Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Pyyhäinpäivänä / En el Día de Todos los Santos

  • Ihan kohta se juhla alkaa. /Pronto comienza la fiesta.
    Ihan kohta se juhla alkaa. /Pronto comienza la fiesta.

Mitä ihmiset tekevät nykyisin pyhäinpäivänä? Ennen vanhaan  oli kekrijuhla. Miten on nyt?

Eilen käväisin illalla Karkkilassa ja kirkon ympärillä oleva hautausmaa oli tosi kaunis kynttilämeren valossa. Syyspimeässä illassa maisema oli ihastuttava. Myös tieto siitä, että ihmiset yhä tänä päivänä käyvät viemässä kynttilöitä omaisille lämmitti mieltä.

Kerroin Karkkilan hautausmaan maisemasta espanjankielisellä Descubriendo Finlandia -Facebooksivulla. Yksi kaveri innostui kertomaan, että tämä olisi hyvä juhla, koska se antaa toivoa, että kun hän on kuollut, häntäkin tullaan muistamaan. Espanjankielisissä maissa kuolleille omaisille rakennetaan tänään alttareita. (Kilkkaa tätä linkkiä ja katso kuva kolumbialaisten alttareista poismenneelle suurelle kirjailijalle Gabriel García Márquezille).

Meksikossa juhla on tunnetusti värikkäin (Klikkaa tätä! Tämän päivän lehdessä on upeita kuvia)

Halloweenin perinteistäkin joku osasi kertoa. Argentiinassakin halloweenia on näkynyt. Suomeen se on kai vasta tulossa. Tänä iltana Pusulassa Mannerheimin lastensuojeluliitto järjestää halloween-juhlat lapsille. Kuulin, että jossain paikoissa lapset käyvät taloissa lausumassa taikasanat "karkki tai kepponen". Jos karkkeja ei anneta, kepposia on tiedossa: vessapaperit roikkuvat pihan puista tai ovenkahvaan laitetaan hammastahnaa. Erikoista.

Pimeänä vuodenaikana minusta nuo pienet kepposetkin kestää, ja myöhemmin varmasti osaa nauraa niille. Elämä on tässä vain lainassa. Kohta meitäkin muistetaan, mutta se muistaminen riippuu siitä, kuinka paljon hyviä jälkiä jätämme tuleville sukupolville. Tänään suurella lämmöllä muistan isoisääni, isoäitiäni ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka tavalla tai toisella ovat tehneet suuren vaikutuksen elämässäni. Kiitos teille, missä olettekin. Tänään juhlitaan teidän kunniaksenne. Elämänne oli sen arvoista.

 

En el Día de Todos los Santos  (En el Día de los Muertos)

Hoy pienso en lo que la gente hace este día especial. Antes, en la Finlandia agraria, celebraban el fin de la cosecha y rendían honores a los muertos. La fiesta se llamaba Kekri ¿Cómo celebran hoy este día en Finlandia?

Anoche fui a Karkkila y vi en el cementerio, junto a labella iglesia del pueblo, un mar de velas en las tumbas. En las noches oscuras de esta temporada, el paisaje es bello. También fue agradable ver que la gente aún hoy recuerda y lleva velas a sus difuntos.

Conté eso que vi en la página de Facebook del diario en castellano Descubriendo Finlandia.Alguien del grupo dijo que, en su opinión, esta era una buena fiesta porque le daba esperanza de que cuando se muriera lo iban a recordar en un día como hoy. En los países hispanohablantes de América hoy construyen altares a los difuntos. (Hagan clic aquí para que vean la foto del altar que los colombianos han hecho al gran escritor fallecido este año, Gabriel García Márquez.)

Internacionalmete se sabe que en México hoy es un día muy importante. Hagan clic en este enlace para que vean las fotos del diario El Universal.

También, sobre Halloween, alguien dijo que a Argentina ya ha llegado esa fiesta. En Finlandia Halloween está llegando. Por ejemplo, hoy por la noche, en Pusula una ONG organiza una fiesta de Halloween para los niños. Escuché que en algunos lugares los niños van de casa en casa pidiendo caramelos y si no les dan, hacen travesuras como colgar papel higiénico en los árboles o poner pasta dentrífica en la manilla de la puerta.

En esta época oscura del año esas travesuras dan, a largo plazo, alegría. Seguramente que con el tiempo nos causarán risa. La vida es corta. Pronto también nosotros seremos recordados, pero la manera en que nos recordarán depende de la forma en que nos hemos portado y en lo bueno que dejamos a nuestro paso para las futuras generaciones. Hoy, con mucho cariño, he recordado a mi abuelito, a mi abuelita y a todas esas personas que de una manera u otra han influido en mi vida. Gracias, estén donde estén. Hoy la fiesta es por ustedes. La vida que vivieron merece ser festejada.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Reilut pari vuosikymmentä sitten reissasin kahden kuukauden ajan USA:ssa ja Meksikossa (enimmän aikaa siellä Río Bravon eteläpuolella). Paluumatkan olin varannut juuri ennen Día de los Muertosia. Oikein harmittaa, että jäi se päivä kokematta, kun valmistelut olivat sen verran hilpeän tuntuisia aihe huomioon otettuna. Erityisesti on jäänyt hotellissa mieleen rekvisiitaksi tuotu surffaava luuranko.

Terv. KK

Käyttäjän amgs kuva

Harmi, että et nähnyt! Muissa maissa juhla ei ole yhtä värikästä ja rikasta kuin Meksikossa. Silti esimerkiksi Nicaraguassa hautausmailla näkee ihmisiä maalamassa hautoja, viemässä kukkia (erityisesti paperikukkia) hautoihin. Hautausmaalla ollaan yhdessä koko päivä. Joku itkee, joku rukoilee ja joku laulaa kuolleelle sukulaiselle lempikappaleensa. Kuolema kuuluu elämän kulkuun.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

No voinpa todeta, että kyllähän siellä toistekin passaisi käydä (tulokaupunkia tosin vaihtaisin, kun siellä on nykyisin vähän villi meininki).

Terv. KK

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

El Tiempo la do Dios gratis - on eräs oppimiani mielilauseita. Koulutin yli 5 vuotta johtamista ja ajankäyttöä (yrittäjille).Aloitin kuta kuinkin joka kerta sessioni em. lauseella "Jumala on antanut ajan ilmaiseksi". Siitä oli sitten hyvä aloittaa pohtimaan porukassa, miten tuon annetun ilmaisen lahjan käytämme. Sopii myös tähän pyhäpäivään. Ja tietysti tuleviin päiviin...

Käyttäjän amgs kuva

Mistä sen (El tiempo lo da Dios gratis) opit? Hieno lause ja harvoin ajattelemme niin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Opiskelin 10 v sitten pari talvea espanjaa ja tein myös 2 viikon mittaista kurssimatkaa Espanjaan. Auttava kielitaito olikin tarpeen 2006 olimme Argentiinassa ja matkalaukut kateissa ensimmäiset 10 päivää. Vaikeimpia paikkoja olivat leidien vaatekaupat. Sain kynsiini jossain vaiheessa espanjalaisia sananlaskuja kirjasen ja tuo lause oli niin syvällinen, että adoptoin sen heti.

Käyttäjän amgs kuva

¡Qué interesante! ¡Buen domingo!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eilen kotimme ovella oli useamman lapsen joukko, jotka sanoivat "karkki tai kepponen". Mieheni oli kotona eikä ollut osannut varautua.

Käyttäjän amgs kuva

Irja, tekivätkö lapset kepposia? :)

Käyttäjän amgs kuva

Tuo video on todella hieno ja koskettava. Mil gracias, Kalevi!

Tämän blogin suosituimmat