Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Painava reppu

Ansaitun loman jälkeen lapset palailevat tällä viikolla koulun penkille. Kirjoitin espanjaksi pitkään ja hartaasti mainiosta suomalaisesta julkisesta koulusta. En siis jaksa tässä toistaa sitä, minkä lukija tuntee hyvin.

Äitinä olen seuranut kouluasioita jo yli 13 vuotta ja olen vakuuttunut siitä, että Suomessa lapset saavat vankat tietopohjat myöhemmälle oppimiselle. Kiitos opettajille, mutta hyvää koulusysteemiä ei olisi olemassa ilman hyviä oppilaita.

Erinomaiset tulokset kansainvälisissä vertailuissa riippuvat eri tekijöistä ja samalla heijastavat eri tekijöiden erinomaista tilaa. Perheiden panostus lapsiin, koulun ja perheiden välinen suhde ym. ovat siis kohdallaan, kun lapsi oppii.

Kaikki ei ole täydellistä ja kouluissa on haasteita kuten lasten yksinäisyys, koulukiusaaminen ja nyt uuden tietotekniikan tuomia haasteita.

Suurella osalla lapsista menee kuitenkin hyvin. Lapsi, jolla on vatsa täynnä ja kotona kaikki kunnossa, jaksaa kantaa painavan reppunsa ja imeä sen sisällön. Näin lyhyesti.

Ikkalan vanha koulu ( tuhoitui monta vuotta sitten). Noista päivistä  tähän saakka Suomen koulusysteemi on kehittynyt.

 

Rajamäen kivikoulu Nurmijärvellä.

 

  Espanjaksi: La mejor educación pública del mundo. (Mukana sanasto)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mukava kirjoitus koulujen alkajaisiksi.

Tartun tuohon painavaan reppuun. Pienillä suomalaislapsilla on tavallisesti liian painava reppu kirjoja täynntä. Myöhemmin suomalaiset aikuisina kärsivät paljon selkävaivoja. Onkohan näillä asioilla yhteyttä keskenään?

Käyttäjän amgs kuva

Ilmeisesti pienilläkin on selkävaivoja!: "Liian painava ja väärin säädetty koulureppu on omiaan aiheuttamaan lapselle selkävaivoja, varoittelevat amerikkalaiset fysioterapia-asiantuntijat. Koulujen taas alettua vanhempien olisikin hyvä ottaa repputavat puheeksi lapsen kanssa.

Koulurepun paino ei saa ylittää 15 % lapsen painosta. Tällöin 20 kg painavan lapsen koulureppu saisi painaa enintään kolme kiloa."
http://www.terve.fi/koululainen/oikein-saadetty-re...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Minä ja lukemattomat muut oppilaat eivät ole saaneet nauttia suomalaisen peruskoulun mahtavuudesta, sillä meidän ei annettu/anneta opiskella rauhassa. Valitettavan monessa suomalaisessa peruskoululuokassa on yksi tai useampi kiusattu. Vuodesta toiseen jatkuessaan se jättää ihmiseen syvät jäljet. Moneen muuhun se on jättänyt paljon pahemmat jäljet kuin minuun. Aiheuttaa minussakin katkeruutta kun suomalaista koulua kehutaan, sillä itse en ole saanut siitä kuin pääosin kielteisen kuvan. Tiedän myös kiusattuja jotka ovat haaveilleet koulusurmien kaltaisten tekojen toteuttamisesta heikompina hetkinään. Toteutuneet koulusurmat ovat siis vain jäävuoren huippu.

Suomalaisen yhteiskunnan kovat arvot koulu toki opetti minulle erittäin tehokkaasti: nopeat syövät hitaat ja heikot sortuvat elon tiellä. Kai siis voisin sarkastisesti sanoa, että eihän se ihan turhaa ollut kun opin sentään jotain!

Käyttäjän amgs kuva

Ossi, kyllä tuossa espanjankielisessä blogissa kerron myös tuosta pahasta tavasta, jolle ei näy valitettavasti loppu. Toinen on se yksinäisyys. Moni aikuinen kuvittelee, että kun lapsi osaa olla yksin kotona, hän on itsenäinen ja näin osittain myös on, mutta yksinainen lapsi voi miettiä ja tehdä vaikka mitä. Pelikonsolit ja nettiavaruus eivät missään nimessä saisivat korvata kavereita.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Elin lapsuuden 80-luvulla pienessä työläiskaupungissa. Televisiokanavia kotona nykyi huimat kaksi kappaletta, eikä niiltä muutenkaan tullut koko aikaa mitään kiinnostavaa. Tästäkin syystä tuli oltua paljon ulkona. Tuli mm. kiipeiltyä paikkoihin, joista kieltämättä olisi ollut vaarallista pudota. Toisaalta jos putoaa vaikka puusta, harvalle siitä koituu mitään pysyvää jos perus terveydenhuolto on kunnossa. Aika monet lapset tietävät myös omat rajansa ja jättävät kiipeämättä jos eivät luota omiin taitoihinsa.

Vaikka kiipeilyssä yms. ulkoiluaktiviteeteissa on omat riskinsä, sen näkeminen pelkkien riskien kautta on aika ongelmallista. Turvallisuushakuinen elämänasenne jossa kaikkea lähestytään pelkojen ja uhkien kautta on ongelma muissakin länsimaissa kuin vain Suomessa. Ikävimmillään se näkyy siinä, että vanhemmat näkevät parempana pitää lapsensa kotona "turvassa" pelikonsolien ääressä kuin päästää heidät ulos hippasille läheiseen metsään. Itselläni ei ole lapsia ainakaan vielä, mutta jos joskus on, todennäköisesti olen sen verran "konservativiinen" että kannustan samantyyppisiin leikkeihin mitä itse lapsena harrastelin. Ei lasten tyypilliset leikkiympäristöt oikeasti ole muuttuneet vaarallisemmaksi sitten 80-luvun, vaikka tiedotusvälineet (ja varsinkin iltapäivälehdet) sellaista käsitystä innokkaasti levittävätkin.

Pitääpä lukaista espanjankielistä blogiasi. Minun kun pitää harjaannuttaa espanjaani koska muutan ensi kuussa opiskelemaan Espanjaan. Tarkemmin sanottuna Pontevedran kaupunkiin Luoteis-Espanjaan Galician maakuntaan.

Kerrotko vielä mistä blogisi löytyy? Yritin tuolta oikealta linkkien kautta, mutta sitä reittiä tuli vain ilmoitus "Blog not found".

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Interesnte! Hyvää matkaa!
Descubriendo Suomi -blogin osoite on:

http://descubriendosuomi.blogspot.fi/

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #6

Laitoin pienen kommentin espanjankieliseen versioon. :)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Sitten, kun kaikki painavat kirjat repussa ovat tabletissa, luultavasti kaipaamme näitä aikoja? Se on kyllä selän kannalta kuitenkin helpotus.

Olen sekä pahvikirjojen että e-kirjojen ystävä nykyään. Kehitys kehittyy.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset