja laulut.  Laulut ovat kantaottavia. Protestilauluissa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Espanjankielisessä maailmassa on monta mielenkiintoista protestilaulua ja yksi tunnetuimmista on chileläinen Venceremos, ”Voittoa kohti suomeksi”. Sanat ovat Claudio Iturran ja sovitus on Sergio Ortegan.

Edesmennyt chileläinen laulaja Victor Jara sanoitti laulun uudestaan vuonna 1970 ja se laulu oli myös edesmenneen Salvador Allenden vaalikampanjan laulu. Allende voitti ja nimensä jäi historiaan. Vuonna 1972 Chilessä oli verinen vallankaappaus.

Tunnetuin versio laulusta on Quilapayún – yhtyeen. Quilapayún on yksi chileläisen nueva canción-liikkeen kantavia voimia.

Tässä laulun sanat, jos haluat laulaa:

el hondo crisol de la patria
se levanta el clamor popular,
ya se anuncia la nueva alborada,
todo Chile comienza a cantar.

Recordando al soldado valiente
cuyo ejemplo lo hiciera inmortal,
enfrentemos primero a la muerte,
traicionar a la patria jamás.

Venceremos, venceremos,
mil cadenas habrá que romper,
venceremos, venceremos,
la miseria (al fascismo) sabremos vencer.

Campesinos, soldados, mineros,
la mujer de la patria también,
estudiantes, empleados y obreros,
cumpliremos con nuestro deber.

Sembraremos las tierras de gloria,
socialista será el porvenir,
todos juntos haremos la historia,

">a cumplir, a cumplir, a cumplir.”

 

https://

 

 

">Hauskaa vappua kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näitä taistelulauluja löytyy Suomestakin, jopa Elias Lönnrotin kirjoittamana.

Käyttäjän amgs kuva

Tämän päivän poliittinen tilannen sopisi hyvin protestilauluihin. Missä ne viipuvät? Ovatko taiteilijat vieraantuneet niin paljon köyhien elämästä, että leipäjonot, kodittomuus, hallituksen leikkaukset eivät kosketa heitä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tämä taitaa olla niitä viimeisimpiä:

https://www.youtube.com/watch?v=hXSzIpw48Yk

Iloista Walpuria Analle ja kaikille muillekin!

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Tuo on jotenkin hauska laulu. Kysyin kerran yhdeltä kaverilta suomalaisista protestilauluista ja hän lauloi tuota. Nauroin tietenkin. :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

1970-luvulla näitä kuultiin melkoisen runsaasti. Tässä mukana eräs, jonka työpaikasta tunnen. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/04/27/agit-prop-...

Agit prop ei ole lopettanut ja Arja Saionmaaltkin kuulin uuden tuntuisen kappaleen. 1970-luku tulee ikävällä tavalla näistä mieleen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Maalleen isänmaalliset laulavat sosialismin autuudesta tietämättä mitä onni on.

Käyttäjän amgs kuva

Miten se onni määritellään? Onko se leivän, rahan vai ystävyyden määrällä?

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Milloin koittaakaan se aika, että kansakunnat pääsevät vapaiksi erilaisten poliittisten ideologioiden ja hurmosliikkeiden ikeestä? Vieläkö nähdään kevät, jonka juhlimisessa ihmiset iloitsevat - keväästä, ilman historiassa vereen likaantuneita väkivaltakoneistoja ja niiden pakonomaisesti hoettavia mantroja?

Kuten kapitalismi ei ole mikään vastaus sosialismin ongelmille, ei myöskään sosialismi ole vastaus kapitalismin ongelmiin. Politiikka on lähtökohtaisesti tiettyjen fundamentalististen uskontojen ohella ihmiskunnan vitsauksista pahimpia.

Allenden kohtalo oli surkea, ei sitä käy kiistäminen. Mutta en tiedä, olivatko kaikki hänen toimensa kuin pyhimyksen tekemiä. Mitä tapahtuikaan ehkä kulissien takana? Onko hänet(kin), yhdessä lähes kaikkien poliittisten merkkihenkilöiden tapaan, kiillotettu yli-inhimilliseksi keulakuvaksi? Verrattiinko häntä itseään kurjempiin tai parempiin valtionpäämiehiin?

-Ei, en minä tiedä mikä korvaisi mekanismina politiikan.

Jos tietäisin, olisin varmasti kaksinkertainen nobelisti. Mutta mitä tulee vappuun, toivon sydämestäni että sitä juhlittaisiin kevään, elämän ihmeen ja terveen, vailla patsaita ja muuta glorifiointia olevaa suhdetta vaikkapa nyt siihen työntekoon, mikä niin harvoilla on aiheena juhlimiseen, oli sitä työtä tai ei.

Onni on hyvin pitkälle yksilöllinen valintakysymys niissä olosuhteissa, joissa yksilöllä on lähtökohtaisesti valinnanvaraa.

Käyttäjän amgs kuva

Ei tänä päivänäkän keskivertopalkaisella, osa-aikaisilla töntekijällä ja freelancereilla ole edes Suomessa kaikki hyvin. Olisi heidän intreessien vastaista unohtaa historiaa ja aiempien sukupolvien tarinoita. Sairaanhoitajien protesti viime vuonna pakkolakeja vastaan osoitti sen, että työntekijöiden on syytä olla hereillä.

Kansainvälliesti vappu on työssäkäyvien juhla eikä kevän karnevaalia. Ymmärrän, että työnantajien mielestä kaikenlaista protestointia on kiusaallista.

Chilen historiaa kannattaa lukea. Vielä tänä päivänä moni äiti ja perhe etsii kadotettuja sukulaisia. He eivät kuvittele asioita. Chilen stadionin seinät kertoisivat kauhusta, jos ne osaisivat puhua.

Allendesta pidetään tai ei. Kuolemansa teki hänestä sakari ja toisten mielestä pelkuri. Olihan hän, joka tapauksessa, vapailla vaaleilla valittu presidentti. Jokainen on vapaa suhtautumaan eri historian hahmoihin haluamalla tavalla. Kaikki suomalaiset eivät arvosta suuresti ja yhtä myönteisesti kotimaisia sotasankareita.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Totta tuokin.

Ehkä minun pitäisi täsmentää, että en varsinaisesti ota kantaa Allendeen, kunhan yleisellä tasolla pohdin asioita. Meillä ihmisillä kun on herkästi tapana uskoa mitä meidän halutaan uskovan, eikä havaintojeni mukaan valta ole koskaan yksilölle joka sen saavuttaa, aina pelkästään hyvästä.

Latinalaisella Amerikalla kuten viittaat on todellakin paljon annettavaa siihen, kun ryhdytään tarkastelemaan yhteiskuntien ja politiikan kehityskaaria. Eritoten itselleni luontaisimmalla lähestymistavalla taiteen, tarkemmin sanataiteen puolella.

Toivon Ana Maria myös että et hetkeksikään ajattelisi minun väheksyvän tai edes ohittavan esimerkiksi Chilen tapahtumien nurjaa puolta. Minulla on ollut onni tuntea ihmisiä, jotka ovat viettäneet pitkiäkin aikoja latinalaisen Amerikan alueilla, tuntien kulttuuria ja historiaa siinä määrin,että ovat osanneet muodostaa koherentin, yleishumaanin näkemyksen tapahtumista, ja ovat tätä tietoa myös jakaneet.

Vallankin toisen maailmansodan jälkeinen maailma on osoittanut, että mikään ismi tai ideologia ei ole puhtaanvalkoinen. Karmeita syntejä on tehty, esimerkkinä vaikkapa Laosin karmea pommitus vuosien ajan, kun suurvallat kävivät ns. "proxy" - sotiaan. Ideologioiden tähden...

Minä olen aina ihmetellyt, että mitä niin erinomaista työn tekemisessä on, että sitä pitäisi erikseen juhlia. Eiköhän suurin osa ihmisistä koe työn kuitenkin pakolliseksi, jotta pysyy leivän syrjässä kiinni. En siis näe siinä mitään itseisarvollista, siksi suhtaudun vappuun hieman nukkavierusti.

Muistoni etenkin tunkkaiselta 70-luvulta ja suomalaisten työväenliikkeiden fanaattisuudesta ovat jättäneet minuun lähtemättömän, kielteisen suhtautumisen. Asia (AY-liike) voi sinällään olla tarpeellinen ja terveen, moniarvoisen yhteiskunnan tunnusmerkki, mutta - - - harvoin olen törmännyt niin fanaattiseen ja leimahdusalttiiseen porukkaan. Tein heihin pesäeron jo ennen kuin mitään yhteyttä olisi päässyt varsinaisesti syntymään.

AY-liikkeestä noin yleisesti olen sitä mieltä, että se puree ruokkijansa kättä. Tänäkin vappuna tulemme näkemään palopuheita, mutta olemmeko tai ovatko kohderyhmät sittenkään täysin hereillä siitä, miten valta turmelee myös näennäisesti demokratian ja humanismin kaapuun verhoutuvat?

Käyttäjän amgs kuva

Työntekijöiden taistelu ei ollut aluksi sudoksissa ismeihin. Poliittiset voimat omivat eri kansalaistn taistelut ja tekevät niistä omien puolueohjelmien tavoitteita. Ismeista olen siis kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja jossain vaiheessa ne työväen taistelulaulut siirtyivät ns. yli pirtin. Tässä laulaa YLE:n nykyinen pääjohtaja:

https://www.youtube.com/watch?v=QlWeWLzX7fE

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Jäin sitten pohtimaan vapun historiaa noin yleisesti, ja kuten niin kovin usein, "tunturisudella" oli tästä mukava, paikoitellen yllättäväkin kooste:

http://www.tunturisusi.com/vappu/

Tämän blogin suosituimmat