Tribuutti Kunnianosoitus maalle, jossa olen ollut onnellinen.

Suomalainen juomakulttuuri

Suomessa juodaan muutakin kuin alkoholipitoisia juomia. Olen jo kauan halunnut kirjoittaa espanjankieliseen blogiin suomalaisista erikoisjuomista. Ei ole ollut niin helppoa löytää tietoa  muista juomista kuin alkoholijuomista. Karkkilan kirjastosta sain muutamia kirjoja. Myös Facebookin kaverit antoivat ensiluokkaista tietoa. Kiitos heille!

Nyt vapun alla on tapana juoda simaa. En ole koskaan tehnyt itse. Kuulemma se on helppoa, mutta en vain ole siihen ryhtynyt. En kuitenkaan joisi niin paljon, ja näin hankin simaa muualta. Sima tunnetaan myös muualla Euroopassa. Historiakirjojen mukaan myös viikingit arvostivat sitä.

Toisin kuin muualla, Suomessa ei juoman tekoon käytetä hunajaa, ja näin siis espanjankieliset käännökset eivät ole kovin osuvia. Ehdotan siis, että espanjaksi suomalainen sima olisi myös sima. Suomalainen sima kuulemma ei ole kovin alkoholipitoista, kuten muualla.

 

 

Toisin kuin vaikka Espanjassa, yksi Suomen nykyisen ruokakulttuurin erikoisuus on se, että myös aikuiset juovat maitoa ruokapöydässä. Maito on terveellista ja miettiä sopii, miksi muissa maissa ei näin tehdä. Myös piimä on täällä päin suosittu juoma.

On toki muitakin alkoholittomia juomia, kuten kaikki ne ihanat marjamehut ja Louhisaaren juoma. Se on se juoma, joka on tehty mustaviinimarjojen lehdistä, sitruunahaposta, sokerista ja vedestä. Muuten, jos itse ei osa tehdä aina voi ostaa lähiseudun tuottajilta.

 

Suomen olutkulttuuri on oma lukunsa. Ei siitä sen enempää, mutta sahdista on vain pakko sanoa jotakin. Onhan se vuona 2002 rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. En ole koskaan maistanut sitä ja muualla saatujen kommentien perusteella se jakaa mielipiteitä. Ilmeisesti paras sahti on se, jonka iäkäs henkilö on kokemuksella valmistanut. Ilmeisesti sahti oli edesmenneen popkuningas Michael Jacksonin mieleen!

Suomen kahvikultturi on toinen iso ja merkittävä luku. Kuten joskus olen aiemmin kirjoittanut, suomalainen kahvikulttuuri on monipuolistunut. Kahvin hinta nousee, mutta kahvin kulutus Suomessa pysyy.

Teen ystävät ovat kokeneet, kuinka myös teen tarjonta on myönteisesti muuttunut. Tee on sitä paitsi terveellinen juoma. Itse pidän eniten jasmiiniteesta ja mateesta.

Vaikka suomalainen juomakultturi on hyvin monipuolinen, parasta on, että hanasta voimme ottaa vettä ja juoda. Näin ei voi tehdä kaikkialla maailmassa. Se on siis globaalisesti ajateltuna yksi suomalainen ylellisyys.

Tämä on siis vain tiivistetty versio espanjankielisestä kirjoituksesta. Olisin tosi kiitollinen, jos kertoisitte muista alkoholittomista juomista ja resepti ei olisi paihitteeksi.

 

Hauskaa vapun odotusta!

 

 

 

Espanjaksi: Descubriendo Finlandia. (Päivitetty 14.11.2014) Osa tekstistä oli vanhassa blogissa.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiva juttu. Taitaa olla kuitenkin niin, että sahti oli Michael Jacksonin mieleen, mutta ei poptähden vaan olutasiantuntijan :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson_%28wr...

Taisto Merilä

Poptähti Jacksonin ilme olisi voinut olla vallan muikea sahtia maistaessa.

Käyttäjän amgs kuva

Asiantuntemukseni törmäsi tähän. Yksi ystävä oikaisi myös muualla. Kiitos! Muuten on hyvä, että tuosta Jacksonin asiasta en sanonut mitään espanjankielisessä blogissa.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Minä olin pitkään siinä uskossa, että tämä olutasiantuntija olisi tuo laujaja, sitten tuli ohjelma TV:sta tästä herrasta ja tavallaan vähän olin harmissani kun hän ei ollutkaan 'popikoni'...

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tuohon maitoon ja piimään ruuan kera
Mielelläni joisin esim kotikaljaa mutta siinä pieni ongelma on
Se kun haisee kaljalle niin sanomista tulee

Sitä ei usko naapurin Erkkikään että kotikaljaa olisi juotu

Joskus vielä vuosina 88-95 tuli monesti otettu reipas tuopponen
olutta ruokatunnilla palan painikkeeksi

Se on vain nykyään aika no no niin tehdä
Vaikkei se nyt aikuiselle edes päähän humahda

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Joo, Ana, kotikalja on tosi tärkeä osa suomalaista juomaperinnettä ja heinäpeltoperinnettä. Valitettavasti vain ABC:ssä ja vastaavissa ruokaloissa saa melkein aina kotikaljana kamalaa käymätöntä sokerilitkua. Onneksi vaimo tekee kerran vuodessa (jouluna) kunnollista.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Maidosta: se, oikea maito, puuttuu myös yhä useamman suomalaisen ruokapöydästä johtuen laktoosi-intoleranssin yleistymisestä. Tähän on osaltaan saattanut vaikuttaa maidon teollinen käsittely, jota maitoteollisuus itse ei tietenkään tunnusta.

Sahti on vahvaa olutta, paksua ja täyttävää, ah!

Joachim Seetaucher

Suomihan juuri ei olekaan alkoholimaa, kuten pääosa eurooppalaisen kulttuurin maista. Siksi Suomessa juodaan maailman eniten kahvia ja varmaan myös maitoa henkeä kohden. Kun vieras tulee kylään, niin keitetään kahvit, Italiassa tarjotaan lasi viiniä.

Muuten, mitä siihen simaan tulee, niin juuri pari päivää sitten uutisoitiin tapauksesta, jossa 38-vuotias nainen ei saanut ostaa simaa ruokakaupasta ilman henkkareita. Mites olis Espanjassa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Piimän juominen hämmästyttää jo Ruotsissa. Siellä filmjölkiä syödään lautaselta.
Sitten on mahla ja mustaviinimarjapensaan lehdistä tehty mehu. Jälkimmäistä taitaa saada uustuotantona Maatilatorilta.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Lapsena tehtiin 'aurinkomustikkajuomaa'; laitettiin kourallinen mustikoita pulloon ja vettä täyteen sitten korkki kiinni ja aurinkoiseen paikkaan akkunalle eli ikkunalle, parin viikon kuluttua olikin sinipunainen juoma kenties jo juotavissa.

Alla sokerinen muunnos:
http://www.elisanet.fi/kokkaaja/lapin_lemmenjuoma....

Käyttäjän amgs kuva

Tuollaista etsin! Oletko itse maistanut?

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Se oli 50- ja 60-luvulla kun näin tehtiin kotona, oli muuten vain lasten puuhaa, saatiin tavallaan korvike limonadille, kun rahaa oli niukalti... ...kaikki tuli aina juotua ja oli kovaa piinaa odottaa värin muuttuminen punaiseksi, että juomaan pääsisi...kun juoman antoi 'kehittyä' oli se ihan kelpo limppari...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Aurinkomustikkajuoma, kuullostaa aika hyvältä ja jos sokeria on riittävä määrä, niin tuskin se ehtii kahdessa viikossa vielä pilaantua. Itse olen muuten samasta reseptistä tehnyt sitruunajuomaa, mutta nesteenä vain kunnon votkaa ja reilusti sokeria mukaan:)

Käyttäjän amgs kuva

Suomalainen daiquiri siis!: http://en.wikipedia.org/wiki/Daiquiri

Kaija, jos joskus päätät myydä juomaasi, juoman nimeksi sopisi vaikkapa "Vodquiri" tai "Daiquifi"! :)

Teppo Nygren

Vaikuttaisi samalta, mitä äitini joskus vuosikymmeniä sitten teki. Mielestäni juoma muuttui ensin tummanpunaiseksi ja senjälkeen vaaleanpunaiseksi, jonka jälkeen pullotettiin ja äitini taisi lisätä pulloihin hieman hedelmäsokeria jonka jälkeen ne korkitettiin ja säilöttiin kellariin. Parin vuoden kuluttua maistui taivaallisen hyvälle ja kuplikin muistaakseni kuin samppanja.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kannattaa tutustua myös koivun mahlasta valmistettaviin juomiin.
hyvä kirjoitus Analta.

Käyttäjän amgs kuva

Etsin tietoa ja luin. Kannattaa mainostaa. Tuote ei säily kauan avattuna. Voisivat myydä pienissä erissäkin!: http://www.mahlaa.fi/mahlapullon_etiketti.html

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mahlasta kannattaa todeta, että se on hyvää janojuomaa ihan jo sellaisenaan. Säilyy jääkaapissa jonkin aikaa (pilaantumisen huomaa helposti) ja pastöroituna pidempään. Pastöroimattoman säilyvyysaikaa pidentää sen "makeuttaminen", ts. sitä voi keittää matalalla lämmöllä "kokoon", jolloin siitä tulee samalla makeampaa.

"Aurinkomustikoista" tuli mieleen oma lapsuuteni: Keväällä pantii kuusen kerkkiä pulloon, korkki kiinni ja aurinkoon. Makeankirpeä neste erottui lämpimässä parissa viikossa. Sitä voi sitten laimentaa vedellä tai jollain marjamehulla hautun makuiseksi (mustikka on tässäkin oiva "plissivärkki").

Erilaisista piimistä, viileistä jne. saisi myös jutun juurta. Aito viili, joka on nimen omaan itämerensuomalainen, muualla tuntematon, maitotuote, on todellinen herkku. Se vain pitää tehdä käsittelemättömästä täysmaidosta, "lehmänmaidosta", ja oikeasta viilin pohjapiimästä. Herkullinen nahkakerroskin on jo pari milliä paksu. SIihen sitten sokeria ja kanelia ja ei kun mässäämään. Nami! Hakkaa kaikki kaupan olevat "jurkutit" mennen, tullen.

Voisit aikasi kuluksi laatia ihan blogikoosteen täällä esitetyistä ehdotuksista, tulisi samalla tallennettua kansanperinnettä ja suomalaista juomakulttuuria.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Ah, tuli minullekin herkulliset muistot mieleen kunnon viilistä, jossa tosiaankin oli paksu nahkea kuori, joka lohkesi lusikkaan siistinä viipaleena. Päälle vain sokeria ja kanelia, eli meillä länsisuomalaisilla oli sama tyyli herkutella..

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #19

Mahlaa voi pakastaa muistaakseni melko pitkäksi ajaksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #28

En ole kokeillut, mutta kuulostaa uskottavalta, ihan perusbiologiankin kannalta: Kevään tullessa mahla "laimenee", sen sokeripitoisuus laskee ja se lähtee "juoksemaan". Sitä voisi ehkä pakastaa, kun ensin keittää sitä väkevämmäksi, mutta mikä siinäkään olisi järki? Hyvää limpparia on joka tapauksessa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mahlaa kerättiin ja varmaan kerätään nytkin Venäjällä talteen ja talvella sitä oli mahdollisuus ostaa ruokakaupoista 3-litraisissa lasipulloissa tai tiskiltä juoda lasillisen, niin kuin muitakin esim., tomaatti- tai viinirypäle mehuja.

Venäjäksi sitä sanotaan "Берёзовый сок"- Koivun mehu.
Sille on omistettu jopa lauluja. Yksi niistä alempana linkin takana, jos kiinnostaa.
Olkaa hyvä! Пожалуйста!

http://www.youtube.com/watch?v=xQw7u2moq8E

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

Meillä tehtiin välillä kotona Anan mainitsemaa "lehtimehua", joskaan kukaan ei tiennyt kutsua sitä noin hienolla nimellä. Erittäin hyvää onkin, kannattaa kokeilla!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hyvä kirjoitus, kiitos Ana-Maria.
Vertaan tässä kahta täysin erilaista kulttuuria Mexicoa ja Suomea, johon mexicolaisuuteen olen tutustunt aivan lähipiirissä.
Monen inhoaman sahdin paras nautintoni oli nuoruudessa se, että maatalon isäntä Matti kysyi: saiskos olla hieman kylmää kyytipoikaa ?
Autokuski oli ja sanoin KYLLÄ. Matin rouva toi tillbehöriksi siankäristystä ja lämminta ruisleipää. Sahti oli kirkasta ja kylmää ja vahvaa. Paras kokonaisuus, mitä olen ikinä saanut saanut. Ja huppelis ilman päänsärkyjä.
Kun istumme mexicolaiseen tapaan päivällisillä Saksassa perheemme kanssa, ei varmasti juoda sahtia, vaan punaviiniä ja tequilaa. Jalopeno on heille yhtä humalluttava kuin alkoholi, sanoi hän, mexicolainen lähisukulaiseni.Tequilaa ei tarjottukaan rouville, vaan vain miehille ? Hei haloo, mexicolainen vieraanvaraisuus. Isäntä kävi kyllä pullolla useamminkin, mutta me nuoleskelimme lasin reunoja. No niin kävi sahdinkin kanssa Suomessa; isännät lipitttivät ja rouva ajoi autoa.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos itsellesi Heikki Karjalainen! Mielenkiintoista! Sanoisin, että he olivat vanhanaikaisia. :) Totta se on, että ennen vanhaan ei siellä päin naisille tarjottu alkoholia. Nyt kuitenkin tehdään niin, että esimerkiksi naiskaverit kokoontuvat naisteniltaan ja kas, jostan laukusta ilmestyy tequila tai esimerkiksi Nicaragussa Flor de Caña ja toinen tuo muuta juomaa ja sangriat, mojitot, ym saavat kyytiä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tuosta aikuisten maidonjuonnista on pakko sanoa hieman. Suomessahan on meijeritoiminta keskittynyt Valiolle joka on omalla markkinoinnillaan vaikuttanut suomalaisten ajattelutapoihin. Maito on haluttukin pitää ruokapöydissä muun muassa siksi, maito on meijerien ylijäämätuote. On ollut tuottavampaa myydä se kansan ruokapöytään kuin kaataa metsään. Muistan itsekin 80-luvulta peruskoulusta luokan seinältä ruoka-aineympyrän jonka nurkassa komeili Valion logo. Totta kai siis suomalaiset pitävät maitoa maailman parhaana ruokajuomana kun se on ollut "virallinen totuus" jo vuosikymmenet. Kun jossain vaiheessa rasva julistettiin pahaksi, kouluissakin tarjottiin lähinnä rasvatonta maitoa. Suomalaiset silti juovat maitoa koska kaikki hokevat mantraa, kuinka se on terveellistä ja hyväksi. Siitäkin huolimatta, ettei se rasvaton kurri ole mitään herkkua. Terveellisyyskään ei ole mikään itsestäänselvyys. Eipä maidon suurimittainen juonti välttämättä toimi maissa, joissa suurella oslla on laktoosi-intoleranssi. Tässä mielessä maitoa ei ehkä kannata liputtaa kaikille sopivana ruokajuomana, vaikka suomalaiset sitä kuinka joisivat.

Tuosta rasvattomasta maidosta päästäänkin siihen, ettei maku ole kovin keskeinen asia suomalaisessa arkiruoassa. Ruokailun tärkein funktio on saada vatsa täyteen. Osa suomalaisista jopa tuntee jonkinasteista syyllisyyttä syödessään arkena hyvää ruokaa. Sellainenhan kuuluu juhlaan! Suomessa vallitsee paljolti tietynlainen pula-ajan ruokakulttuuri. Tämä näkyy siinäkin, että kaupassa juustoista valitaan usein se halvin ja sitä sitten höylätään ohuina siivuina leivän päälle. En sano, että se olisi mitenkään väärin. Sanon vain, että Suomessa painotetaan eri asioita kuin vaikkapa Etelä-Euroopassa. Niistä painotuksista jokainen saa sitten olla mitä mieltä hyvänsä.

Käyttäjän amgs kuva

Olin koko päivä yhdessä kokouksessa ja oli todella mieltä ylentävää tulla lukemaan tänne tulleita kommentteja. Suuret kiitokset kaikille!

Olli Vaisalan mielestä kotikaljaa ei näy muissa kuin tietyissä ravintoloissa. Harmi.

Minulle tuli mieleen yksi erikoisemmista juomista ja (siis pohjoismaiden ulkopuolella) hyvin eksootinen: TYRNIMEHU! Tyrnin poimiminen ei ole kovin helpoa työtä, mutta on vaivan arvoinen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ei, vaan sanoin, että kotikaljana myyty juoma ei yleensä ole kunnollista. Kyllähän sitä on saatavana vaikka missä, mutta useimmiten, kun olen sitä ottanut, olen joutunut pettymään. Sen ei ole annettu käydä kunnolla, jolloin se jää äiteläksi sokerilitkuksi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niistä alkoholittomista en niin tiedä, mutta kerron sinulle reseptin aitoon pispalalaiseen Harmaaseen kuolemaan.

Helppo nakki. Otat vain vettä, sokeria ja hiivaa. Mummunmehut on sit kielletty.

Kyläämme eksyi kerran eräs kokonaan toiselta puolelta maailmaa kotoisin ollut mies. Taisi olla muuten sinun lähtömaanosastasi kotoisin. Herra maistoi kerran ja kysyi:

"Haa, mikä olla tämä hyvä resepti?"

Käyttäjän amgs kuva

Tuo juoma ei tee oikeutta Pispalalle. Olen kuin olen asunut siellä! Edes koristeeksi olisit sekoittanut tuohon maailman litkuun vaikkapa voikukkia. Toivottavasti et tarjoile Berlusconille, jos hän eksyy sinne.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itse olen maistanut vain yhden suullisen tuota jaloa nestettä ja päätin ettei koskaan enää. Enpäs tiedä, vieläkö sitä siellä hörppäillään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuusenkerkistä saa hyvää juomaa pikaisesti, hauduttamalla teen tapaan. Voi juoda kuumana tai kylmänä.
Kotikaljaa minulla oli tapana maustaa laittamalla pari katajan oksaa sankoon. Myös humala on hyvä kotikaljan mauste. Se sopii erinomaisesti myös simaan, mutta on oltava varovainen, ettei tule liikaa kitkeryyttä.
Löytyykö vielä jostain sientä (volgansieni?), jota laitettiin lillumaan sokerin kera teehen. Siitä tuli hyvänmakuista terveysjuoma.
Kiljua en muista koskaan maistaneeni, usein se häviää parempiin suihin jo raakana. Ehkä Sari oli malttanut odottaa tarjomansa juoman valmistumista.
Lukemattomista yrttiteeksi kelpaavista kasveista, pidän horsman versoista ja sekoituksista,joissa on mukana apilankukkaa makeutta antamaan.
Ystävältä saatu pakurinpalasen makua on vielä kokeilematta.

Käyttäjän amgs kuva

"Kiljun valmistaminen on Suomessa lailla kielletty, mutta jos kiljuun lisätään käymisvaiheessa marjoja, hedelmiä tai viljatuotteita, niin siitä tulee lakiteknisesti viiniä tai olutta. " !!! :)

http://kilju.info/

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Juuri näin. Sankoon laitetaan mukaan pari omenaa ja juodaan parin päivän päästä. Mutta taisi lipsahtaa juttu päidepuolelle. Pontikan makuvivahdeista en sano mitään. Hyvä sahti on harvinainen herkku.
Suosittelen maistamaan kotisimaa, se on aivan eri juoma kuin kaupssa ostettu
lievästi alkoholipitoinen limpsaa. Minäkään en viitsi sitä nykyisin tehdä, mutta ehkä ystävältä saa maistiaiset. Myyjäisistäkin saattaa löytyä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Sitten siihen Hämeenkyröläiseen maalais- hääkulttuuriin -70 luvulla, voi pitää paikkansa vielä tänäänkin. Maatalon emäntä oli luonnollisesti pannut sahdit käymään hyvissä ajoin, mutta usein se jäi kiireessä hieman "likilaskuiseksi" eli sameaksi, mutta sitä oli paljon- tynnyrikaupalla. Kun väki oli sahdista jo pikkuhuppelissa, tapana isännillä oli mennä "nurkan taakse" terävöittämään ajatuksiaan. Juhla oli riehakas - ei kuitenkaan tapeltu. Joku isännistä esitti tarjoilijaa ja kantoi hääkakkua päänsä yläpuolella. Laulettiin ja tansittiin liiterissä. Humu oli melkoista. Seuraavana aamuna jo kokemksesta otin kottikärryt mukaani ja kiertelin pari tunnettua "lepopaikkaa" ja heitin yhden ukon (kerrallaan ) sun toisenkin kärryyn kotimatkalle. Kyyti oli ilmaista leipämoottorikyytiä eikä kenenkään täytynyt viettää öitä poliisien pahnoilla.

Käyttäjän amgs kuva

Heikki, miksi et kirjoittelisit koko tarinan: "Hämeenkyröläiseen maalais- häät". Monia kiinnostaisi lukea! Muistot menneistä ajoista kiinnostavat.

Gabriel Alamäki

Lentokentän alepasta saa helvatin hyviä suomalaisia tiivistemehuja. On mansikkaa ja mustikkaa kuule. Ei kyllä ehkä halpaa, mutta tulee ihan mummola mieleen.

Mitenkäs suomalainen pyöräilykulttuuri?

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11438963#comment...

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11432488

Joo. Se on suomi24, anteeksi.

Käyttäjän amgs kuva

Gabriel, hyvä aihe. Siihen pitää perhtyä vaikka aluksi noiden keskustelusivujen kautta!

Gabriel Alamäki

Joo, mutta varo vaan, saatan olla nauttinut mustikkamehua.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Ana hei sima on alkoholijuoma, eikä alkoholiton. Eihän sitä kaupastakaan myydä alle 40-vuotiaille, nuoren näköisille henkilöille ilman henkilöllisyystodistusta.

Tämän blogin suosituimmat