Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Oppilaitosten päättäjäisjuhlat

  • Oppilaitosten päättäjäisjuhlat

Tänä vuonna noin 60 000 nuorta päätti peruskoulunsa, 28 000 nuorta valmistui ylioppilaksi ja noin 75 000 opiskelijaa valmistui ammattiin. (YLE)

Oppilat ja opettajat tekevät näköisensä juhlan. Jokainen päättäjäisjuhla on erilainen. Nämä juhlat pidetään yleensä liikuntasaleissa, mutta säästä riippuen jotkut juhlat ovat upeasti taivaan alla.

Tuoreessa muistissa on kaksi juhlaa: Ikkalan peruskoulun ja Karkkilan lukion juhlat. Monilapsisissa perheissä vanhemmat haluaisivat jakautua ja olla jopa samalla hetkellä monissa paikoissa seuraamassa lastensa juhlahetkiä.

Ikkalan koulu on pieni ja koulun liikuntasaliin mahduttiin hyvin. Rehtori puhui kaikille, kuinka jokainen oppilas tulisi saamaan palkinnon, oman todistuksensa. Tietenkin hän jakoi stipenditkin, mutta rehtorin puheen jälkeen jokainen oppilas tunsi tulleensa voittajaksi.

Yläasteelle lähetettiin kymmenkunta oppilasta. Heidän opettajansa, Kalevi Puisto, lähti eläkkeelle. Puisto jakoi todistukset ja evästi jokaista lasta korostaen lasten myönteisiä ominaisuuksia, jotka auttavat heitä eteenpäin. Luulen, että moni oppilas ei unohda niitä sanoja.

Peruskouluissa on tapana, että suuren juhlan jälkeen jakaudutaan luokkiin, joissa muut oppilaat saavat todistuksensa; opettaja kiittää ja puhuu lapsille ja vanhemmille ja Ikkalassa lapset saivat jäätelöäkin. Johan juhlaväki hiljentyi. :)

 

Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus

Karkkilan lukion 37 ylioppilasta.

Onneksi Karkkilan lukion päättäjäisjuhla oli myöhemmin. Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvailla Karkkilan lukion juhlaa, se on arvokkuus. Kun astut sisään koet osallistuvaasi erityisen tärkeään hetkeen.

Juhla oli myös iloinen ja perinteikäs. Karkkilan lukiossa on se hieno perinne, että 50 vuotta ylioppilaslakkinsa saaneet kutsutaan juhlaan. Näin näimme, kuinka sisään astui eturiveille joukko valkolakkisia - vai pitäisi sanoa kellertävälakkisia? Yksi heistä kertoi meille 60-luvun Karkkilasta.

Jos olisin kykyjen etsijä, menisin tuollaisiin juhliin kuuntelemaan esityksiä. Karkkilalaisella Violalla on upea ja kaunis ääni. Muut muusikotkaan eivät jääneet kovinkan taakse.

Rehtori Jorma Kivilä puhui muun muassa tulevista muutoksista ylioppilaskirjoituksiin. Nyt tänä kesänä voidaan ilmoittautua ylioppilaskirjoituksiin sähköisesti Wilman kautta. Kuuden vuoden kuluttua viimeistään ylioppilaskirjoitukset tehdään sähköisessä muodossa!

Yleisön edessä istuneet nykyiset ylioppilat saivat todistuksensa ja lakkinsa, moni heistä stipendinkin. Tänä vuonna karkkilalaiset nuoret saivat parempia tuloksia kuin edellisenä vuonna ja Karkkilan lukio on lähikuntien paras. Upealla työllä he kaikki asettivat riman korkealle tuleville sukupolville.

Oli hienoa nähdä, kuinka nuoret ja sukulaiset iloisina halaililivat, onnittelivat ja ojensivat kukkia nuorille. Varmasti näin tapahtui monissa oppilaitoksissa. Nuoret ansaitsevat juhlansa.

Me isommat voisimme myös oppia juhlimisen taitoja heiltä. Uutisissa sanotiin, että juhlinta on ollut rauhallista eivätkä nuoret ole työllistäneet poliiseja! Hienoa!

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat